Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

A cég megszűnése a cégjegyzékből való törléssel válik hivatalossá, tehát a társaság megszűnésének időpontja a cégjegyzékből való törlés időpontja. Ehhez szükség van a Cégbíróság jogerős végzésére. A társaság átalakítására vonatkozó adatokat pedig, több elintézendő mellett, hivatalos közlönyben is közzé kell tenni.

Gazdasági társaságok megszűnésének több oka is lehet:

  • Határozott időtartamra lett létrehozva a társaság, és ez az időtartam letelt (létesítő okirat tartalmazza).
  • Tagok elhatározzák a jogutód/jogutód nélküli megszűntetést.
  • Arra jogosult szerv megszünteti.
  • Többszemélyes társaság tagjainak létszáma 1 főre csökken.

Jogutódlással történő megszűnés:

Jogutódlással történő megszűnés, szűkebb értelemben átalakulás, lehet egyesülés, beolvadás, kiválás. Ebben az esetben az új gazdasági társaságra vonatkozó létesítési szabályokat figyelembe kell venni. Átalakulás abban az esetben nem lehetséges, ha a társaság csődeljárás alatt áll, vagy folyamatban van büntető jogi intézkedés. Az átalakulásról a tagok átalakulási terv elfogadásával döntenek, melyet a döntéssel együtt közzé kell tenni.

A közleménynek az alábbi információkat kell tartalmaznia:

  • átalakuló társaság neve, székhelye és cégjegyzék száma
  • létrejövő társaság gazdasági formája, neve, székhelye, főtevékenysége, vezető tisztségviselő(k) neve(i) és lakóhelye(i)
  • létesítő okirat elfogadásának időpontját
  • hitelezőknek szóló felhívást

A megszűnő gazdasági társasággal szembeni követelések nem válnak lejárttá. Ha a követelés a közzététel előtt keletkezett, akkor a közzétételtől számított 30 napon belül a hitelező követelhet biztosítékot abban az esetben ha az átalakulás veszélyezteti a követelés kielégítését.

Jogutódlás során az új gazdasági társaságot a jogelőd jogai és kötelezettségei egyaránt terhelik. Szétválás esetén nem történik jogutódlás, mivel a jogutódlás módját szerződésben rögzítik a felek.

Jogutód nélküli megszűnés esetén a megszűnő társasággal szemben a törléstől számított 5 évig érvényesíthető a gazdasági társaságot terhelő kötelezettségekből származó követelés.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tovább...
Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...