Székhely és telephely közötti különbség: a legfontosabb tudnivalók

Székhely és telephely közötti különbség: a legfontosabb tudnivalók

A székhely és telephely közötti különbséget leendő vállalkozóként is ismerni kell, sokan viszont összekeverik a két fogalmat. Fontos azonban tisztázni, hogy melyek az eltérések, hiszen a két dolog egészen mást jelent.

Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatjuk a székhely és a telephely közötti legfontosabb különbségeket, valamint azt, hogy hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elintézni a kötelező, székhellyel kapcsolatos teendőket.

Székhely és telephely közötti különbség: melyik kötelező és melyik nem?

A székhely és telephely közötti különbség a legegyszerűbben úgy magyarázható el, hogy míg az előbbivel minden egyes vállalkozásnak rendelkeznie kell, addig az utóbbi csak egy lehetőség. Ennek oka, hogy a székhely egy vállalkozás bejegyzett címe, ahol a cég központi ügyintézése zajlik. Ez a cég formális értesítési címe, ahol a hivatalos dokumentumok, levelek és egyéb iratok átvétele történik.

A telephely ellenben a vállalkozásnak azon címe, ahol a tényleges üzleti tevékenysége zajlik. Ez lehet a székhelytől független gyár, iroda, bolt, vagy bármilyen egyéb olyan helyszín, ahol a cég munkavállalói dolgoznak.

Fontos tudni, hogy a székhely megléte kötelező, egy vállalkozás pedig csak egy székhellyel rendelkezhet, ami azonban az üzleti tevékenység helyének végzésére is szolgálhat. A telephely megléte ezzel szemben nem kötelező, viszont szükség szerint vállalkozásunk többet is fenntarthat – akár határainkon túl működő fióktelepeket is –, melyeken a székhelytől függetlenül zajlik a munkavégzés.

Milyen ingatlan lehet székhely?

A székhely jelentőségével több blogcikkünkben is foglalkoztunk, azonban nem lehet azt elégszer hangsúlyozni, hogy székhellyel minden vállalkozásnak rendelkeznie kell, aminek saját tulajdonú vagy bérelt ingatlannak kell lennie.

Utóbbi esetben rendelkezésünkre kell állnia a tulajdonostól származó beleegyező nyilatkozatnak is. Az ingatlan tulajdoni lapját vagy a használatra jogosító nyilatkozatot, szerződést a cégbírósághoz nem kötelező benyújtani, viszont az ügyvéd felé minden esetben igazolnunk kell a használatra való jogosultságunkat.

Mi a teendő, ha nem áll rendelkezésre ingatlan?

Amennyiben sem saját tulajdonú, sem bérelt ingatlan nem áll rendelkezésre, igénybe vehetünk székhelyszolgáltatást is. Ez praktikus megoldás, hiszen egyrészt megkímél a bérleti díjából vagy a saját ingatlan törlesztőrészleteiből származó kiadásoktól. Mindezek mellett a székhellyel kapcsolatos adminisztrációs teendők súlyát is leveszi a vállunkról, ezeket ugyanis a szolgáltató cég végzi el helyettünk.

A székhelyszolgáltatás továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy cégünk székhelyét az ország bármely pontján szabadon megválaszthassuk. Ez az iparűzési adó optimalizálása mellett a lokális pályázatok szempontjából is előnyös lehet, de sokszor egyszerűen presztízsértékkel bír.

Hová forduljunk, ha szeretnénk többet tudni?

A székhelyszolgáltatás népszerű megoldást jelent a vállalkozások körében, éppen ezért az interneten rengeteg információ elérhető. Blogunkon a székhelyszolgáltatással kapcsolatos anyagok mellett a cégalapítás témakörében is sok érdekes információt találhat.

Amennyiben pedig szeretne bővebb információt kapni, kollégáink segíteni fognak Önnek abban, hogy megtalálja a tökéletes megoldást, ami hosszú távon hozzájárul majd vállalkozása sikeréhez.

Ehhez keresse fel budapesti vagy vidéki irodáink bármelyikét, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni.

Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Ha cégünk székhelye valamilyen okból megváltozik, a vállalkozás székhely módosítás olyan lépés, amely elkerülhetetlen. Sok vállalkozó nincs tisztában azonban, hogy hogyan zajlik ez a folyamat és hogyan bonyolítható le a legegyszerűbb módon. Éppen ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni abban az esetben, ha vállalkozásunk székhelye megváltozna.

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

Korlátolt felelősségű társaság alapítása

Korlátolt felelősségű társaság alapítása

A hatályos polgári jogi kódex a korlátolt felelősségű társaságot olyan gazdasági társaságként definiálja, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben megállapított egyéb vagyoni értékű szolgáltatásra terjed ki. Továbbá egyértelműen kijelenti, hogy a társaság kötelezettségeiért főszabály szerint a tag nem köteles helytállni.

További bejegyzések...