Telephely, fióktelep: melyek a lényeges különbségek?

Telephely, fióktelep: melyek a lényeges különbségek?

A vállalkozások működése során gyakran merülhet fel az igény arra, hogy a központi helyszín mellett más helyeken is végezzük tevékenységünket. Ebben az esetben jön szóba két kulcsfontosságú fogalom: a telephely és a fióktelep.


Bár elsőre hasonlónak tűnhetnek, lényeges különbségek vannak köztük. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, mit is jelent pontosan a két fogalom, és hogy milyen esetekben lehet szüksége egy vállalkozásnak telephelyre vagy fióktelepre.

Telephely, fióktelep: mit érdemes tudni róluk?

A telephely, fióktelep olyan fogalmak, amelyeket sokan hajlamosak elsőre összekeverni, pedig két eltérő dologról beszélünk. A telephely az a helyszín, ahol a vállalkozás folyamatosan vagy rendszeresen végez gazdasági tevékenységet. Ez lehet például egy gyár, raktár, irodaház vagy akár egy bolt is. A lényeg, hogy a telephely minden esetben a vállalkozás állandó működésének helyszíne, ahol a cég a konkrét tevékenységét végzi. Ezzel a témával blogunkon már részletesebben is foglalkoztunk.

Ezzel szemben a fióktelep a vállalkozás egy olyan egysége, amely földrajzi szempontból elkülönül a székhelytől, jogi értelemben véve azonban nem önálló egység. A fióktelepen általában olyan tevékenység zajlik, ami kiegészíti vagy támogatja a vállalkozás működését. Ilyen lehet például az ügyfélszolgálat, vagy egy értékesítési iroda is.

A telephely legfontosabb jellemzői

A telephely mindig egy meghatározott címen található, a vállalkozás pedig ezen a helyen végzi tényleges tevékenységét, például a gyártás folyamatát. Ez a cím gyakran megegyezhet a székhellyel, azonban nem feltétlenül kell, hogy egy és ugyanaz legyen. Máshol is lehet, azonban minden esetben a székhellyel azonos településen található.

Érdemes tudni, hogy míg székhelyre minden vállalkozásnak szüksége van, addig a telephely megléte nem kötelező. Mint ahogy azonban egy korábbi cikkünkben írtuk, bizonyos esetekben szintén a működés feltételét jelenti. Ilyen például az, ha egy vállalkozás gyártói és termelői tevékenységet végez, de boltok, áruházak esetében is kötelező a telephely bejelentése.

A törvény nem szabályozza, hogy egy vállalkozás hány telephellyel rendelkezhet, így, ha a tevékenységünkhöz szükséges, többet is bejegyezhetünk. Elég például az országos hálózattal rendelkező üzletekre gondolnunk.

Mit kell tudni a fióktelepről?

A fióktelep mindig földrajzilag elkülönül a vállalkozás központi székhelyétől, ami lehet akár egy másik városban vagy országban is. A nemzetközi piacon nem ritka jelenség a külföldi fióktelepek létesítése sem, amelyek az adott ország törvényeitől függően helyi székhelyként is funkcionálnak.

Adminisztrációs szempontból fontos, hogy a fióktelepet a székhelyhez és a telephelyhez hasonlóan be kell jelenteni a cégbíróságon, és fel kell tüntetni a cég hivatalos dokumentumaiban. Érdemes tudni, hogy mind a telephely, mind a fióktelep csak olyan ingatlan lehet, amely a gazdasági társaság tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára jogosult, ezt pedig tulajdonosi hozzájárulással is bizonyítani tudja.

Amennyiben cégalapításon gondolkodik, és székhellyel vagy telephellyel kapcsolatos, további kérdései lennének, keresse kollégáinkat elérhetőségeinken. Cégcsoportunk munkatársai segíteni fognak Önnek abban, hogy minden szempontból a lehető legjobb döntést hozhassa.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Vállalkozás szüneteltetés: hogyan csináljuk helyesen?

Vállalkozás szüneteltetés: hogyan csináljuk helyesen?

A vállalkozás szüneteltetés sok esetben jó döntés lehet, ha vállalkozóként átmeneti nehézségekkel vagy kihívásokkal nézünk szembe. Ez a megoldás lehetőséget nyújt arra, hogy megőrizzük a cégünket és annak értékeit, miközben átgondolhatjuk a jövőbeli lépéseinket anélkül, hogy az adóterhek és az adminisztrációs feladatok miatt kellene aggódnunk.

De mikor érdemes ezt a megoldást választani, és hogyan tudjuk szabályosan és hatékonyan véghez vinni? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

A gazdasági társaságok alapítása sokak számára jelenthet kihívást, különösen a jogi és adminisztratív feladatoknak köszönhetően. Abban az esetben azonban, ha tudatosan és felkészülten vágunk neki a feladatnak, könnyedén leküzdhetjük ezeket.

Ebben az írásunkban megmutatjuk, mit is jelent pontosan, ha gazdasági társaságot szeretnénk létrehozni. És természetesen hozunk néhány fontos tudnivalót, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azelőtt, hogy belevágnánk a cégalapításba.

Az egyéni vállalkozó bejelentési kötelezettségei, melyekről nem szabad megfeledkezni

Az egyéni vállalkozó bejelentési kötelezettségei, melyekről nem szabad megfeledkezni

Egyéni vállalkozónak lenni számos előnnyel jár. Rugalmasabban irányíthatjuk saját tevékenységünket, és közvetlenebbül ellenőrizhetjük a pénzügyeinket. Fontos azonban, hogy ne csak ezekre a dolgokra figyeljünk, hanem az olyan tényezőkre is, mint az egyéni vállalkozó bejelentési kötelezettségei.


Ezek elmulasztása ugyanis komoly pénzbírságot vagy egyéb jogi következményeket vonhat maga után. Most megmutatjuk azt, hogy melyek azok a dolgok, amikről tevékenységünk megkezdése előtt és annak folyamán semmiképp sem szabad megfeledkeznünk.

További bejegyzések...