Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével


Új vállalkozás indítása pályázat és támogatás segítségével

A magyar kormány jelentős mértékben megemelte a kezdő vállalkozóknak szóló pályázatok keretösszegét. Az induló vállalkozók átlagosan 4-5 millió forintra pályázhatnak. A pályázat ezzel is támogatja a fiatalok vállalkozóvá válását és vállalkozás indítási költségeit, a támogatás mellett az újonnan vállalkozni vágyók képzésben is részesülhetnek. A pályázatról további információkat cikkünkben olvashat.

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI ÉS INNOVÁCIÓS OPERATÍV PROGRAM

A magyar kormány által a Széchényi 2020 programon belül kiadott fejlesztési kerete a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) a magyar gazdaság növekedésének ösztönzése miatt jött létre. Az operatív program a foglalkoztatás növelése és munkahelyteremtése mellett a hazai kis- és középvállalkozások, valamint kiemelt innovációs potenciállal rendelkező ágazatok és térségek versenyképességének fejlesztésével a 75%-os foglalkoztatási arány elérését tűzte ki célul. 2022-ig előreláthatólag több ezer induló vállalkozást segíthetnek.

Cikkünkben a „GINOP-5.1.9 – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése - képzés és mentorálás” programot mutatjuk be, mely célja a hazai 30 év feletti álláskeresők és 18-30 év közötti fiatalok támogatása, akik Magyarország területén új egyéni vagy társas vállalkozás indítását tervezik. A program keretein belül többek közt felkészülhetnek saját vállalkozásuk indítására, üzleti terv kialakítására és megvalósítására.

TÁMOGATÁS MÉRTÉKE

A jóváhagyott üzleti tervvel rendelkezők és a képzési programokat eredményesen elvégző leendő vállalkozók maximum 4.574.800 forint, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek induló vállalkozásuk költségei támogatása céljából. A vállalkozás megvalósításához további visszatérítendő támogatás igényelhető a „GINOP-8.8.1-17 – Foglalkoztatás ösztönzése” hitelprogram keretében.

A hitelprogramról részletesebben a kormány oldalán olvashat.

PROGRAMELEMEK

A programban résztvevők a képzés során több féle workshop-on, előadáson és interaktív beszélgetésen vesznek részt, amelyek mind a vállalkozási ismeretek bővítését, vállalkozói kompetenciák fejlesztését szolgálják. Továbbá a pályázatban résztvevők tanácsadók segítségével felkészülnek üzleti terveik összeállítására és megvalósítására.

PROGRAMBAN VALÓ RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

Olyan 18-25 év közötti fiatalok jelentkezését várják, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, valamint nem vesznek részt sem képzésben, sem oktatásban és nem is dolgoznak, tehát az úgynevezett NEET fiatalok. Fontos megemlíteni, hogy a programba kerülés feltétele az Ifjúsági Garancia Programba való regisztráció és a tagsági viszony fennállása. Továbbá olyan 25-30 év közötti fiatalok adhatják be jelentkezésüket, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek, illetve az NFSZ-nél (Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat) regisztrált álláskeresők a programba történő belépéskor.

A GINOP TOVÁBBI PÁLYÁZATAI

A GINOP számos más pályázattal kívánja támogatni a magyarországi, már meglévő vállalkozással rendelkezőket is. Például a „GINOP-1.2.9-20 – Hátrányos helyzetű településeken működő mikro- és kisvállalkozások fejlesztéseinek támogatása” program célja a mikro- és kisvállalkozások növekedésének elősegítése, piaci pozíciójának javítása, illetve a helyi gazdaság megerősítése és a térség felzárkóztatása.

Emellett kiváltképp érdemes megemlíteni a „GINOP-1.2.11-20 - Magyar Multi Program IV. – „Zöld Nemzeti Bajnokok” – Energiahatékonysági fejlesztéseket kiszolgálni képes mikro-, kis- és középvállalkozások technológiafejlesztése és kapacitásbővítése” nevezetű programot, amelynek célja, hogy olyan feldolgozóipari vállalkozásokat támogasson, amik jelentős növekedési potenciállal bírnak, valamint képesek önálló árucikkek, termékek fejlesztésére vagy a beszállítói értékláncban jobb pozíció megszerzésére. További feltétel, hogy programban zöldgazdasággal, zöld beruházásokkal összefüggésben megvalósuló fejlesztések gyártói, ipari oldalát képviselő vállalkozások vehetnek részt.

TOVÁBBI PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK

Ezeken túl még érdemes utánanézni és figyelni a helyi önkormányzatok által meghirdetett új vállalkozás indítását segítő pályázatokat is. Budapesten ugyanis új vállalkozókként lehetőség van arra, hogy 6 havi minimálbér összegét vissza nem térítendő támogatásként megkapjuk, ez a pályázat a MUNKP00052-es kódszámmal a kormányablak oldalon érhető el.

Egyéb, új vállalkozás indítását könnyítő pályázatokról munkaügyi központoknál is érdeklődhetünk.

Érdemes elolvasni még

Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

Tovább...
Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Nőként nem mindig egyszerű érvényesülni a vállalkozások világában, hiszen javarészt a férfiak dominálnak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, viszont egyre inkább növekszik a nők szerepe a gazdasági életben. Május 22-ig van lehetőség pályázni egy nőket segítő programba, melynek segítségével lehetséges a vállalkozás indítása önerő nélkül is!

Tovább...
Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...
Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

Milyen céget alapítsak? Bt. vagy Kft. lenne jobb?

A két leggyakrabban választott cégforma a Bt. (betéti társaság) és a Kft. (korlátolt felelősségű társaság). Ahhoz, hogy ki tudja választani melyik illeszkedik inkább céljaihoz, tisztában kell lennie a köztük lévő különbségekkel. Milyen vállalkozást érdemes indítani? Bt. vagy Kft. alapítása célszerű?

Tovább...