Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

A cég megszűnése a cégjegyzékből való törléssel válik hivatalossá, tehát a társaság megszűnésének időpontja a cégjegyzékből való törlés időpontja. Ehhez szükség van a Cégbíróság jogerős végzésére. A társaság átalakítására vonatkozó adatokat pedig, több elintézendő mellett, hivatalos közlönyben is közzé kell tenni.

Gazdasági társaságok megszűnésének több oka is lehet:

  • Határozott időtartamra lett létrehozva a társaság, és ez az időtartam letelt (létesítő okirat tartalmazza).
  • Tagok elhatározzák a jogutód/jogutód nélküli megszűntetést.
  • Arra jogosult szerv megszünteti.
  • Többszemélyes társaság tagjainak létszáma 1 főre csökken.

Jogutódlással történő megszűnés:

Jogutódlással történő megszűnés, szűkebb értelemben átalakulás, lehet egyesülés, beolvadás, kiválás. Ebben az esetben az új gazdasági társaságra vonatkozó létesítési szabályokat figyelembe kell venni. Átalakulás abban az esetben nem lehetséges, ha a társaság csődeljárás alatt áll, vagy folyamatban van büntető jogi intézkedés. Az átalakulásról a tagok átalakulási terv elfogadásával döntenek, melyet a döntéssel együtt közzé kell tenni.

A közleménynek az alábbi információkat kell tartalmaznia:

  • átalakuló társaság neve, székhelye és cégjegyzék száma
  • létrejövő társaság gazdasági formája, neve, székhelye, főtevékenysége, vezető tisztségviselő(k) neve(i) és lakóhelye(i)
  • létesítő okirat elfogadásának időpontját
  • hitelezőknek szóló felhívást

A megszűnő gazdasági társasággal szembeni követelések nem válnak lejárttá. Ha a követelés a közzététel előtt keletkezett, akkor a közzétételtől számított 30 napon belül a hitelező követelhet biztosítékot abban az esetben ha az átalakulás veszélyezteti a követelés kielégítését.

Jogutódlás során az új gazdasági társaságot a jogelőd jogai és kötelezettségei egyaránt terhelik. Szétválás esetén nem történik jogutódlás, mivel a jogutódlás módját szerződésben rögzítik a felek.

Jogutód nélküli megszűnés esetén a megszűnő társasággal szemben a törléstől számított 5 évig érvényesíthető a gazdasági társaságot terhelő kötelezettségekből származó követelés.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

Cégalapítás tanácsadás

Cégalapítás tanácsadás

Fél órás, ingyenes cégalapítási tanácsadás szolgáltatással várjuk ügyfeleinket országszerte 20 irodánkban. Jöjjön el hozzánk, hogy ne érjék váratlan meglepetések, és gyorsan, zökkenőmentesen letudhassa a cégalapítást!

Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Magyar állampolgároknak lehetősége van külföldi cégalapításra is, ha valamilyen okból nem itthon szeretnének vállalkozásba kezdeni. A külföldi cégalapítás bizonyos hátrányok mellett sok előnnyel járhat, ha a vállalkozó körültekintően választ helyszínt és cégformát.

További bejegyzések...