Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

A korlátolt felelősségű társaságokra vonatkozó hatályos polgári jogi szabályok szerint alapvetően a törzstőke felemelésének két módozata különböztethető meg. Egyrészt a törzstőke emelés végbe mehet újabb vagyoni hozzájárulások teljesítése által, másrészt pedig a társaság törzstőkén felüli vagyonának törzstőkévé alakításával is.

A Polgári Törvénykönyv az újabb vagyoni hozzájárulások teljesítése útján történő törzstőke emeléséhez több feltétel teljesülését is előírja. Az egyik elsődleges kritérium, hogy valamennyi tagnak teljes egészében teljesítenie kell az általa korábban vállalt törzsbetétet, valamint a törzstőke emelés bejelentéséhez mindenképpen szükséges a tagok legalább háromnegyedes támogató szavazatával meghozott határozat is. Az emelést elfogadó határozatnak előírt tartalommal kell létrejönnie, így a határozatban rendelkezni kell a törzstőke emelés, valamint a vagyoni hozzájárulás mértékéről, továbbá annak teljesítési idejéről, az apport tárgyáról, illetőleg értékéről, valamint gondoskodni kell a határozatban azoknak a személyeknek a megjelöléséről, akik az elsőbbségi jogukkal élni nem kívánók helyébe lépnek.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy a törzstőke újabb vagyoni hozzájárulásokkal való felemelése kapcsán felvetődik annak a problémája, hogy az eredeti tulajdoni viszonyok átrendeződésével felborulhat a társaság belső erőviszonyainak korábbi rendje. A hatályos szabályozás a tulajdonosok védelme érdekében elsőbbségi jogot biztosít a tagoknak újabb vagyoni hozzájárulás vállalására.

A társaság tagjai számára ez elsőbbségi jog intézménye biztosítja a tőkeemelésben való részvételt. A tagoknak tizenöt napos határidőn belül van lehetőségük arra, hogy elsőbbségi jogukat gyakorolva részt vegyenek a törzstőke felemelésében. Az elsőbbségi jog gyakorlására a taggyűlés határozatában tizenöt napnál rövidebb határidőt is szabhat, azonban jogsértőnek minősül az a határozat, amely nyolc napnál rövidebb határidőt jelöl ki. Abban az esetben, ha a tag a fent megjelölt határidőn belül elsőbbségi jogával nem él, a többi tag számára nyílik meg a jog gyakorlásának lehetősége. Ha a többi tag sem kíván élni ezzel a lehetőséggel, akkor a taggyűlés által kijelölt személyek válnak jogosulttá. Mivel a társaság tagjai az elsőbbségi jog gyakorlására törzsbetéteik arányában jogosultak, így elvileg minden tag számára nyitva áll a lehetőség arra, hogy a társaságban fennálló részesedésének aránya ne csökkenjen, így megvalósulhat a törzstőke emelés tagi kölcsönből.

A törzstőke emelés lehetőségei közül a másik út a törzstőke felemelése a törzstőkén felüli vagyonból, amely leggyakrabban törzstőke emelés eredménytartalékból való kivitelezését jelenti. A társaság a törzstőkét a saját vagyonából a tagok háromnegyedes szótöbbségével meghozott határozat alapján emelheti fel, amennyiben a felemelt törzstőke nem haladja meg a társaság saját tőkéjét, további feltétel, hogy a társaságnak rendelkeznie kell olyan törzstőkén felüli vagyonnal, amely tőkeemelésre fordítható. Ez lehet például a társaság szabad eredménytartaléka. A felemelés alapjául szolgáló pénzügyi helyzetet érvényes beszámolóval vagy közbenső mérleggel kell megfelelően igazolni.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

A társas vállalkozás fogalma általában nem ismeretlen azok számára, akik az üzleti életben tevékenykednek. Az egyéni vállalkozással szemben eme vállalkozási forma lényege, hogy a tulajdonosok közösen vállalják a kockázatokat és osztoznak a nyereségen.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudni érdemes a társas vállalkozás megalapítása előtt. Valamint kifejtjük azt is, hogy milyen esetekben jelent jó döntést gazdasági társaságban gondolkodni, ha szeretnénk, hogy az üzlet hosszú távon is jövedelmező legyen.

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Könnyen előfordulhat, hogy egy vállalkozás székhelye megváltozik. Ennek oka lehet egy egyszerű költözés vagy a cég növekedése is. Szerencsére a székhely módosítása nem bonyolult folyamat, azonban érdemes tudni, hogy több adminisztratív lépést is igényel.

Ebben a cikkben megmutatjuk azt, hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye lépésről lépésre gyorsan és egyszerűen. Valamint azt is, hogy hogyan kerülhető el, hogy cégünk székhelyét túlságosan gyakran kelljen megváltoztatnunk.

Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

További bejegyzések...