Vállalkozói tevékenységi körök: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

Vállalkozói tevékenységi körök: hogyan válasszuk ki a megfelelőt?

A vállalkozói tevékenységi körök kiválasztása az egyik legfontosabb lépés, ha szeretnénk elindítani saját üzletünket. Mivel a választott tevékenységi kör közvetlen hatással van a vállalkozás jövőjére és sikerességére, alaposan át kell gondolnunk azt, hogy mi a legmegfelelőbb opció.


Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket a tevékenységi kör kiválasztása előtt érdemes tudni.

Miért fontos a megfelelő vállalkozói tevékenységi körök kiválasztása?

A megfelelő vállalkozói tevékenységi körök kiválasztása rendkívül fontos, sőt, elengedhetetlen. Főként azért, mert ez határozza meg vállalkozásunk piacát, hogy milyen termékeket, szolgáltatásokat nyújthatunk leendő ügyfeleinknek.

Másrészt azt is, hogy milyen engedélyekre lesz szükségünk, milyen adózási szabályok vonatkoznak ránk, és milyen jogi kötelezettségeket kell a legális működés érdekében teljesítenünk.

Amennyiben nem megfelelően döntünk, vállalkozásunk nehézségekbe ütközhet. Előfordulhat, hogy nem felel meg az előírásoknak, vagy épp az, hogy nem tud alkalmazkodni a piaci igényekhez. A vállalkozásalapítás témakörével blogunkon több informatív cikkben is foglalkoztunk.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő vállalkozói tevékenységet?

A tevékenységi körök kiválasztása során az első lépés, hogy gondoljuk át, mivel szeretnénk foglalkozni és melyik lehetőség áll a legközelebb a szakmai tapasztalatunkhoz és érdeklődési körünkhöz.

Ez segít leszűkíteni a lehetséges tevékenységi körök számát. Ha ez megvan, következhet a piaci igénynek felmérése. Fontos kideríteni, hogy milyen termékekre vagy szolgáltatásokra van kereslet, és hogy elegendő potenciális ügyfelet találhatunk-e rá az adott szektorban.

Fontos tudni, hogy egyes tevékenységi körök felvétele az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok esetében is speciális engedélyeket vagy végzettséget igényelhet. Mielőtt tehát kiválasztunk egy tevékenységi kört, mindig ellenőrizzük, hogy milyen jogi szabályozások vonatkoznak rá, és hogy ezek teljesítése megoldható-e számunkra.

Lényeges lehet ezen túl, hogy minden tevékenységi kör eltérő mértékű kezdeti befektetést és fenntartási költséget igényel. Fontos felmérni tehát, hogy rendelkezésre állnak-e a szükséges források ahhoz, hogy vállalkozásunk hosszú távon fenntartható legyen.

Hogyan vehetjük fel a számunkra ideális tevékenységi köröket?

A számunkra ideális tevékenységi kör kiválasztásához a gazdasági tevékenységek besorolására szolgáló TEÁOR kódok lesznek segítségünkre. Ebben a rendszerben minden opcióhoz tartozik egy négyjegyű kód, amely pontosan meghatározza annak típusát. A teljes listát a KSH honlapján, valamint az e-cegjegyzek.hu weboldalon és az Ügyfélkapu rendszerében is elérhetjük.

Miután kiválasztottuk a megfelelő tevékenységi köröket, ezeket regisztrálnunk kell az illetékes hatóságoknál. Ezt egyéni vállalkozóként az Ügyfélkapu rendszerén keresztül, a Webes Ügysegéden belépve tehetjük meg.

Cégek esetében a cégbíróságon keresztül történik a bejegyzés, amelyhez ügyvéd közreműködése is szükséges lehet. Az új tevékenységi kör felvétele után – ha az valamilyen engedélyhez vagy szakképesítéshez kötött – az ezzel kapcsolatos dokumentumokat is be kell szerezni, hiszen ezek megléte a tevékenység tényleges megkezdésének feltétele.

Amennyiben további kérdése lenne a témában, keresse fel a Logosz Cégcsoport bármelyik irodáját. Kollégáink segítenek Önnek a vállalkozásalapítással kapcsolatos kérdések megválaszolásában, valamint a cégalapítással kapcsolatos teendők gyors és hatékony intézésében.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása igen népszerű

Online vállalkozás indítása most népszerűbb mint valaha. A technológia fejlődésével és a koronavírus következtében számos új foglalkozás, vállalkozási lehetőség jött létre vagy alakult át online is megvalósítható formára.

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Vállalkozás szüneteltetés: hogyan csináljuk helyesen?

Vállalkozás szüneteltetés: hogyan csináljuk helyesen?

A vállalkozás szüneteltetés sok esetben jó döntés lehet, ha vállalkozóként átmeneti nehézségekkel vagy kihívásokkal nézünk szembe. Ez a megoldás lehetőséget nyújt arra, hogy megőrizzük a cégünket és annak értékeit, miközben átgondolhatjuk a jövőbeli lépéseinket anélkül, hogy az adóterhek és az adminisztrációs feladatok miatt kellene aggódnunk.

De mikor érdemes ezt a megoldást választani, és hogyan tudjuk szabályosan és hatékonyan véghez vinni? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

További bejegyzések...