Vállalkozás indítása önerő nélkül


Vállalkozás indítása önerő nélkül

Vállalkozás indítása önerő nélkül elég nehéz, de nem lehetetlen. Vannak különböző lehetőségek, melyek segítségével lehetséges vállalkozás indítása önerő nélkül is. Ez függ a vállalkozás típusától is, de vannak különböző vállalkozás indítási pályázatok és támogatások is, amiket igénybe lehet venni.

A vállalkozás indítási költségek több részből állnak össze, melyeket a vállalkozónak végig kell gondolnia cégalapítás előtt.

  • a vállalkozás indítás, cégalapítás díja (az ügyvédi munkadíj)
  • a cégalapítás illeték és közzétételi díj
  • a kötelezően befizetendő jegyzett tőke
  • illetve a működés megkezdéséhez (pl. eszközök megvásárlása, iroda bérlése stb.) szükséges pénzösszeg

Vállalkozás alapítás, cégalapítás díja

A vállalkozás indítás és cégalapítás díja általában az ügyvédi munkadíjat jelenti. Egyéni vállalkozás indítása esetén nincsen szükség ügyvédre, így csak társas vállalkozás, tehát betéti társaság (Bt.), korlátolt felelősségű társaság (Kft.), egyéni cég, vagy részvény társaság (Rt.) esetén kell számolni cégalapítás ügyvédi munkadíjával. A LOGOSZ Cégcsoportnál kedvező áron végezhet cégalapítást! Vállalkozás indítása önerő nélkül a legegyszerűbb tehát egyéni vállalkozás alapításával.

Cégalapítás illeték és közzétételi díj

2017. óta a cégalapítás a legtöbb cégforma esetén illetékmentes és a közzétételi díj is nulla forint. Az egyedüli kivétel ez alól a zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.). Ha a Zrt. alapítása egyszerűsített eljárás szerint zajlik, akkor a cégalapítási illeték 50. 000 Ft., de a közzétételi díj ingyenes. Ha azonban általános szabályok szerint, akkor a cégalapítási illeték 100.000 Ft., a közzétételi díj pedig 5.000 Ft. 2017. óta sokkal könnyebb vállalkozás indítás önerő nélkül, hiszen előtte bármely cégforma esetén kötelező volt cégalapítási illeték fizetése.

Jegyzett tőke

Ha valaki szeretne céget alapítani fontos tisztában lenni azzal, hogy bizonyos vállalkozási formáknál van törvényileg meghatározott minimum tőke, amelyet be kell fizetni. Ahhoz, hogy a vállalkozás indítása önerő nélkül megvalósuljon érdemes lehet olyan cégformát választani, mely esetében a minimális jegyzett tőke mértéke nincsen meghatározva törvényileg, tehát az lehet egészen kicsi is. A Kft. minimális törzstőke összege 3 millió forint, Zrt. esetében az alaptőkének el kell érnie minimum 5 millió forintot. Egyéni vállalkozás, egyéni cég, Bt. és közkereseti társaság (Kkt.) esetén nincsen meghatározva ennek minimális összege, azonban fontos, hogy bizonyos összeg befizetése azonban kötelező. Az alaptőke, törzstőke emelésére van lehetőség a későbbiekben is.

Egyéb, vállalkozás indításához szükséges összeg

A konkrét cégalapítási költségeken túl nagy egyéni különbségek vannak az induló vállalkozások között. Sok mindent át kell gondolni: az alapító rendelkezik-e ingatlannal, mely bejelenthető székhelynek és ahonnan a tevékenységet végezheti, vagy szükséges irodát/ingatlant bérelni, esetleg székhelyszolgáltatást igénybe venni? Itt érdemes megemlíteni, hogy székhelyszolgáltatás IPA mentes területen is igénybe vehető, mellyel megspórolható az iparűzési adó. A LOGOSZ Cégcsoport kedvező áron nyújt megbízható székhelyszolgáltatást, akár IPA mentes területen is. Ezen kívül át kell még gondolni, hogy milyen eszközökre és hány alkalmazottra van szükség a vállalkozás elindításához? Kell-e saját weboldalt készíteni, esetleg meg tudja-e csinálni magának? Ezen kívül még számos egyéb költség szóba jöhet még, ezért érdemes precízen átgondolni és kiszámolni.

Vállalkozás indítása támogatással és pályázat segítségével

Ha vállalkozása elindítása nem lehetséges minimális költségekkel, de nem rendelkezik a szükséges mozgótőkével, akkor sincsen minden veszve. Vállalkozás indítása önerő nélkül a legegyszerűbb valamilyen vállalkozás indítási pályázat vagy támogatás igénybe vételével, hiszen ebben az esetben minden induláshoz szükséges költség elszámolható a pályázat keretein belül. Érdemes figyelemmel követni a vállalkozás indítási pályázatokat, amilyen például az álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válását támogató program is volt.

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás feltételei

Székhelyszolgáltatás feltételei

Egy induló vállalkozás esetén bizony hatalmas segítséget jelenthet egy székhelyszolgáltató vállalkozás bevonása, aki amellett, hogy biztosítja a vállalkozás székhelyének a bejelentéséhez szükséges feltételeket, gondoskodik a vállalkozás részére érkező küldemények átvételéről és azok továbbításáról. Kellemetlen következményekkel járhat olyan szolgáltató igénybe vétele, aki nem felel meg a székhelyszolgáltatás feltételeinek. Érdemes erre figyelni!

Tovább...
Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Hogyan kell céget alapítani? Hogyan lehet vállalkozást indítani egyszerűen, a legkevesebb hibával? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cégalapítás támogatására hozta létre Mentor Programját, melynek során saját cég alapítása után nyújtanak segítséget vállalkozó szellemű cégtulajdonosoknak.

Tovább...
Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Hogyan kell céget alapítani? Hogyan lehet vállalkozást indítani egyszerűen, a legkevesebb hibával? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cégalapítás támogatására hozta létre Mentor Programját, melynek során saját cég alapítása után nyújtanak segítséget vállalkozó szellemű cégtulajdonosoknak.

Tovább...
Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...