Vállalkozás az alapoktól: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

Vállalkozás az alapoktól: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

Egy saját vállalkozás az alkalmazotti lét után egészen új terep. Rengeteg lehetőséget tartogat, azonban érdemes tudni, hogy megannyi buktatót is. Különösen abban az esetben, ha nem a megfelelő felkészültséggel vágunk neki. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, melyek azoknak is segíthetnek az indulásban, akik korábban még nem próbálták ki magukat az üzleti élet ezen területén.

Első lépés a vállalkozás felé: a hivatalos működés megalapozása

Egy vállalkozás megalapítása során kulcsfontosságú jelentőséggel bírnak az alapok. Ilyen egy jó ötlet, amelytől aztán egyenes út vezet az olyan dolgokig, mint az üzleti modell kidolgozása, az igények felmérése és a jogi forma meghatározása. A megfelelő jogi és adózási környezet kialakítása pedig nemcsak a szabályoknak való megfelelés szempontjából lényeges. Ez jelenti a vállalkozás hosszú távú sikerének legfőbb alapkövét.

 

Amennyiben tevékenységünket egyedül végezzük, alapíthatunk egyszemélyes kft.-t, de dönthetünk az egyéni vállalkozás mellett is. Ennek a maga előnyei mellett a hátrányai is megvannak, melyekkel korábban már részletesen foglalkoztunk. Ha ezt a formát választjuk, az indulás díjmentes. Nincs minimális tőkekövetelmény, ellenben korlátlan vagyoni felelősséggel tartozunk a kötelezettségeinkért.

 

Amennyiben gazdasági társaság alapítása mellett döntünk, több cégforma közül is választhatunk. Ilyen a kft., a bt. és az rt. is. Ezek mindegyike eltérő anyagi befektetést igényel, eltérő tagszámmal és eltérő felelősségi körökkel alapítható meg. A különböző vállalkozási formákkal kapcsolatban blogunkon több hasznos és informatív bejegyzés is olvasható.

A tevékenységi kör meghatározása

Egy vállalkozás tevékenységi köre definiálja az induló vállalkozás célját. Fontos, hogy körültekintően válasszuk meg a tevékenységi kört, hiszen ez sok mindent befolyásolhat. Nem csupán azt, hogy milyen elvégzett tevékenységgel kapcsolatban állíthatunk ki számlát, de átalányadózó vállalkozók esetében még az átalányköltség kulcsát is.

 

Minden esetben érdemes tehát olyan főtevékenységet választani, amelyben a vállalkozás hosszú távon is sikeres lehet. Emellett olyan további tevékenységet is felvehetünk, amelyek később üzleti szempontból relevánsak lehetnek számunkra.

A kapcsolódó teendők és kötelességek kezelése

Saját vállalkozásunk megalapítása során gondolnunk kell a törvényi szempontból fontos teendők és kötelességek elvégzésére. Ilyen többek közt a székhely meghatározása, a hivatalos levelek fogadása és kezelése, valamint a könyveléssel kapcsolatos feladatok ellátása is.

 

Napjainkban már lényegesen könnyebb az újdonsült vállalkozók feladata, hiszen több olyan szolgáltató is akad, aki egy helyen foglalkozik ezen feladatok ellátásával. A székhelyszolgáltatók a szolgáltatás részeként fogadják hivatalos leveleinket és az előírásoknak megfelelően iktatják is azokat. Bizonyos esetekben pedig extra szolgáltatásként a könyveléssel kapcsolatos teendőket is elintézik helyettünk.

Hogyan induljunk el?

Amennyiben szeretnénk a lehető leghamarabb, buktatóktól mentesen megalapítani saját egyéni vállalkozásunkat, ezt az ügyfélkapun keresztül díjmentesen megtehetjük. Gazdasági társaság alapítása esetén a helyzet már némileg összetettebb, hiszen a működési engedély megszerzéséhez többek között a cégbíróság engedélyére is szükség lesz.

 

Amennyiben további kérdései lennének a témával kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot. Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére megválaszolásukban.

Érdemes elolvasni még

Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...
Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Tovább...
Startup cég alapítása

Startup cég alapítása

Egy startup cég alapítása technikailag nem különbözik más cégformák esetében történő cégalapítástól. Mégis speciális és egyedi egy ilyen cég létrehozása, indítása. Olvassa el cikkünkben az erről szóló részleteket!

Tovább...
Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

A magyar törvények alapján egy vállalkozás nem működhet székhely nélkül, a székhelyszolgáltatók ebben nyújtanak segítséget. De mi is az a székhely és a székhelyszolgáltatás? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie és milyen esetekben lehet hasznos a vállalkozók számára?

Tovább...