Munkaerő felvétel lépései

Munkaerő felvétel lépései

A cégek növekedése, változása és fluktuáció során előállhat olyan helyzet, amikor új munkavállalót kell felvenni egy-egy feladat elvégzésére, pozíció betöltésére. Hogyan zajlik a munkaerő felvétel? Mire kell figyelni? Mi a HR feladata?

Egy cég sikeres működéséhez elengedhetetlen, hogy a megfelelő képességű munkavállalókat alkalmazza a megfelelő pozícióban. A vállalkozás élete során új kihívásokkal szembesül, ezek megoldásához szükséges lehet a munkaerő átcsoportosítására, a munkavállalók továbbképzésére, esetleg új munkaerő felvételére. Új munkatárs kereséséhez vezethet még a cég növekedése, a fluktuáció, vagy a feladatok szaporodása is. Álláshirdetés feladása előtt nagyon fontos megvizsgálni, hogy pontosan milyen munkatársra van szükség: például egy tapasztalt „régi motoros”-ra, aki egyedül elvégez mindent, vagy egy fiatal pályakezdőre, akit még könnyebb a vállalkozás igényeihez, működéséhez alakítani.

Az álláshirdetés feladása előtt kötelező a vállalkozásnak bejelenteni a munkaerőigényt az illetékes megyei és fővárosi kormányhivatal munkaügyi központjába, a 30/2000. (IX.15) GM rendelet értelmében. A rendelkezés célja, hogy az aktív álláskeresők adatbázisát vezető munkaügyi központok megkönnyítsék, hogy a megüresedett pozíciókat a lehető leghamarabb elfoglalja a megfelelő személy.

Az álláshirdetés megfogalmazásánál érdemes figyelni, hogy minden lényeges információt tartalmazzon, kitérve a szakmai és emberi feltételekre is. Túl általános megfogalmazás esetén előfordulhat, hogy sok időt elveszítünk olyan emberek interjúztatásával, akik nem megfelelőek az állásra, vagy esetleg nem is szeretnének ilyen munkakörben dolgozni. Fontos tisztában lenni vele, hogy az álláshirdetés megfogalmazásában és utána a kiválasztás során bizonyos irányelveket kötelező törvényi szabályozások szerint betartani. Az álláshirdetés megfogalmazása nem lehet diszkriminatív, tehát a munkáltató nem végezhet hátrányos megkülönböztetést a potenciális és valós munkavállalók bizonyos csoportjaival szemben felvételben, alkalmazási feltételekben stb. A jelentkezőket az egyenlő bánásmód elvét (2003. évi CXXV. törvény az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőségről előmozdításáról 21. §) szem előtt tartva kell értékelni a felvételi és kiválasztási folyamat során. A törvény kitér azon tulajdonságokra, melyek alapján nem lehet hátrányosan megkülönböztetni a munkavállalókat. Többek között ide tartozik a faji hovatartozás, a bőrszín, a nem, az egészségügyi állapot, a családi állapot és még egyebek. Ezek alapján tehát az álláshirdetésben sem szerepelhetnek erre vonatkozó kikötések pl. várjuk 40-es éveiben járó, egyedülálló férfi jelentkezését…

Az álláshirdetések közzététele és a jelentkezők önéletrajzának megérkezése után kezdődhet a kiválasztási folyamat. Egyre elterjedtebbek a többlépcsős kiválasztási rendszerek, melyek során telefonos vagy személyes interjút követően, feladatok, személyiségtesztek vagy helyzetgyakorlatok után kerül kiválasztásra a személy, akit felvesznek. A fent említett tulajdonságokra a személyes interjú során sem lehet rákérdezni, kivéve ha azok a betöltendő munkakörrel szorosan összefüggnek pl. gyermekvállalásról lehet érdeklődni, ha a munkakör vagy munkakörnyezet káros hatással lehet fejlődő magzatra. Az Egyenlő Bánásmód Tanácsadó Testület 1/2007 TT sz. állásfoglalása adhat támpontokat arra vonatkozóan, hogy milyen munkakör esetében milyen kérdések tehetőek fel a jelentkezőnek.

Ha sikerült kiválasztani a legmegfelelőbb jelentkezőt és megegyezni az alkalmazás feltételeiben, nincs más hátra, mint a szerződéskötés. A munkaszerződésnek kötelező tartalmaznia legalább az alapbért és munkakört a felek személyes adatain, munkarenden, szabadságon, felmondási lehetőségen és egyéb alapinformációkon kívül. Ha esetleg a jelentkező még állásban van máshol, ahol le kell töltenie a felmondási idejét, lehetőség van előszerződés kötésére, mely megállapodás rögzíti, hogy a későbbiekben a felek munkaszerződést fognak kötni. Ez biztosítékként szolgál például arra az esetre, hogy a munkavállaló bátran beadhatja felmondását aktuális munkahelyén, hiszen bizonyosan megvárják máshol.

Új munkaerő körültekintő kiválasztása és felvétele sok energiába kerül, de nagyon sokat bukhat vele a cég, ha ezen szeretne spórolni. Rossz munkaerő felvétele, betanítása, fizetése majd néhány hónap múlva való elbocsátása, új hirdetés feladása rengeteg időt és pénzt felemészt. Érdemes elsőre rászánni az időt a legjobb jelölt megtalálására.

Forrás: piacesprofit.hu, profession.hu, ado.hu, origo.hu

Érdemes elolvasni még

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

Tovább...
Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása?

Fontos, hogy előre tisztában legyünk a felmerülő költségekkel, mielőtt belevágunk egy vállalkozásba. Természetesen a vállalkozás indításánál sokkal több mindent számításba kell venni, mint csupán az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltás vagy a cégalapítás költségeit. A tevékenység megkezdéséhez szükséges lehet felszerelés megvétele, esetleg helyiség bérlése stb. A továbbiakban csak azon költségeket vesszük sorra, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az ember egyéni vállalkozóvá, vagy cégtulajdonossá váljon. Tehát mennyibe kerül egyéni vállalkozás indítása? Mennyibe kerül egy cég alapítása?

Tovább...
Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges szerződésminták és létesítő okirat helyes kitöltéséhez természetesen szükségesek meghatározott adatok, melyek egy részét dokumentumokkal is igazolni kell. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mely dokumentumokat kell előkészíteni és milyen adatok birtokában végezhetünk cégalapítást.

Tovább...
Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...