Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen


Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

A hazai szabályozás lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak, hogy saját körben határozzanak a beszedett iparűzési adó (IPA) mértékéről. A vállalkozásoknak az iparűzési adó tehát megspórolható azon területeken, ahol az IPA 0%, ezeket nevezzük belföldi adóparadicsomoknak. Az IPA mentes székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb napjainkban.

Az IPA adóalapját azon árbevétel alkotja, amelyet a vállalkozás adott önkormányzat területén végzett gazdasági tevékenység során szerzett. A helyi iparűzési adó mértékét az illetékes önkormányzat 0% és 2% között határozhatja meg. Egy átlagos magyar kis-, középvállalkozás (kkv) éves IPA összege meghaladja az 1 millió forintot egy 2017-es KSH felmérés szerint. Ebből látható, hogy az székhelyszolgáltatás IPA mentes településre való bejelentésével jelentős összegek spórolhatóak meg.

Fontos tudni, hogy az IPA mentes településre bejelentett székhely akkor jár együtt valóban 0%-os IPA teherrel, ha adott településen a vállalkozás valóban végez gazdasági tevékenységet és más önkormányzat illetékessége alá eső területen azonban nem végez tevékenységet, tehát nem keletkezik más településen telephelye.

Az egyre növekvő igényekre reagálva a LOGOSZ Cégcsoport megnyitotta első IPA mentes székhelyszolgáltató irodáját Pest megyében, Újlengyelben. Ügyfeleik nagyobb kényelme érdekében az IPA mentes székhelyszerződés bármely irodánkban megköthető, akár vidéken is, és a LOGOSZ vállalja az ide beérkezett levelek továbbítását a székhelyszerződés megkötésének helyére. Megbízható, székhelyszolgáltatás rendeleteknek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatás immár IPA mentes területen is!

Azon vállalkozások, melyek habár IPA mentes székhellyel rendelkeznek, végeznek tevékenységet más önkormányzat illetékessége alá eső területen is, tehát máshol is rendelkeznek telephellyel, nem spórolhatják meg teljes mértékben az IPA-t. Ilyen esetekben az iparűzési adó alapját az érintett önkormányzatok között meg kell osztani. Az adóalap megosztásáról szóló rendelkezéseket az 1990. évi helyi adókról szóló törvény tartalmazza. Ha a tárgyévet megelőző teljes adóévben nem eléri a 100 millió forintot az iparűzési adóalap, akkor lehet választani három adóalap megosztási lehetőség közül. Az eszközérték arányos megosztás, a személyi jellegű ráfordítással arányos megosztás vagy ezen kettő ötvözete a kombinált módszer szerinti adóalap megosztást alkalmazható. A lehetőségek közül azt kell választani, amelyik leginkább megfelel a vállalkozás által folytatott tevékenység jellemzőinek és amelyikkel egyik településen sem eredményez 0 forintos IPA-t.

Idén számos olyan vállalkozás is kevesebb IPA-t fizet, aki nem rendelkezik IPA mentes székhellyel, hiszen a 639/2020. kormányrendelet értelmében azon kis- és középvállalkozások, akiknek mérlegfőösszeg határa vagy nettó árbevétele nem haladja meg a 4 milliárd forintot, az iparűzési adó felét kötelesek csak megfizetni 2021-ben.

Az IPA mentes székhely nem mindenkinek éri meg, azonban számos vállalkozás milliókat takaríthat meg vele. Kérje könyvelője segítségét a döntéshozásban vagy forduljon bizalommal partnercégünkhöz, a Kontír Professional Kft. könyvelő irodához!

Forrás: ado.hu, portfolio.hu

Érdemes elolvasni még

Vállalkozói hitel feltételei

Vállalkozói hitel feltételei

A vállalkozói hitelfelvételnek számos oka lehet, nem csak az, hogy egy cég nehéz helyzetbe kerül, és a fennmaradásához, működéséhez elengedhetetlen a hitel. Az egyéb okok között megtalálható például a növekedés, bővülés finanszírozása; eszközök vagy gépek vásárlásának előfinanszírozása, és a pályázathoz kapcsolódó költségek előfinanszírozása is. A vállalkozói hitel feltételeivel érdemes tisztában lenni!

Tovább...
Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Tovább...
Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Tovább...