Startup cég alapítása

Startup cég alapítása

Egy startup cég alapítása technikailag nem különbözik más cégformák esetében történő cégalapítástól. Mégis speciális és egyedi egy ilyen cég létrehozása, indítása. Olvassa el cikkünkben az erről szóló részleteket!

Minden vállalkozás elindítása nehézségekkel és kockázatokkal jár. Míg a legtöbb ember stabil talajon áll pénzügyileg és karrier szempontjából, addig a vállalkozóknál ez egy kicsit ingoványosabb: van esély arra, hogy az ötlet nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, nem elég népszerű, nem hoz elég bevételt, vagy egyszerűen csak nem tud elhelyezkedni az adott piacon. Ha ezek után pedig bekövetkezik a csőd, akkor a vállalkozó nem csak az eddig befektetett pénzétől és a vállalkozás potenciális nyereségtől esik el, hanem a saját állásától is. De ha odafigyelünk, körültekintőek vagyunk és megdolgozunk érte, akkor egy ilyen vállalkozás gyümölcsözőbb lehet, mint bármilyen más lehetőség.

Egy ilyen „vállalkozásforma” a startup. Ezt legtöbbször külön, önálló vállalkozástípusnak ítélik meg, de vannak olyanok, akik szerint a startup lényegében csupán egy vállalkozás kezdeti fázisa. Ez általában egy kisméretű cég, mely egy újszerű, modern és innovatív ötlettel és koncepcióval próbál megoldani egy valós problémát, és ezzel beszállni az adott piacra. Ennek következtében ezek a vállalkozások legtöbbször hatalmas potenciállal rendelkeznek, viszont ugyanennyire nagy az esély a kockázatra és a bukásra is.

Egy startup cég alapítása ugyanúgy kezdődik, mint bármelyik másik vállalkozás esetében. Szükségünk lesz először is egy piacképes ötletre, ami kellően újszerű, releváns, lehetséges és elegendő befektető figyelmét fogja felkelteni. Ezután létesítő okiratot és cégbejegyzési kérvényt kell írni, természetesen mindezt ügyvédi ellenjegyzéssel. Azonban a startup-ok indítása koránt sem gyerekjáték. Közülük nagyon kevés éli túl a kezdeti nehézségeket attól függetlenül, hogy az eredeti ötlet jó volt-e. Emellett az indításhoz szükséges tőkét rövid idő alatt kell nagy mennyiségben bevonni. Ez általában nem saját, hanem befektetőkön keresztül szerzik meg a vállalkozók.

Ezeknek a befektetőknek pedig általában több kisebb csoportja van. Az egyik ilyet 3F-nek hívják, mely az angol Friends, Family and Fools, azaz magyarul barátok, család és bolondok kifejezés folytán kapta nevét. Ez legtöbbször a vállalkozás kezdeti stádiumában lép fel, amikor családunk és baráti körünk nagylelkű adományokkal és befektetésekkel segíti elő vállalkozásunk indulását. Kockázati tőkebefektetés is egy opció: ebben az esetben egy nagyobb összeget kapunk nagyobb részesedésért és tulajdonosi jogokért cserébe. Szintén kaphatunk angyal befektetőktől, vagyis sikeres vállalkozóktól is, akik a fennmaradt tőkét gyarapítás céljából befektetésre szánják. Ők emellett az adott terület (ahol a startup-unk elhelyezkedett) szakértői, így mind pénzzel, mind szakértelmükkel és tapasztalataikkal segíteni tudnak rajtunk. Lehet szerezni ilyen kezdőtőkét pályázatokon vagy közösségi finanszírozáson keresztül is, bár ezek az opciók legtöbbször nem megfelelőek, hiszen túlságosan hosszú idő a megszerzésük és lassú a kifizetés.

Egy startup vállalkozás tehát hatalmas hozamot kínál ugyanennyire nagy kockázatért és nagyon sok nehézségért, munkáért cserébe. Azonban ha „elkapjuk a fonalat”, van egy piacképes ötletünk és befektetőket is találunk a vállalkozás indításához, akkor egy startup cég alapítása – bár folyamatos odafigyelést és törődést fog követelni – megváltoztathatja az életünket.

Érdemes elolvasni még

Munkaerő felvétel lépései

Munkaerő felvétel lépései

A cégek növekedése, változása és fluktuáció során előállhat olyan helyzet, amikor új munkavállalót kell felvenni egy-egy feladat elvégzésére, pozíció betöltésére. Hogyan zajlik a munkaerő felvétel? Mire kell figyelni? Mi a HR feladata?

Tovább...
Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...
Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Egyéni vállalkozó nyilvántartása

Az Országgyűlés elfogadta a kormányhivatalok működésének egyszerűsítését szolgáló 2009. évi CXV. törvény módosítását, amelynek értelmében 2020. július 1-jétől az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetésével összefüggésbe hozható valamennyi hatáskör és informatikai rendszerek kezelése – melyek eddig a Belügyminisztériumhoz tartoztak - a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, azaz a NAV felelőssége lett. Tehát az egyéni vállalkozók nyilvántartásának vezetése 2020 nyarától már a NAV feladatai közé tartozik.

Tovább...
Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

Tovább...