Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni.

Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Székhelyváltozás bejelentése: milyen esetben lesz rá szükség?

A székhelyváltozás bejelentés fontos feladat, amelyről semmiképp sem szabad megfeledkeznünk. Nem véletlenül, hiszen a székhely a legális működés alapvető feltétele. Minden vállalkozásnak kötelezően rendelkeznie kell vele, legyen szó akár gazdasági társaságról, akár egyéni vállalkozásról.

A választott székhely saját vagy bérelt ingatlan is lehet, de ha szükségünk van rá, székhelyszolgáltatást is igénybe vehetünk. Ez a megoldás rengeteg előnnyel rendelkezik, de ne rohanjuk ennyire előre.

A székhely jóval több, mint egy egyszerű adat a cégbíróság nyilvántartásában: ide érkeznek a vállalkozásunkat érintő, hivatalos levelek, illetve egy esetleges hatósági intézkedés esetén is itt kell fogadnunk az illetékes szerveket. Fontos tehát, hogy a lejelentett címen munkaidőben mindig tartózkodjon valaki.

Így már érthető, miért fontos a változást minél hamarabb bejelentenünk. Ellenkező esetben nem tudjuk kezelni a hivatalos ügyeket, ilyen módon pedig vállalkozásunk működése is törvénybe ütközővé válik.

A székhelyszolgáltatással kapcsolatban sok hasznos információt olvashat a blogunkon.

Mivel jár a székhelyváltozás bejelentése?

Amennyiben egyéni vállalkozóként tevékenykedünk, egyszerű dolgunk lesz. Ilyenkor ugyanis nincs más teendőnk, mint az önkormányzatnál bejelenteni az új székhelyet.

Egy kft vagy bt esetében a helyzet már némileg bonyolultabb. A gazdasági társaságok esetében ugyanis a folyamat cégeljárás keretében történik. Ez azt jelenti, hogy mindenképp szükségünk lesz egy jogi képviselőre is, akinek több feladata is lesz. Egyrészt ő felel a tulajdonosi számlahatározat előjegyzéséért és a változásbejegyzési kérelem benyújtásáért is az illetékes cégbíróság felé.

A sikeres székhelymódosításhoz a friss ingatlantulajdoni lapra, vagy az ingatlan használatára vonatkozó, tulajdonos által hitelesített hozzájárulási nyilatkozatra is szükségünk lesz.

A székhely és a telephely nem egyenértékű

Habár a két fogalmat sokan keverik, vállalkozásunk székhelye és telephelye nem egy és ugyanaz a dolog. Előbbi gyakran megegyezik az utóbbival, de telephelyként más olyan lokáció is megnevezhető, ahol a székhelytől eltérő címen gazdasági tevékenységet folytatunk.

Egy vállalkozás több telephellyel is rendelkezhet, de természetesen ezeknek is szerepelnie kell a cégjegyzékben. Míg azonban a székhely meglétét konkrét jogszabály írja elő, addig nem kötelező, hogy vállalkozásunk telephellyel is rendelkezzen.

Mi a teendő, ha szeretnénk elkerülni a változásbejelentést?

Napjaink dinamikus üzleti környezetében bármikor előfordulhat, hogy egy vállalkozásnak költöznie kell. Ilyen esetekben pedig a saját vagy bérelt ingatlanban bejelentett székhelyet is módosítani kell. Abban az esetben azonban, ha már az üzlet beindítása előtt gondolunk erre, és székhelyszolgáltatást veszünk igénybe, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatban, keressen minket ide kattintva elérhetőségeink bármelyikén.

Érdemes elolvasni még

Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Ha cégünk székhelye valamilyen okból megváltozik, a vállalkozás székhely módosítás olyan lépés, amely elkerülhetetlen. Sok vállalkozó nincs tisztában azonban, hogy hogyan zajlik ez a folyamat és hogyan bonyolítható le a legegyszerűbb módon. Éppen ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni abban az esetben, ha vállalkozásunk székhelye megváltozna.

Tovább...
Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása

Offshore cég alapítása bár legtöbbször költségesebb, mint egy magyarországi cégalapítás, az adózási előnyök miatt azonban vannak, akiknek megéri.

Tovább...
Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...
Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

Tovább...