Startup cég alapítása

Startup cég alapítása

Egy startup cég alapítása technikailag nem különbözik más cégformák esetében történő cégalapítástól. Mégis speciális és egyedi egy ilyen cég létrehozása, indítása. Olvassa el cikkünkben az erről szóló részleteket!

Minden vállalkozás elindítása nehézségekkel és kockázatokkal jár. Míg a legtöbb ember stabil talajon áll pénzügyileg és karrier szempontjából, addig a vállalkozóknál ez egy kicsit ingoványosabb: van esély arra, hogy az ötlet nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, nem elég népszerű, nem hoz elég bevételt, vagy egyszerűen csak nem tud elhelyezkedni az adott piacon. Ha ezek után pedig bekövetkezik a csőd, akkor a vállalkozó nem csak az eddig befektetett pénzétől és a vállalkozás potenciális nyereségtől esik el, hanem a saját állásától is. De ha odafigyelünk, körültekintőek vagyunk és megdolgozunk érte, akkor egy ilyen vállalkozás gyümölcsözőbb lehet, mint bármilyen más lehetőség.

Egy ilyen „vállalkozásforma” a startup. Ezt legtöbbször külön, önálló vállalkozástípusnak ítélik meg, de vannak olyanok, akik szerint a startup lényegében csupán egy vállalkozás kezdeti fázisa. Ez általában egy kisméretű cég, mely egy újszerű, modern és innovatív ötlettel és koncepcióval próbál megoldani egy valós problémát, és ezzel beszállni az adott piacra. Ennek következtében ezek a vállalkozások legtöbbször hatalmas potenciállal rendelkeznek, viszont ugyanennyire nagy az esély a kockázatra és a bukásra is.

Egy startup cég alapítása ugyanúgy kezdődik, mint bármelyik másik vállalkozás esetében. Szükségünk lesz először is egy piacképes ötletre, ami kellően újszerű, releváns, lehetséges és elegendő befektető figyelmét fogja felkelteni. Ezután létesítő okiratot és cégbejegyzési kérvényt kell írni, természetesen mindezt ügyvédi ellenjegyzéssel. Azonban a startup-ok indítása koránt sem gyerekjáték. Közülük nagyon kevés éli túl a kezdeti nehézségeket attól függetlenül, hogy az eredeti ötlet jó volt-e. Emellett az indításhoz szükséges tőkét rövid idő alatt kell nagy mennyiségben bevonni. Ez általában nem saját, hanem befektetőkön keresztül szerzik meg a vállalkozók.

Ezeknek a befektetőknek pedig általában több kisebb csoportja van. Az egyik ilyet 3F-nek hívják, mely az angol Friends, Family and Fools, azaz magyarul barátok, család és bolondok kifejezés folytán kapta nevét. Ez legtöbbször a vállalkozás kezdeti stádiumában lép fel, amikor családunk és baráti körünk nagylelkű adományokkal és befektetésekkel segíti elő vállalkozásunk indulását. Kockázati tőkebefektetés is egy opció: ebben az esetben egy nagyobb összeget kapunk nagyobb részesedésért és tulajdonosi jogokért cserébe. Szintén kaphatunk angyal befektetőktől, vagyis sikeres vállalkozóktól is, akik a fennmaradt tőkét gyarapítás céljából befektetésre szánják. Ők emellett az adott terület (ahol a startup-unk elhelyezkedett) szakértői, így mind pénzzel, mind szakértelmükkel és tapasztalataikkal segíteni tudnak rajtunk. Lehet szerezni ilyen kezdőtőkét pályázatokon vagy közösségi finanszírozáson keresztül is, bár ezek az opciók legtöbbször nem megfelelőek, hiszen túlságosan hosszú idő a megszerzésük és lassú a kifizetés.

Egy startup vállalkozás tehát hatalmas hozamot kínál ugyanennyire nagy kockázatért és nagyon sok nehézségért, munkáért cserébe. Azonban ha „elkapjuk a fonalat”, van egy piacképes ötletünk és befektetőket is találunk a vállalkozás indításához, akkor egy startup cég alapítása – bár folyamatos odafigyelést és törődést fog követelni – megváltoztathatja az életünket.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

A székhely és a központi ügyintézés helye

A székhely és a központi ügyintézés helye

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen.

Székhelyszolgáltatás TEÁOR: számít-e a tevékenység?

Székhelyszolgáltatás TEÁOR: számít-e a tevékenység?

A székhelyszolgáltatás TEÁOR szám szempontjából is érdekes lehet a vállalkozónak, hiszen rengeteg kérdést felvethet. Például azt, hogy befolyásolhatja-e a tevékenység jellege, hogy igénybe vehessük az adott szolgáltatást.

De, érdekes kérdés lehet az is, hogy székhelyszolgáltatóként milyen TEÁOR szám jogosít fel a munkával járó feladatok elvégzésére. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

További bejegyzések...