Székhelyhasználati engedély: mikor és miért van rá szükség?

Székhelyhasználati engedély: mikor és miért van rá szükség?

A székhelyhasználati engedély egy olyan dokumentum, amire szükségünk lesz ahhoz, hogy egy adott helyre bejegyeztethessük vállalkozásunk székhelyét. De honnan, milyen módon tudjuk ezt beszerezni, és mit tehetünk, ha nem áll rendelkezésre?

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, milyen ingatlan lehet vállalkozásunk székhelye, milyen esetekben lesz szükségünk a székhelyhasználati engedélyre, és hogy hogyan intézhetjük az ezzel kapcsolatos teendőket gyorsan, egyszerűen és megbízhatóan.

Székhelyhasználati engedély: mit jelent és miért nélkülözhetetlen?

A székhelyhasználati engedély olyan dokumentum, amelyre abban az esetben lesz szükségünk, ha vállalkozásunk székhelyeként nem saját ingatlanunkat szeretnénk választani. Ebből a célból teljes ingatlant vagy egy kisebb irodát is bérelhetünk, azonban ilyenkor a tulajdonosnak egy nyilatkozattal kell hozzájárulnia az e célból történő használathoz.

Amennyiben nincs a birtokunkban ilyen dokumentum, a bérelt ingatlant nem használhatjuk vállalkozásunk székhelyeként. Abban az esetben sem kell persze aggódni, ha sem bérelt, sem pedig saját tulajdonú ingatlan nem áll rendelkezésre erre a célra. Ilyenkor ugyanis jó megoldást jelent az országszerte több településen elérhető székhelyszolgáltatás.

Mire kell figyelnünk a székhelyhasználati engedély kitöltése során?

A székhelyhasználati engedély megszerzése elsőre egyszerűnek tűnhet, azonban fontos tudni, hogy a szerződés megkötése során néhány dologra oda kell figyelnünk. Először is tisztáznunk kell, hogy az adott ingatlan valóban annak a nevén van, akivel az engedélyt kitöltjük. Nem mindegy továbbá az sem, hogy az ingatlant terheli-e haszonélvezeti jog.

A helyzetet nehezítheti az is, ha a székelyhasználati engedélyt egy főbérlőtől vagy egy szolgáltatótól szeretnénk megszerezni. Összességében tehát a bérelt ingatlan székhelyként történő használata lehetséges, azonban lényegesen komplikáltabb feladat, mintha saját ingatlan vagy székhelyszolgáltatás igénybevétele mellett döntenénk.

Miért jelent jó megoldást a székhelyszolgáltatás?

Abban az esetben, ha a székhelyszolgáltatást választjuk , rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Ilyenkor ugyanis nincs szükségünk sem saját, sem bérelt ingatlanra. Arról már nem is beszélve, hogy a székhellyel kapcsolatos adminisztrációs és egyéb feladatokat is a szolgáltató látja el. A kiválasztott székhelyen nem kell irodát bérelni, és munkaidőben a vállalkozónak vagy a cég embereinek nem szükséges itt tartózkodniuk.

Ez az opció nem csupán cégek, de olyan egyéni vállalkozók számára is nagyszerű megoldást jelenthet, akik nem szeretnék saját otthonukba bejelenteni vállalkozásukat, inkább megkímélnék magukat az ezzel járó feladatoktól, esetleges ellenőrzésektől és egyéb felhajtástól.

Hogyan vehető igénybe ilyen jellegű szolgáltatás?

A székhelyszolgáltatás igénybevétele ma már rendkívül egyszerű feladat, melyet online is elintézhetünk pillanatok alatt. Ennek érdekében az első és egyben legfontosabb dolog, hogy találjunk egy olyan megbízható céget, amely minden esetben a törvények által előírt szabályokhoz alkalmazkodva biztosít teljes körű székhelyszolgáltatást.

Amennyiben Ön személyesen szeretne a székhelyét illető ügyekkel kapcsolatban intézkedni, esetleg több információra kíváncsi a székhelyszolgáltatással kapcsolatban, keresse fel legközelebbi irodánkat.Kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére, legyen szó akár budapesti, akár vidéki székhelyről!

Érdemes elolvasni még

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...
Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Új adatvédelmi törvény került benyújtásra, mely szélesebb körben biztosítaná az adatok innovatív célokra való felhasználását, illetve a fogyasztók nagyobb bepillantását adataik felhasználásába.

Tovább...
Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

Tovább...