Vajon az Ön cége is benne van a NAV látóterében?

Vajon az Ön cége is benne van a NAV látóterében?

A NAV minden évben közzéteszi milyen feladatokra és mely területek ellenőrzésére helyezi leginkább a hangsúlyt adott időszakban. Összeszedtük, hogy az idei évben kik kerültek a NAV listájára, kik számíthatnak ellenőrzésre!

Alapvetően bármelyik cég, bármikor kaphat ellenőrzést a Nemzeti Adó és Vámhivataltól, mégis vannak olyan cégek, akik ennek az ellenőrzésnek fokozottan ki vannak téve. Szerencsére nem kell találgatni, hiszen a NAV minden évben közzéteszi az ellenőrzési tervét, így ennek köszönhetően tudatosabban fel lehet készülni egy-egy átvizsgálásra.

Az idei listán többek között szerepelnek

1) Azok a vállalkozások és dolgozóik, akik a pandémia alatt fejlődtek fel, például az online kereskedők, a csomagszállító cégek, futárok, ételszállító cégek, személyfuvarozók, illetve a számítástechnikai cikkek kereskedői is.

2) Nagyobb valószínűséggel számíthatnak az ellenőrzésre a turizmusban, a vendéglátóiparban, illetve az ingatlanközvetítő részlegben dolgozók is.

3) Mint az elmúlt években, úgy most is felkerültek a listára az alábbi szektorok: élelmiszer előállítását végzők, élelmiszeriparral vagy mezőgazdasággal kapcsolatos árukat forgalmazó, beszerző adózók. Ide sorolhatjuk többek között a következőket: cukor, sajt, kávé, liszt, ásványvíz, mák, rizs beszerzők és forgalmazók.

4) Az élelmiszeripar mellett szintén megszokott módon a listán szerepelnek az építőipari-, illetve építőanyag-kereskedelmi tevékenységet folytatók.

5) A gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelmi, valamit a gépjárműjavítási tevékenységet végzők is megtalálhatják magukat a NAV ellenőrzési listáján.

6) Hasonlóan az elmúlt évekhez a zöldség-gyümölcs nagykereskedelemben dolgozók is számíthatnak az átvizsgálásra.

7) A szezonális termékek ideiglenes árusítóhelyen történő értékesítését, illetve a távol-keleti termékeket árusító, textil kereskedelmi tevékenységet folytatókat is fokozott figyelem kíséri a NAV által.

8) Alapvetően a NAV nemcsak azokat a szektorokat teszi közzé, amikre az adott évben különös figyelmet fordít, hanem feladatait, kiemelt területeit is. Az idei évben nagy hangsúlyt fordítanak a beérkezett adatok és online számlák alapján kockázatosnak minősített adózók vizsgálatára, továbbá az online kereskedelem szereplőinek ellenőrzésére.

9) Ami a külföldi ügyleteket illeti, fokozottan figyelnek a nemzetközi információcsere programok alapján indítandó ellenőrzésekre, legfőképpen a transzferárazásra, illetve az EU-n kívülről behozott importáruk körülményeinek kiemelt vizsgálatára. A 3000 legjelentősebb adófizető közül legfőképpen azok számíthatnak ellenőrzésre, akiknél ez az elmúlt években kimaradt.

10) Ami a foglalkoztatást illeti, a NAV vizsgálja a foglalkoztatói bejelentéseket - kiemelt figyelmet fordítva az őrző-védő- és takarítócégekre - helyszíni ellenőrzés alkalmával a feketefoglalkoztatást, továbbá az egyszerűsített munkavégzés szabályszerűségét.

11) A KATÁ-s vállalkozók egy ellenőrzés során számíthatnak a szerződéseik vizsgálatára, azok igazságtartalmának feltárására. Jogviszony megszűnése esetén annak bejelentési kötelezettségének helyességét ellenőrzi az adóhivatal.

12) A személyijövedelemadó-kötelezettségek tekintve a NAV vizsgálja a gyermekeket nevelő magánszemélyek adó-visszatérítéseit, a személyi jövedelemadót érintő, visszaigénylést tartalmazó bevallásokat, illetve az egyéni vállalkozók adókötelezettségeit is.

Természetesen a fent említetteken túl is végez a NAV ellenőrzéseket, ezért érdemes a cégnek, illetve a cég dolgozóinak is pontosan tartani a szabályokat. Amennyiben hibát találnak, esetleg ellentmondásokat a benyújtott dokumentumokban, úgy a könyvelést biztosan felülvizsgálják, ezért érdemes azt is mindig pontosan, naprakészen tartani.

Forrás: piacesprofit.hu, nav.gov.hu

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

Tovább...
Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...
Startup cég alapítása

Startup cég alapítása

Egy startup cég alapítása technikailag nem különbözik más cégformák esetében történő cégalapítástól. Mégis speciális és egyedi egy ilyen cég létrehozása, indítása. Olvassa el cikkünkben az erről szóló részleteket!

Tovább...