Offshore cég alapítása


Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Minden cég és vállalkozás célja a bevétel és később a nyereség szerzése. Ezt több tényező segítheti elő, többek között a befektetések, a pályázatok vagy a különböző támogatások. Azonban vannak olyan szempontok is, melyek ezt a törekvést leginkább csak hátráltatják. Az egyik ilyen befolyásoló tényező, ami a cég vagy vállalkozás működésétől függően kisebb – nagyobb kellemetlenséget jelenthet, az adott ország adózási rendszere. Ennek kiküszöbölésére jöttek létre az offshore cégek.

Ezek a cégek lényegében adóoptimalizálás céljából jönnek létre. Olyan cégekről beszélünk ilyenkor, melyek egy külföldi, offshore országban kerülnek bejegyzésre, ami által az otthoni, esetünkben magyar adózási rendszer helyett az ottani, általában kedvezőbbet választják. A különbség a külföldön alapított és az offshore cégek között azonban az, hogy az utóbbi nem végezhet a kiválasztott külföldi ország területén gazdasági tevékenységet. Tehát egy ilyen cég alapítása esetében az adott országban lesz a cég bejegyezve, az ottani törvények és szabályozások lesznek rá érvényesek, valamint ott lesz a bejegyzés szerinti székhelye, de a gazdasági tevékenységét, a beruházásokat, fejlesztéseket, vásárlásokat vagy eladást még mindig Magyarországon kell végeznie. Egy offshore cégalapítás ára általában a kiválasztott országtól is függ, de leginkább 350 000 Ft és 500 000 Ft közötti összeg.

Manapság az ehhez hasonló cégek hallatán mindenkinek valami illegális és törvényen kívüli tevékenység jut eszébe, mint például a pénzmosás vagy az adócsalás. Ez a legtöbb esetben azonban egyáltalán nem igaz. Az offshore cégek alapítását nem tiltja semmilyen törvény, de még csak „kiskapunak” se lehet őket nevezni. A legtöbb embernek van joga ilyen vállalkozás alapítására, és az esetek túlnyomó többségében e cégek működése teljes mértékben törvényes kereteken belül zajlik.

Egy offshore cégalapítás tehát több előnnyel járhat. Az egyik, amiért lényegében ezeket a cégeket létrehozzák, az az előbb említett kedvezőbb adókörnyezet. Ezekben az esetekben például nem terheli a céget társasági adó, az összes adóteher, ami a vállalkozást érinti, az egy éves átalányadó, melynek összege nem kevés, de az összes többi lehetőséghez, például az itthoni cégalapításhoz mérve ideális. Ugyancsak fontos megemlíteni, hogy ennek a cégformának a jóvoltából sokkal kevesebb az adminisztrációs kötelezettség és az ehhez hasonló papírmunka, valamint a rendszer és a szabályozások törekednek az anonimitás és a személyes / céges adatok védelmére.

Fontos, megjegyezni, hogy jövőre a külföldön bejegyzett gazdasági társaságok hazánkban is adókötelessé válhatnak. A Társasági adótörvény változásai alapján, melyek január 1-én hatályba lépnek, Magyarországon telephelye keletkezik azon külföldi cégnek, amely szolgáltatást nyújt egy hazánkban tartózkodó személyen keresztül, illetve a szolgáltatás időtartama több mint 183 nap egy éven belül. Ez pedig bekövetkezhet egyetlen Magyarországon távmunkában dolgozó munkavállaló által is.

Az offshore cég alapítására alkalmas országok közé több tucatnyit lehetne sorolni. Ilyen úgynevezett adóparadicsomok - a teljesség igénye nélkül – például a Brit-Virgin szigetek, Dominika, Gibraltár, Hong-Kong, Seychelles, Málta vagy éppen Ciprus. Emellett kedvező lehet nagyobb országokban, például Angliában vagy az USA egy pár államában is ilyen céget alapítani.

A LOGOSZ Cégcsoport irodáiban nem végeznek offshore cégalapítást. A cikk csupán ismeretterjesztő céllal íródott.

Érdemes elolvasni még

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...
Kft. alapítás feltételei és menete

Kft. alapítás feltételei és menete

A Kft. az egyik legnépszerűbb cégforma, többek között azért, mert a tagok anyagi felelőssége nem teljeskörű. A Kft. többféle lehet, de akár egyszemélyes, akár többszemélyes, az alapítás minden esetben bizonyos feltételekhez van kötve.

Tovább...
Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

Tovább...
Cégalapítás illeték

Cégalapítás illeték

Cégalapítás esetén számolnunk kell számos adminisztratív jellegű költséggel, mint például az ügyvédi munkadíj, a könyvelő honoráriuma, és az ügyintézés kapcsán felmerülő egyéb díjak. Jelen cikkben a cégalapítás illeték összegéről szeretnénk nyújtani egy általános összefoglalót, amely hasznos lehet az indulási költségek előzetes meghatározása során.

Tovább...