K&H logó

Saját vállalkozás indításának lépései

 • 1. Jó ötlet kidolgozása

  Milyen vállalkozást érdemes indítani Magyarországon? Vállalkozás indítás feltételei közül a legelső egy jó ötlet kitalálása, melyre fel lehet építeni a vállalkozást. De csupán egy jó ötlet sajnos nem elegendő, szükséges a piaci viszonyok áttekintése és a termék/szolgáltatás ezek alapján történő továbbfejlesztése, illetve üzleti terv kidolgozása. Fontos tudni, hogy miben kínál újat, jobbat mint a konkurencia és ebből hogyan fog előnyt kovácsolni és sikeres lenni.

 • 2. Adózási mód és cégforma kiválasztása

  A vállalkozás indítás során a következő esszenciálisan fontos kérdés a megfelelő cégforma és adózási mód kiválasztása. Sok pénzt meg lehet spórolni legális módon, ha a vállalkozó a céljainak, tevékenységének legmegfelelőbb döntéseket hozza meg az elején. A döntés meghozatalában szerencsére lehet szakértő segítségét kérni. Ezekben a kérdésekben, habár néha a könyvelő is tud némi segítséget nyújtani, adótanácsadó véleményét érdemes kikérni. Az adótanácsadó feladata, hogy átlássa az adózási rendszert és vállalkozás sajátosságainak figyelembevételével javasoljon olyan döntést, mellyel az induló vállalkozás a legtöbb pénzt és időt takaríthatja meg. Partnercégünk a Kontír Professional Kft. kedvező áron nyújt megbízható adótanácsadást Budapesten, Debrecenben és Pécsett is.

 • 3. Cégnév kitalálása és ellenőrzése

  Saját vállalkozás indításához szükséges név kitalálása. Egyéni vállalkozás esetében ez nem akkora talány, mert ők automatikusan a saját nevüket használják, társas vállalkozás esetében azonban nagyobb játéktér van ennek kitalálására. Cégalapítás cégnév ellenőrzése után javasolt csupán, hiszen nem megfelelő cégnév esetén a cégbíróság visszautasítja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie bizonyos előre meghatározott szabályoknak, ezen kívül nem lehet azonos, de nem is hasonlíthat túlságosan már bejegyzett cég nevére. A cégnév ellenőrzés elvégzésében munkatársaink segítséget nyújtanak fél órás ingyenes cégalapítás tanácsadás keretein belül!

 • 4. Székhely, székhelyszolgáltatás bejelentése

  Új vállalkozás indításakor kötelező megjelölni a vállalkozás székhelyét, ahol többek között a vállalkozásnak küldött hivatalos levelek átvétele, érkeztetése és rendelkezésre tartása zajlik. A cég székhelye bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba, vagy olyanba melynek használati jogával rendelkezik a vállalkozás. Ha nincsen erre alkalmas ingatlan, vagy egyszerűen nem szeretne a vállalkozó a székhellyel járó feladatokkal bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást is. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak és gazdasági társaságoknak is elérhető. A LOGOSZ Cégcsoport az aktuális székhelyszolgáltatás rendeleteket figyelemmel kísérve nyújt minden időben megbízható szolgáltatást vállalkozóknak. Irodáinkban székhelyszolgáltatás Pest megyében és vidéken is igénybe vehetőek kedvező áron. Év eleje óta székhelyszolgáltatást IPA mentes településen is biztosítunk! A cég székhelyének változása és székhelyszolgáltatás bejelentés köteles, ezzel érdemes tisztában lenni.

 • 5. Tevékenységek megjelölése

  Kötelező megjelölni a végezni kívánt tevékenységeket (minimum egy főtevékenységet) saját vállalkozás indítása esetén. A megjelölt tevékenységek köre a későbbiekben még módosítható, bővíthető. A végezni kívánt tevékenységek neve mellett a Gazdasági Tevékenységek Egységes Ágazati Osztályozási Rendszere (TEÁOR) szerinti számukat is fel kell tüntetni. A tevékenységek egy része csak bejelentéshez kötött, de vannak olyanok, melyek valamely meghatározott képzettség vagy engedély birtokában végezhetőek. Ezeket nem szükséges beszerezni a saját vállalkozás beindításához, de a tevékenység megkezdéséhez már igen.

