Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Székhelyváltozás bejelentése: ezért nem szabad megfeledkezni róla!

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni.

Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Székhelyváltozás bejelentése: milyen esetben lesz rá szükség?

A székhelyváltozás bejelentés fontos feladat, amelyről semmiképp sem szabad megfeledkeznünk. Nem véletlenül, hiszen a székhely a legális működés alapvető feltétele. Minden vállalkozásnak kötelezően rendelkeznie kell vele, legyen szó akár gazdasági társaságról, akár egyéni vállalkozásról.

A választott székhely saját vagy bérelt ingatlan is lehet, de ha szükségünk van rá, székhelyszolgáltatást is igénybe vehetünk. Ez a megoldás rengeteg előnnyel rendelkezik, de ne rohanjuk ennyire előre.

A székhely jóval több, mint egy egyszerű adat a cégbíróság nyilvántartásában: ide érkeznek a vállalkozásunkat érintő, hivatalos levelek, illetve egy esetleges hatósági intézkedés esetén is itt kell fogadnunk az illetékes szerveket. Fontos tehát, hogy a lejelentett címen munkaidőben mindig tartózkodjon valaki.

Így már érthető, miért fontos a változást minél hamarabb bejelentenünk. Ellenkező esetben nem tudjuk kezelni a hivatalos ügyeket, ilyen módon pedig vállalkozásunk működése is törvénybe ütközővé válik.

A székhelyszolgáltatással kapcsolatban sok hasznos információt olvashat a blogunkon.

Mivel jár a székhelyváltozás bejelentése?

Amennyiben egyéni vállalkozóként tevékenykedünk, egyszerű dolgunk lesz. Ilyenkor ugyanis nincs más teendőnk, mint az önkormányzatnál bejelenteni az új székhelyet.

Egy kft vagy bt esetében a helyzet már némileg bonyolultabb. A gazdasági társaságok esetében ugyanis a folyamat cégeljárás keretében történik. Ez azt jelenti, hogy mindenképp szükségünk lesz egy jogi képviselőre is, akinek több feladata is lesz. Egyrészt ő felel a tulajdonosi számlahatározat előjegyzéséért és a változásbejegyzési kérelem benyújtásáért is az illetékes cégbíróság felé.

A sikeres székhelymódosításhoz a friss ingatlantulajdoni lapra, vagy az ingatlan használatára vonatkozó, tulajdonos által hitelesített hozzájárulási nyilatkozatra is szükségünk lesz.

A székhely és a telephely nem egyenértékű

Habár a két fogalmat sokan keverik, vállalkozásunk székhelye és telephelye nem egy és ugyanaz a dolog. Előbbi gyakran megegyezik az utóbbival, de telephelyként más olyan lokáció is megnevezhető, ahol a székhelytől eltérő címen gazdasági tevékenységet folytatunk.

Egy vállalkozás több telephellyel is rendelkezhet, de természetesen ezeknek is szerepelnie kell a cégjegyzékben. Míg azonban a székhely meglétét konkrét jogszabály írja elő, addig nem kötelező, hogy vállalkozásunk telephellyel is rendelkezzen.

Mi a teendő, ha szeretnénk elkerülni a változásbejelentést?

Napjaink dinamikus üzleti környezetében bármikor előfordulhat, hogy egy vállalkozásnak költöznie kell. Ilyen esetekben pedig a saját vagy bérelt ingatlanban bejelentett székhelyet is módosítani kell. Abban az esetben azonban, ha már az üzlet beindítása előtt gondolunk erre, és székhelyszolgáltatást veszünk igénybe, sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne a témával kapcsolatban, keressen minket ide kattintva elérhetőségeink bármelyikén.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása most népszerűbb mint valaha. A technológia fejlődésével és a koronavírus következtében számos új foglalkozás, vállalkozási lehetőség jött létre vagy alakult át online is megvalósítható formára.

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül elég nehéz, de nem lehetetlen. Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül is. Ez függ a vállalkozás típusától is, de vannak különböző vállalkozás indítási pályázatok és támogatások is, amiket igénybe lehet venni.

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

További bejegyzések...