Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Minden cég és vállalkozás célja a bevétel és később a nyereség szerzése. Ezt több tényező segítheti elő, többek között a befektetések, a pályázatok vagy a különböző támogatások. Azonban vannak olyan szempontok is, melyek ezt a törekvést leginkább csak hátráltatják. Az egyik ilyen befolyásoló tényező, ami a cég vagy vállalkozás működésétől függően kisebb – nagyobb kellemetlenséget jelenthet, az adott ország adózási rendszere. Ennek kiküszöbölésére jöttek létre az offshore cégek.

Ezek a cégek lényegében adóoptimalizálás céljából jönnek létre. Olyan cégekről beszélünk ilyenkor, melyek egy külföldi, offshore országban kerülnek bejegyzésre, ami által az otthoni, esetünkben magyar adózási rendszer helyett az ottani, általában kedvezőbbet választják. A különbség a külföldön alapított és az offshore cégek között azonban az, hogy az utóbbi nem végezhet a kiválasztott külföldi ország területén gazdasági tevékenységet. Tehát egy ilyen cég alapítása esetében az adott országban lesz a cég bejegyezve, az ottani törvények és szabályozások lesznek rá érvényesek, valamint ott lesz a bejegyzés szerinti székhelye, de a gazdasági tevékenységét, a beruházásokat, fejlesztéseket, vásárlásokat vagy eladást még mindig Magyarországon kell végeznie. Egy offshore cégalapítás ára általában a kiválasztott országtól is függ, de leginkább 350 000 Ft és 500 000 Ft közötti összeg.

Manapság az ehhez hasonló cégek hallatán mindenkinek valami illegális és törvényen kívüli tevékenység jut eszébe, mint például a pénzmosás vagy az adócsalás. Ez a legtöbb esetben azonban egyáltalán nem igaz. Az offshore cégek alapítását nem tiltja semmilyen törvény, de még csak „kiskapunak” se lehet őket nevezni. A legtöbb embernek van joga ilyen vállalkozás alapítására, és az esetek túlnyomó többségében e cégek működése teljes mértékben törvényes kereteken belül zajlik.

Egy offshore cégalapítás tehát több előnnyel járhat. Az egyik, amiért lényegében ezeket a cégeket létrehozzák, az az előbb említett kedvezőbb adókörnyezet. Ezekben az esetekben például nem terheli a céget társasági adó, az összes adóteher, ami a vállalkozást érinti, az egy éves átalányadó, melynek összege nem kevés, de az összes többi lehetőséghez, például az itthoni cégalapításhoz mérve ideális. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy ennek a cégformának a jóvoltából sokkal kevesebb az adminisztrációs kötelezettség és az ehhez hasonló papírmunka, valamint a rendszer és a szabályozások törekednek az anonimitás és a személyes / céges adatok védelmére.

Fontos, megjegyezni, hogy jövőre a külföldön bejegyzett gazdasági társaságok hazánkban is adókötelessé válhatnak. A Társasági adótörvény változásai alapján, melyek január 1-én hatályba lépnek, Magyarországon telephelye keletkezik azon külföldi cégnek, amely szolgáltatást nyújt egy hazánkban tartózkodó személyen keresztül, illetve a szolgáltatás időtartama több mint 183 nap egy éven belül. Ez pedig bekövetkezhet egyetlen Magyarországon távmunkában dolgozó munkavállaló által is.

Az offshore cég alapítására alkalmas országok közé több tucatnyit lehetne sorolni. Ilyen úgynevezett adóparadicsomok - a teljesség igénye nélkül – például a Brit-Virgin szigetek, Dominika, Gibraltár, Hong-Kong, Seychelles, Málta vagy éppen Ciprus. Emellett kedvező lehet nagyobb országokban, például Angliában vagy az USA egy pár államában is ilyen céget alapítani.

A LOGOSZ Cégcsoport irodáiban nem végeznek offshore cégalapítást. A cikk csupán ismeretterjesztő céllal íródott.

Érdemes elolvasni még

KATA vállalkozás indítása

KATA vállalkozás indítása

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) igen népszerű, hiszen a kisadózók számára az egyéb adóformákhoz viszonyítva kedvező lehetőséget kínál. Cikkünkben összeszedtük a KATA vállalkozás indításához szükséges tudnivalókat, valamint a legfontosabb információkat a KATA adózási formáról.

Tovább...
Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges adatok és dokumentumok

Cégalapításhoz szükséges szerződésminták és létesítő okirat helyes kitöltéséhez természetesen szükségesek meghatározott adatok, melyek egy részét dokumentumokkal is igazolni kell. A következőkben összegyűjtöttük, hogy mely dokumentumokat kell előkészíteni és milyen adatok birtokában végezhetünk cégalapítást.

Tovább...
Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...
Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...