Székhely és telephely közötti különbség: a legfontosabb tudnivalók

Székhely és telephely közötti különbség: a legfontosabb tudnivalók

A székhely és telephely közötti különbséget leendő vállalkozóként is ismerni kell, sokan viszont összekeverik a két fogalmat. Fontos azonban tisztázni, hogy melyek az eltérések, hiszen a két dolog egészen mást jelent.

Ebben a bejegyzésben részletesen bemutatjuk a székhely és a telephely közötti legfontosabb különbségeket, valamint azt, hogy hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elintézni a kötelező, székhellyel kapcsolatos teendőket.

Székhely és telephely közötti különbség: melyik kötelező és melyik nem?

A székhely és telephely közötti különbség a legegyszerűbben úgy magyarázható el, hogy míg az előbbivel minden egyes vállalkozásnak rendelkeznie kell, addig az utóbbi csak egy lehetőség. Ennek oka, hogy a székhely egy vállalkozás bejegyzett címe, ahol a cég központi ügyintézése zajlik. Ez a cég formális értesítési címe, ahol a hivatalos dokumentumok, levelek és egyéb iratok átvétele történik.

A telephely ellenben a vállalkozásnak azon címe, ahol a tényleges üzleti tevékenysége zajlik. Ez lehet a székhelytől független gyár, iroda, bolt, vagy bármilyen egyéb olyan helyszín, ahol a cég munkavállalói dolgoznak.

Fontos tudni, hogy a székhely megléte kötelező, egy vállalkozás pedig csak egy székhellyel rendelkezhet, ami azonban az üzleti tevékenység helyének végzésére is szolgálhat. A telephely megléte ezzel szemben nem kötelező, viszont szükség szerint vállalkozásunk többet is fenntarthat – akár határainkon túl működő fióktelepeket is –, melyeken a székhelytől függetlenül zajlik a munkavégzés.

Milyen ingatlan lehet székhely?

A székhely jelentőségével több blogcikkünkben is foglalkoztunk, azonban nem lehet azt elégszer hangsúlyozni, hogy székhellyel minden vállalkozásnak rendelkeznie kell, aminek saját tulajdonú vagy bérelt ingatlannak kell lennie.

Utóbbi esetben rendelkezésünkre kell állnia a tulajdonostól származó beleegyező nyilatkozatnak is. Az ingatlan tulajdoni lapját vagy a használatra jogosító nyilatkozatot, szerződést a cégbírósághoz nem kötelező benyújtani, viszont az ügyvéd felé minden esetben igazolnunk kell a használatra való jogosultságunkat.

Mi a teendő, ha nem áll rendelkezésre ingatlan?

Amennyiben sem saját tulajdonú, sem bérelt ingatlan nem áll rendelkezésre, igénybe vehetünk székhelyszolgáltatást is. Ez praktikus megoldás, hiszen egyrészt megkímél a bérleti díjából vagy a saját ingatlan törlesztőrészleteiből származó kiadásoktól. Mindezek mellett a székhellyel kapcsolatos adminisztrációs teendők súlyát is leveszi a vállunkról, ezeket ugyanis a szolgáltató cég végzi el helyettünk.

A székhelyszolgáltatás továbbá lehetőséget biztosít arra, hogy cégünk székhelyét az ország bármely pontján szabadon megválaszthassuk. Ez az iparűzési adó optimalizálása mellett a lokális pályázatok szempontjából is előnyös lehet, de sokszor egyszerűen presztízsértékkel bír.

Hová forduljunk, ha szeretnénk többet tudni?

A székhelyszolgáltatás népszerű megoldást jelent a vállalkozások körében, éppen ezért az interneten rengeteg információ elérhető. Blogunkon a székhelyszolgáltatással kapcsolatos anyagok mellett a cégalapítás témakörében is sok érdekes információt találhat.

Amennyiben pedig szeretne bővebb információt kapni, kollégáink segíteni fognak Önnek abban, hogy megtalálja a tökéletes megoldást, ami hosszú távon hozzájárul majd vállalkozása sikeréhez.

Ehhez keresse fel budapesti vagy vidéki irodáink bármelyikét, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken.

Érdemes elolvasni még

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...
Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Tovább...
Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Az egyéni vállalkozás előnyei és hátrányai

Egy egyéni vállalkozás alapítása ma már egyszerű feladat, ami a digitalizációnak és az online piacok egyre nagyobb térnyerésének köszönhetően rendkívül jövedelmező is lehet. Nem véletlen, hogy sokan választják ezt a vállalkozási formát, ha szeretnék elindítani saját üzletüket. Az egyéni vállalkozói létnek a számos előny mellett azonban megvannak a maga kihívásai is. Most megmutatjuk hogy, mire érdemes odafigyelnie azoknak, akik úgy döntenek, hogy a siker érdekében ezt az utat választják.

Tovább...
Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

A vállalkozói lét egyik fontos döntése a székhely megválasztása. Egy egyéni vállalkozó székhelye szerencsére akár saját tulajdonú ingatlan is lehet, azonban a döntés előtt érdemes elgondolkodni a további két népszerű megoldáson, a bérlésen, illetve a székhelyszolgáltatáson is.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket fogjuk egy kicsit közelebbről is megvizsgálni. Valamint megmutatjuk azt, hogy melyik opció milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkezik a leendő vállalkozók számára.

Tovább...