Munkaerő felvétel lépései


Munkaerő felvétel lépései

A cégek növekedése, változása és fluktuáció során előállhat olyan helyzet, amikor új munkavállalót kell felvenni egy-egy feladat elvégzésére, pozíció betöltésére. Hogyan zajlik a munkaerő felvétel? Mire kell figyelni? Mi a HR feladata?

Egy cég sikeres működéséhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő képességű munkavállalókat alkalmazza a megfelelő pozícióban. A vállalkozás élete során új kihívásokkal szembesül, ezek megoldásához szükséges lehet a munkaerő átcsoportosítására, a munkavállalók továbbképzésére, esetleg új munkaerő felvételére. Új munkatárs kereséséhez vezethet még a cég növekedése, a fluktuáció, vagy a feladatok szaporodása is. Álláshirdetés feladása előtt nagyon fontos megvizsgálni, hogy pontosan milyen munkatársra van szükség: például egy tapasztalt „régi motoros”-ra, aki egyedül elvégez mindent, vagy egy fiatal pályakezdőre, akit még könnyebb a vállalkozás igényeihez, működéséhez alakítani.

Az álláshirdetés feladása előtt kötelező a vállalkozásnak bejelenteni a munkaerőigényt az illetékes megyei és fővárosi kormányhivatal munkaügyi központjába, a 30/2000. (IX.15) GM rendelet értelmében. A rendelkezés célja, hogy az aktív álláskeresők adatbázisát vezető munkaügyi központok megkönnyítsék, hogy a megüresedett pozíciókat a lehető leghamarabb elfoglalja a megfelelő személy.

Az álláshirdetés megfogalmazásánál érdemes figyelni, hogy minden lényeges információt tartalmazzon, kitérve a szakmai és emberi feltételekre is. Túl általános megfogalmazás esetén előfordulhat, hogy sok időt elveszítünk olyan emberek interjúztatásával, akik nem megfelelőek az állásra, vagy esetleg nem is szeretnének ilyen munkakörben dolgozni. Fontos tisztában lenni vele, hogy az álláshirdetés megfogalmazásában és utána a kiválasztás során bizonyos irányelveket kötelező törvényi szabályozások szerint betartani. Az álláshirdetés megfogalmazása nem lehet diszkriminatív, tehát a munkáltató nem végezhet hátrányos megkülönböztetést a potenciális és valós munkavállalók bizonyos csoportjaival szemben felvételben, alkalmazási feltételekben stb. A jelentkezőket az egyenlő bánásmód elvét (2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről előmozdításáról 21. §) szem előtt tartva kell értékelni a felvételi és kiválasztási folyamat során. A törvény kitér azon tulajdonságokra, melyek alapján nem lehet hátrányosan megkülönböztetni a munkavállalókat. Többek között ide tartozik a faji hovatartozás, a bőrszín, a nem, az egészségügyi állapot, a családi állapot és még egyebek. Ezek alapján tehát az álláshirdetésben sem szerepelhetnek erre vonatkozó kikötések pl. várjuk 40-es éveiben járó, egyedülálló férfi jelentkezését…

Az álláshirdetések közzététele és a jelentkezők önéletrajzának megérkezése után kezdődhet a kiválasztási folyamat. Egyre elterjedtebbek a többlépcsős kiválasztási rendszerek, melyek során telefonos vagy személyes interjút követően, feladatok, személyiségtesztek vagy helyzetgyakorlatok után kerül kiválasztásra a személy, akit felvesznek. A fent említett tulajdonságokra a személyes interjú során sem lehet rákérdezni, kivéve ha azok a betöltendő munkakörrel szorosan összefüggnek pl. gyermekvállalásról lehet érdeklődni, ha a munkakör vagy munkakörnyezet káros hatással lehet fejlődő magzatra. Az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület 1/2007 TT sz. állásfoglalása adhat támpontokat arra vonatkozóan, hogy milyen munkakör esetében milyen kérdések tehetőek fel a jelentkezőnek.

Ha sikerült kiválasztani a legmegfelelőbb jelentkezőt és megegyezni az alkalmazás feltételeiben, nincs más hátra, mint a szerződéskötés. A munkaszerződésnek kötelező tartalmaznia legalább az alapbért és munkakört a felek személyes adatain, munkarenden, szabadságon, felmondási lehetőségen és egyéb alapinformációkon kívül. Ha esetleg a jelentkező még állásban van máshol, ahol le kell töltenie a felmondási idejét, lehetőség van előszerződés kötésére, mely megállapodás rögzíti, hogy a későbbiekben a felek munkaszerződést fognak kötni. Ez biztosítékként szolgál például arra az esetre, hogy a munkavállaló bátran beadhatja felmondását aktuális munkahelyén, hiszen bizonyosan megvárják máshol.

Új munkaerő körültekintő kiválasztása és felvétele sok energiába kerül, de nagyon sokat bukhat vele a cég, ha ezen szeretne spórolni. Rossz munkaerő felvétele, betanítása, fizetése majd néhány hónap múlva való elbocsátása, új hirdetés feladása rengeteg időt és pénzt felemészt. Érdemes elsőre rászánni az időt a legjobb jelölt megtalálására.

Forrás: piacesprofit.hu, profession.hu, ado.hu, origo.hu

Érdemes elolvasni még

KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...
A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

Tovább...
Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

A kapcsolt viszony megállapítása a vállalkozásoknál közel sem egyszerű feladat, a személyes kapcsolatokon túl vizsgálni szükséges az üzleti kapcsolatot is. Külső szemlélő akár két olyan vállalkozásról is hiheti, hogy kapcsolt, ami a törvény szerint nem az.

Tovább...
IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Tovább...