Székhelyszolgáltatás TEÁOR: számít-e a tevékenység?

Székhelyszolgáltatás TEÁOR: számít-e a tevékenység?

A székhelyszolgáltatás TEÁOR szám szempontjából is érdekes lehet a vállalkozónak, hiszen rengeteg kérdést felvethet. Például azt, hogy befolyásolhatja-e a tevékenység jellege, hogy igénybe vehessük az adott szolgáltatást.

De, érdekes kérdés lehet az is, hogy székhelyszolgáltatóként milyen TEÁOR szám jogosít fel a munkával járó feladatok elvégzésére. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Székhelyszolgáltatás TEÁOR: milyen tevékenységet végez a szolgáltató?

Ha a székhelyszolgáltatás TEÁOR kódját keressük, akkor azt az "Összetett adminisztratív szolgáltatás" alatt fogjuk megtalálni. Ez a tevékenységi kör leírásában magában foglalja az összetett, napi irodai adminisztrációs teendők ellátásával járó feladatokat, valamint magát a székhelyszolgáltatást is. De, mit is jelent ez pontosan és miért van szüksége minden vállalkozásnak TEÁOR számra?

A TEÁOR a „Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere” kifejezésből alkotott mozaikszó. Gyakorlatilag a gazdasági tevékenységek egységes osztályozását jelenti, melyet a Központi Statisztikai Hivatal használ és elsősorban statisztikai célt szolgál. Ez az információ a cégjegyzékben is fel van tüntetve, lekérdezésére pedig bárkinek lehetősége van, ha egy cégről vagy vállalkozóról szeretne információt kapni.

Miért fontos a TEÁOR kód?

Az egyszerűbb adminisztráció és azonosítás végett minden vállalkozásnak rendelkeznie kell TEÁOR számmal. Az esetek többségében nem csak eggyel, de többel is. Az első ezek közül a főtevékenységet jelöli, ami a legnagyobb hozzáadott értékkel rendelkezik a vállalkozás számára. Minden más tevékenységet, ami nem a főtevékenység, másodlagos vagy kiegészítő tevékenységnek nevezünk.

A TEÁOR szám természetesen a székhelyszolgáltatást végző cégek számára is kötelező. Ha egy vállalkozás ezzel kapcsolatos teendőket végez, a fő tevékenységi köre az "Összetett adminisztratív szolgáltatás" kell, hogy legyen. Ez az adminisztrációs szolgáltatások mellett többek között a pénzügyi tervezést, számlázást és bizonylatolást is magában foglalja. Valamint az olyan lehetőségeknek, mint a cégalapítás és a székhelyszolgáltatás, egy helyen történő biztosítását is.

Szükséges-e a TEÁOR szám ahhoz, hogy székhelyszolgáltatást vegyünk igénybe?

A fő tevékenységi kör és a melléktevékenységek meghatározása a vállalkozásalapítás szempontjából nélkülözhetetlen, legyen szó akár gazdasági társaságról, akár egyéni vállalkozóról. Ez azt jelenti, hogy közvetetten ugyan, de a székhelyszolgáltatás igénybevételéhez is szükségünk lesz TEÁOR számra, hiszen már létező vagy alakulás előtt álló vállalkozásunknak keresünk székhelyet.

Az azonban, hogy milyen jellegű tevékenységet végzünk, azaz milyen fő- és melléktevékenységet választunk, nem befolyásolja azt, hogy élhetünk-e a székhelyszolgáltatás lehetőségével, ami számos vállalkozási formának tökéletes megoldást nyújt. A jogi követelményeknek való megfelelés mellett az adminisztrációs terhek elhagyásának szempontjából is. Abban az esetben persze, ha a megfelelő szolgáltatót választjuk.

Mi a Logosz Cégcsoportnál országos szinten foglalkozunk székhelyszolgáltatással és cégügyek intézésével, szemünket folyamatosan a szabályok változásán tartva. Ennek köszönhetően mindig rendelkezünk azokkal a naprakész információkkal, amelyek segítik cégünk és ügyfeleink hatékony, törvényes keretek között történő működését.

Érdemes elolvasni még

Munka és egészség

Munka és egészség

Egészségük állapota nagyban befolyásolja a mindennapi életünket és az általános életminőségünket. Miért fontos az egészséges munkakörnyezet a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt?

Tovább...
Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Tovább...
Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

2022. január 1-től jelentős változásokat tapasztalhattunk a fogyasztóvédelmi szabályokban, amik az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintették legfőképpen. Mire kell figyelni vállalkozóként, hogy eleget tegyünk az új rendelkezéseknek?

Tovább...