Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

A vállalkozás nyilvános adatai a cégjegyzékben vannak feltüntetve, cégbíróság tartja nyilván és mindenki számára elérhetőek az ebben foglalt információk a céggel kapcsolatban, ezért is fontos azok naprakészen tartása. Amennyiben a vállalkozásnak egy olyan adata változik meg, ami a cégjegyzékben szerepel, szükségessé válik a cégmódosítás. Melyek pontosan ezek az adatok?

A főtevékenység megváltoztatásához háromnegyedes szavazati többség szükséges, az egyéb tevékenységek változtatását azonban egyszerű szótöbbséggel lehet véghez vinni. A tevékenységek módosítását elsősorban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé szükséges bejelenteni, aki utána tájékoztatja a cégbíróságot, ahol a cégkivonat módosításra kerül.

Tevékenység módosítása esetén nem kötelező cégmódosítást végezni. Akkor lehet ez mégis szükséges, ha egy pályázatra való jelentkezéshez feltétel, hogy adott tevékenység szerepeljen a létesítő okiratban is. Ebben az esetben, akkor szükséges elindítani a változásbejegyzési eljárást, amikor a cégkivonatban már módosították a tevékenységi körök listáját. A NAV tájékoztatásában könyvelő segítségét lehet kérni.

Szintén elegendő a szótöbbség a cég székhelyének, telephelyének, fióktelephelyének módosításához, viszont ezek változásakor minden esetben szükséges a cégmódosítás. Szükséges továbbá a cégmódosítás a cégnév változtatásakor is.

Ugyanúgy, ahogy a cég alapításakor a cégnévre bizonyos szabályok vonatkoznak. A cégnévnek az adott cégforma nevét magában kell hordoznia, ezen túl egy vezérszót is, ami jellemzően a cégnév elején fog helyet foglalni. A vezérszó lehet mozaikszó, idegen szó, rövidítés, lényeges azonban, hogy más cégek nevétől különböznie kell, nem lehet megtévesztő mások számára.

Szintén szükséges a cégmódosítás akkor, ha a cég vezető tisztségviselőinek vagy a képviseletre jogosultaknak a személyes adataiban történik változás. Fontos ezek naprakészen tartása, ugyanis az üzleti partnerek a cégkivonat alapján tájékozódnak a képviseleti jogokról.

Milyen jogszabályok vonatkoznak a cégmódosításra, mire kell figyelni a vállalkozásnak? A Ptk. megkülönböztet helyzeteket, mikor a társaság legfőbb szervének egyszerű szótöbbsége szükséges, mikor a háromnegyedes többség, illetve mikor az egyhangú szavazat a döntő:

 • Egyszerű szótöbbség elegendő, mikor az alábbi adatok egyikét változtatják meg: cégnév, telephely, fióktelep, székhely vagy a társaság főtevékenységén kívüli tevékenységi kör.
 • Háromnegyedes többség a létesítő okirat módosításához szükséges,
 • míg ahhoz, hogy olyan változást eszközöljenek, ami a tagok közül bárkit hátrányosan érintene vagy a helyzetét terhesebbé tenné, a gyűlés egyhangú szavazata szükséges.

Miután a Ptk. szabályai alapján megfelelő szavazati többség alapján végbemegy a cégmódosítás, a Cégtörvény és a IM rendelet alapján a változásbejegyzési eljárást szükséges elindítani. Ezt elektronikus úton, elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva kell beadni.

Összegezve cégmódosítás, azaz változásbejegyzési eljárás akkor szükséges, ha a cégjegyzékben foglalt adatok megváltoznak. Ekkor az illetékes cégbíróságnál kell a módosításokat jelenteni. A folyamatban kötelező a jogi képviselet, illetve fontos figyelni a határidőre, ugyanis a módosítást követő 30 napon belül véghez kell vinni az elektronikus nemperes eljárást, aminek díja 15.000 Ft illeték és 3.000 Ft közzétételi költségtérítés, amit a cégnek szükséges megfizetnie.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

További bejegyzések...