 • 6. Vezető tisztségviselő és tagok adatai

  Új vállalkozás beindításához szükséges az alapító tag(ok) és a vezető tisztségviselő, illetve az ő adataik. A cégalapításhoz szükséges adatok köre ezen személyek neve, születési ideje és helye, anyjuk neve, lakcímük és adószámuk. Ezen adatok igazolásához be kell mutatni az adókártyát, lakcímkártyát és személyazonosító igazolványt.

 • 7. Jegyzett tőke rendelkezésre bocsátása

  Mennyibe kerül egy vállalkozás beindítása? Ez függ a jegyzett tőke értékétől, melynek alsó határát a törvény szabályozza. A jegyzett tőke befizetésével lehetséges társas vállalkozás indítása. A teljes alaptőke rendelkezésre bocsátása nem feltétlen szükséges az alapítás előtt, de annak teljes befizetése előtt nem lehetséges osztalékot kivenni a cégből. A jegyzett tőke állhat pénzbeli vagyoni hozzájárulásból és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásból, tehát apportból. A különböző cégformák esetében különböző minimális alaptőke van előírva. Míg egyéni cég és betéti társaság (Bt.) esetében ez akármilyen kis összeg lehet, addig zártkörűen működő részvénytársaság (Zrt.) és korlátolt felelősségű társaság (Kft.) esetében ez néhány milliós tétel.

 • 8. Létesítő okirat aláírása

  Létesítő okirat megírása ügyvéd segítségével és cégalapítási szerződésminta használatával igen egyszerű. A szerződésminta letölthető az Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat honlapjáról. Ennek megtekintésével megtudhatja, miről kell előzetesen döntést hozni, és milyen dokumentumokat kell magával vinnie, hogy a vállalkozás indítás valóban gördülékenyen menjen. A létesítő okiratot a tagoknak ügyvéd jelenlétében kell aláírniuk, és csak ügyvédi ellenjegyzéssel adható be.

 • 9. Cégbejegyzés ügyvéd segítségével

  A létesítő okirat aláírása után a cégbejegyzési kérelmet csak ügyvéd adhatja be online, elektronikus úton. Cégalapítás egyszerűsített eljárásban és hagyományos eljárásban is alapítható. 2017 óta már nincs nagy különbség köztük, ugyanis a Zrt. kivételével, minden cégforma cégalapítás illeték megfizetése nélkül alapítható. Cégbejegyzési kérelem akár 1 nap alatt beadható, de a cégalapítás gyorsasága ezen túl nem függ sem tőlünk, sem az ügyvédtől, kizárólag a NAV és a cégbíróság munkatársain múlik.

 • 10. Ügyfélkapu és cégkapu regisztráció

  Vállalkozás indítása nem lehetséges Ügyfélkapu hozzáférés nélkül. 2018. óta kötelező minden gazdálkodó szervezeteknek biztosítani az állammal és hivatalokkal való elektronikus kapcsolattartást Ügyfélkapun és Cégkapun keresztül. Cégkapu csak Ügyfélkapu hozzáféréssel indítható. Ügyfélkapu regisztráció elvégezhető elektronikusan 2016. január 1. után kiállított eSzemélyi igazolvánnyal vagy személyesen okmányirodákban, kormányablakokban, Magyarország diplomáciai és konzuli képviseletein vagy NAV ügyfélszolgálaton.

 • 11. MKIK regisztráció

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához kötelező minden kezdő vállalkozásnak bejelentkeznie a bejegyzéstől számított 5 napon belül és befizetni az éves tagdíjat. A tagdíj befizetése nem egyszeri alkalom, hanem minden évben meg kell újítani. Ez éves szinten 5.000 Ft.-os költséget jelent a vállalkozásoknak.

