Székhelyszolgáltatás feltételei

Székhelyszolgáltatás feltételei

Egy induló vállalkozás esetén bizony hatalmas segítséget jelenthet egy székhelyszolgáltató vállalkozás bevonása, aki amellett, hogy biztosítja a vállalkozás székhelyének a bejelentéséhez szükséges feltételeket, gondoskodik a vállalkozás részére érkező küldemények átvételéről és azok továbbításáról. Kellemetlen következményekkel járhat olyan szolgáltató igénybe vétele, aki nem felel meg a székhelyszolgáltatás feltételeinek. Érdemes erre figyelni!

A székhelyszolgáltatókkal szemben a vonatkozó jogi szabályozás komoly feltételeket szab, amelyek elsősorban az ilyen tevékenységi körrel működő vállalkozások megbízhatóságát hivatottak biztosítani. Az elmúlt években többször is szigorodtak a székhelyszolgáltatás feltételeit szabályozó rendelkezések.

A székhelyszolgáltatás feltételei közül a legfontosabb az, hogy a székhelyként szolgáló ingatlannal a székhelyszolgáltatónak, mint megbízottnak kell valamely jogcím alapján rendelkeznie. A vonatkozó szabályok szerint a székhelyszolgáltatásra, csak az erre irányuló szerződés megkötését követően kerülhet sor, amely főszabály szerint csak határozatlan idejű lehet. Kivételt képez ez alól annak az esete, amikor a megbízó cég már eleve határozott időre jön létre, ilyen esetekben van lehetőség határozott szerződés megkötésére is.

A székhelyszolgáltatás szabályairól szóló rendelet értelmében székhelyként csak olyan ingatlan szolgálhat, amely vagy a székhelyszolgáltató tulajdona, vagy pedig olyan ingatlan, amelyre a székhelyszolgáltató használati jogát az ingatlan-nyilvántartásba megfelelően bejegyezték. A székhelyszolgáltatás feltétele az, hogy a székhelyszolgáltató rendelkezzen az ingatlan tulajdonosának a székhelyszolgáltatáshoz történő előzetes írásbeli hozzájárulásával, valamint az alábbi feltételek valamelyikének is teljesülnie kell.

  • „a felek a számviteli törvény szerinti kapcsolt vállalkozások, jelentős tulajdoni részesedésű vállalkozások vagy egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozások,
  • a megbízott a cég cégjegyzék adatai között, mint kézbesítési megbízott van bejegyezve, vagy
  • a felek között a székhelyszolgáltatáson túlmenően tartós könyvvezetési megbízási jogviszony is fennáll.”

A székhelyszolgáltatásnak továbbá az is a feltétele, hogy a székhelyszolgáltatónak úgy kell az ingatlant kialakítania, hogy az alkalmas legyen az átvett hivatalos iratok megfelelő őrzésére és rendszerezésére, amelyről a megbízott székhelyszolgáltatónak naprakész iratjegyzéket kell vezetnie.

A székhelyszolgáltatók alapvetően a megbízó cégnek a székhelyszolgáltató által rendelkezésre tartott ingatlanban történő bejelentését vállalják, ezáltal ez a helyszín szolgál a cég hivatalos székhelyeként, ez a cím kerül be a cégnyilvántartásba is. Ennek következtében ide érkeznek a cég számára címzett hivatalos iratok is, amelyek megfelelő átvételéről a székhelyszolgáltatók gondoskodnak. Amellett, hogy a székhelyszolgáltató vállalkozások átveszik a hivatalos leveleket, és így azzal nem kell bajlódnia cég vezetőségének, ugyancsak a székhelyszolgáltató vállalkozások végzik ezen iratok rendszerezését is, valamint azok tartalmát rendszerint elektronikus formában másolják, és azt továbbítják a megbízó cég felé. Ennek eredményeként a megbízó mindig naprakész és pontos információkkal rendelkezhet a vállalkozását érintő hivatalos levelezést illetően.

A székhelyszolgáltatókat érintő legutóbbi szabályozás szerint, immár a székhelyszolgáltatás feltételei közé tartozik, hogy a szolgáltatók kötelesek ügyfeleik átvilágítására és szelektálására a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló (2017. évi LIII) törvény, illetve a pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló (2017. évi LII.) törvény rendelkezései alapján.

A LOGOSZ Cégcsoport folyamatosan figyelemmel kíséri a székhelyszolgáltatás feltételeit szabályozó hatályos rendeleteket és ezeknek megfelelően alakítja át szolgáltatását. Megbízható székhelyszolgáltatás kedvező áron irodáinkban!

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

A társas vállalkozás fogalma általában nem ismeretlen azok számára, akik az üzleti életben tevékenykednek. Az egyéni vállalkozással szemben eme vállalkozási forma lényege, hogy a tulajdonosok közösen vállalják a kockázatokat és osztoznak a nyereségen.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudni érdemes a társas vállalkozás megalapítása előtt. Valamint kifejtjük azt is, hogy milyen esetekben jelent jó döntést gazdasági társaságban gondolkodni, ha szeretnénk, hogy az üzlet hosszú távon is jövedelmező legyen.

Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

További bejegyzések...