Székhely és telephely közötti különbség: a legfontosabb tudnivalók

Székhely és telephely közötti különbség: a legfontosabb tudnivalók

A székhely és telephely közötti különbséget leendő vállalkozóként is ismerni kell, sokan viszont összekeverik a két fogalmat. Fontos azonban tisztázni, hogy melyek az eltérések, hiszen a két dolog egészen mást jelent.

Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatjuk a székhely és a telephely közötti legfontosabb különbségeket, valamint azt, hogy hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elintézni a kötelező, székhellyel kapcsolatos teendőket.

Székhely és telephely közötti különbség: melyik kötelező és melyik nem?

A székhely és telephely közötti különbség a legegyszerűbben úgy magyarázható el, hogy míg az előbbivel minden egyes vállalkozásnak rendelkeznie kell, addig az utóbbi csak egy lehetőség. Ennek oka, hogy a székhely egy vállalkozás bejegyzett címe, ahol a cég központi ügyintézése zajlik. Ez a cég formális értesítési címe, ahol a hivatalos dokumentumok, levelek és egyéb iratok átvétele történik.

A telephely ellenben a vállalkozásnak azon címe, ahol a tényleges üzleti tevékenysége zajlik. Ez lehet a székhelytől független gyár, iroda, bolt, vagy bármilyen egyéb olyan helyszín, ahol a cég munkavállalói dolgoznak.

Fontos tudni, hogy a székhely megléte kötelező, egy vállalkozás pedig csak egy székhellyel rendelkezhet, ami azonban az üzleti tevékenység helyének végzésére is szolgálhat. A telephely megléte ezzel szemben nem kötelező, viszont szükség szerint vállalkozásunk többet is fenntarthat – akár határainkon túl működő fióktelepeket is –, melyeken a székhelytől függetlenül zajlik a munkavégzés.

Milyen ingatlan lehet székhely?

A székhely jelentőségével több blogcikkünkben is foglalkoztunk, azonban nem lehet azt elégszer hangsúlyozni, hogy székhellyel minden vállalkozásnak rendelkeznie kell, aminek saját tulajdonú vagy bérelt ingatlannak kell lennie.

Utóbbi esetben rendelkezésünkre kell állnia a tulajdonostól származó beleegyező nyilatkozatnak is. Az ingatlan tulajdoni lapját vagy a használatra jogosító nyilatkozatot, szerződést a cégbírósághoz nem kötelező benyújtani, viszont az ügyvéd felé minden esetben igazolnunk kell a használatra való jogosultságunkat.

Mi a teendő, ha nem áll rendelkezésre ingatlan?

Amennyiben sem saját tulajdonú, sem bérelt ingatlan nem áll rendelkezésre, igénybe vehetünk székhelyszolgáltatást is. Ez praktikus megoldás, hiszen egyrészt megkímél a bérleti díjából vagy a saját ingatlan törlesztőrészleteiből származó kiadásoktól. Mindezek mellett a székhellyel kapcsolatos adminisztrációs teendők súlyát is leveszi a vállunkról, ezeket ugyanis a szolgáltató cég végzi el helyettünk.

A székhelyszolgáltatás továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy cégünk székhelyét az ország bármely pontján szabadon megválaszthassuk. Ez az iparűzési adó optimalizálása mellett a lokális pályázatok szempontjából is előnyös lehet, de sokszor egyszerűen presztízsértékkel bír.

Hová forduljunk, ha szeretnénk többet tudni?

A székhelyszolgáltatás népszerű megoldást jelent a vállalkozások körében, éppen ezért az interneten rengeteg információ elérhető. Blogunkon a székhelyszolgáltatással kapcsolatos anyagok mellett a cégalapítás témakörében is sok érdekes információt találhat.

Amennyiben pedig szeretne bővebb információt kapni, kollégáink segíteni fognak Önnek abban, hogy megtalálja a tökéletes megoldást, ami hosszú távon hozzájárul majd vállalkozása sikeréhez.

Ehhez keresse fel budapesti vagy vidéki irodáink bármelyikét, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás: kinek és miért jó döntés?

Székhelyszolgáltatás: kinek és miért jó döntés?

Egy saját vállalkozás vezetése rengeteg figyelmet igényel. Folyamatos ügyintézéssel és adminisztrációval jár, ha pedig székhelyünk az otthonunkba van bejelentve, kellemetlen meglepetések is érhetnek. Ezektől tud minket hatékonyan megóvni a székhelyszolgáltatás igénybevétele.

Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Vállalkozói hitel feltételei

Vállalkozói hitel feltételei

A vállalkozói hitelfelvételnek számos oka lehet, nem csak az, hogy egy cég nehéz helyzetbe kerül, és a fennmaradásához, működéséhez elengedhetetlen a hitel. Az egyéb okok között megtalálható például a növekedés, bővülés finanszírozása; eszközök vagy gépek vásárlásának előfinanszírozása, és a pályázathoz kapcsolódó költségek előfinanszírozása is. A vállalkozói hitel feltételeivel érdemes tisztában lenni!

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

További bejegyzések...