 • 12. Vállalkozói bankszámla nyitás

  Vállalkozói számla nyitása egyéni vállalkozás alapítása során nem feltétlen kötelező. Ezzel szemben társas vállalkozás indítása esetén ez nem szabad választás lehetősége, hiszen nekik 8 munkanap áll a rendelkezésre, hogy felkeressenek egy bankot és megnyissák vállalkozói bankszámlájukat. Partnerünk a K&H Bank kedvezményes vállalkozói számlanyitási lehetőségekkel várja a LOGOSZ Cégcsoport ügyfeleit.

 • 13. KSH adatgyűjtés

  A Központi Statisztikai Hivatal Elektronikus Adatszolgáltatásának (KSH-ELEKTRA) kötelező eleget tenni minden cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezetnek, a bejegyzést követő 15 napon belül. Az adatszolgáltatás online végezhető el a 1032 OSAP számú, „Alapinformációk az alakuló gazdasági szervezetről” nevű kérdőív kitöltésével, a KSH-ELEKTRA rendszerbe való regisztráció után.

 • 14. ÜCC rendszer regisztráció

  A NAV Ügyféltájékoztató és Ügyintéző Rendszeren (ÜCC) keresztül lehetőséget biztosít, hogy vállalkozások telefonon, díjmentesen kérjenek tájékoztatást a NAV-tól bevallásokkal és adózói minőséggel kapcsolatos kérdésekről, illetve adó-, illetőségi- és jövedelemigazolás ügyintézésével. A ÜCC rendszerbe való regisztráció nem kötelező, de nagyon hasznos lehet már induló vállalkozások számára is.

 • 15. Számlázóprogram választása

  A vállalkozásoknak kötelező termék vagy szolgáltatás értékesítéséről számlát, vagy azzal egy tekintet alá eső okiratot kiállítania, melyről kötelező számlaadat-szolgáltatási kötelezettségnek is eleget tenni. Számlaadásra kézi számlatömb még használható, de hatalmas adminisztrációs terhet ró a vállalkozókra, mivel minden számláról pár napon belül, egyesével, manuálisan kell így elvégezni a számlaadat-szolgáltatást. Ha online számlázóprogramot használ (vagy online pénztárgépet) az automatikusan eleget tesz a számlaadat-szolgáltatásnak. Érdemes könyvelő segítségét kérni, hogy olyan programot válasszon, mely az aktuális szabályozásoknak megfelelő számlát állít ki. Fontos még tudni, hogy év eleje óta, azon vállalkozásoknak, akik rendelkeznek online pénztárgéppel, kötelező biztosítania elektronikus fizetési lehetőséget is vásárlóik számára.

 • 16. Könyvelés igénybevétele

  Vállalkozás indítás, cégalapítás könyvelési szolgáltatás igénybe vétele nélkül is lehetséges, de nagy segítséget jelenthet, ha nem várunk. A sikeres vállalkozás kelléke egy megbízható könyvelő, aki amellett, hogy a későbbiekben precíz munkájával segíti a vállalkozást, az induláskor is segíthet főleg különböző jelentési kötelezettségeknek való eleget tevés során. Ilyenek például a székhelyszolgáltatás bejelentése a NAV felé (’T101E’ vagy ’T201T’ formanyomtatvány kitöltésével) vagy a nyilatkozat a munkavállalókról és a vezető tisztségviselő megbízási jogviszonyáról vagy munkaviszonyáról (’T1041’ nyomtatvány). Megbízható könyvelési szolgáltatás igénybe vehető partnercégünknél, a Kontír Professional Kft.-nél.

 • 17. Bélyegző rendelés

  Céges bélyegző használata hivatalosan nem kötelező, de vannak olyan hivatalok melyek csak ezzel ellátott okmányt fogadnak el. Bélyegzőt érdemes már a vállalkozás indításakor csináltatni, mert nagyban leegyszerűsíti a nyomtatványok, kézi számlák kiállítását ha nem kézzel kell kitöltenünk a céges adatokat. Ha a LOGOSZ Cégcsoportnál vesz igénybe székhelyszolgáltatást csomagjaink tartalmazzák egy standard bélyegző árát.