Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

A hazai szabályozás lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak, hogy saját körben határozzanak a beszedett iparűzési adó (IPA) mértékéről. A vállalkozásoknak az iparűzési adó tehát megspórolható azon területeken, ahol az IPA 0%, ezeket nevezzük belföldi adóparadicsomoknak. Az IPA mentes székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb napjainkban.

Az IPA adóalapját azon árbevétel alkotja, amelyet a vállalkozás adott önkormányzat területén végzett gazdasági tevékenység során szerzett. A helyi iparűzési adó mértékét az illetékes önkormányzat 0% és 2% között határozhatja meg. Egy átlagos magyar kis-, középvállalkozás (kkv) éves IPA összege meghaladja az 1 millió forintot egy 2017-es KSH felmérés szerint. Ebből látható, hogy az székhelyszolgáltatás IPA mentes településre való bejelentésével jelentős összegek spórolhatóak meg.

Fontos tudni, hogy az IPA mentes településre bejelentett székhely akkor jár együtt valóban 0%-os IPA teherrel, ha adott településen a vállalkozás valóban végez gazdasági tevékenységet és más önkormányzat illetékessége alá eső területen azonban nem végez tevékenységet, tehát nem keletkezik más településen telephelye.

Az egyre növekvő igényekre reagálva a LOGOSZ Cégcsoport megnyitotta első IPA mentes székhelyszolgáltató irodáját Pest megyében, Újlengyelben. Ügyfeleik nagyobb kényelme érdekében az IPA mentes székhelyszerződés bármely irodánkban megköthető, akár vidéken is, és a LOGOSZ vállalja az ide beérkezett levelek továbbítását a székhelyszerződés megkötésének helyére. Megbízható, székhelyszolgáltatás rendeleteknek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatás immár IPA mentes területen is!

Azon vállalkozások, melyek habár IPA mentes székhellyel rendelkeznek, végeznek tevékenységet más önkormányzat illetékessége alá eső területen is, tehát máshol is rendelkeznek telephellyel, nem spórolhatják meg teljes mértékben az IPA-t. Ilyen esetekben az iparűzési adó alapját az érintett önkormányzatok között meg kell osztani. Az adóalap megosztásáról szóló rendelkezéseket az 1990. évi helyi adókról szóló törvény tartalmazza. Ha a tárgyévet megelőző teljes adóévben nem eléri a 100 millió forintot az iparűzési adóalap, akkor lehet választani három adóalap megosztási lehetőség közül. Az eszközérték arányos megosztás, a személyi jellegű ráfordítással arányos megosztás vagy ezen kettő ötvözete a kombinált módszer szerinti adóalap megosztást alkalmazható. A lehetőségek közül azt kell választani, amelyik leginkább megfelel a vállalkozás által folytatott tevékenység jellemzőinek és amelyikkel egyik településen sem eredményez 0 forintos IPA-t.

Idén számos olyan vállalkozás is kevesebb IPA-t fizet, aki nem rendelkezik IPA mentes székhellyel, hiszen a 639/2020. kormányrendelet értelmében azon kis- és középvállalkozások, akiknek mérlegfőösszeg határa vagy nettó árbevétele nem haladja meg a 4 milliárd forintot, az iparűzési adó felét kötelesek csak megfizetni 2021-ben.

Az IPA mentes székhely nem mindenkinek éri meg, azonban számos vállalkozás milliókat takaríthat meg vele. Kérje könyvelője segítségét a döntéshozásban vagy forduljon bizalommal partnercégünkhöz, a Kontír Professional Kft. könyvelő irodához!

Forrás: ado.hu, portfolio.hu

Érdemes elolvasni még

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

Tovább...
Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Tovább...
Egyéni cég alapítása

Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Tovább...