Cég megszűnésének módjai


Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

A cég megszűnése a cégjegyzékből való törléssel válik hivatalossá, tehát a társaság megszűnésének időpontja a cégjegyzékből való törlés időpontja. Ehhez szükség van a Cégbíróság jogerős végzésére. A társaság átalakítására vonatkozó adatokat pedig, több elintézendő mellett, hivatalos közlönyben is közzé kell tenni.

Gazdasági társaságok megszűnésének több oka is lehet:

  • Határozott időtartamra lett létrehozva a társaság, és ez az időtartam letelt (létesítő okirat tartalmazza).
  • Tagok elhatározzák a jogutód/jogutód nélküli megszűntetést.
  • Arra jogosult szerv megszünteti.
  • Többszemélyes társaság tagjainak létszáma 1 főre csökken.

Jogutódlással történő megszűnés:

Jogutódlással történő megszűnés, szűkebb értelemben átalakulás, lehet egyesülés, beolvadás, kiválás. Ebben az esetben az új gazdasági társaságra vonatkozó létesítési szabályokat figyelembe kell venni. Átalakulás abban az esetben nem lehetséges, ha a társaság csődeljárás alatt áll, vagy folyamatban van büntető jogi intézkedés. Az átalakulásról a tagok átalakulási terv elfogadásával döntenek, melyet a döntéssel együtt közzé kell tenni.

A közleménynek az alábbi információkat kell tartalmaznia:

  • átalakuló társaság neve, székhelye és cégjegyzék száma
  • létrejövő társaság gazdasági formája, neve, székhelye, főtevékenysége, vezető tisztségviselő(k) neve(i) és lakóhelye(i)
  • létesítő okirat elfogadásának időpontját
  • hitelezőknek szóló felhívást

A megszűnő gazdasági társasággal szembeni követelések nem válnak lejárttá. Ha a követelés a közzététel előtt keletkezett, akkor a közzétételtől számított 30 napon belül a hitelező követelhet biztosítékot abban az esetben ha az átalakulás veszélyezteti a követelés kielégítését.

Jogutódlás során az új gazdasági társaságot a jogelőd jogai és kötelezettségei egyaránt terhelik. Szétválás esetén nem történik jogutódlás, mivel a jogutódlás módját szerződésben rögzítik a felek.

Jogutód nélküli megszűnés esetén a megszűnő társasággal szemben a törléstől számított 5 évig érvényesíthető a gazdasági társaságot terhelő kötelezettségekből származó követelés.

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás illeték

Cégalapítás illeték

Cégalapítás esetén számolnunk kell számos adminisztratív jellegű költséggel, mint például az ügyvédi munkadíj, a könyvelő honoráriuma, és az ügyintézés kapcsán felmerülő egyéb díjak. Jelen cikkben a cégalapítás illeték összegéről szeretnénk nyújtani egy általános összefoglalót, amely hasznos lehet az indulási költségek előzetes meghatározása során.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás feltételei

Székhelyszolgáltatás feltételei

Egy induló vállalkozás esetén bizony hatalmas segítséget jelenthet egy székhelyszolgáltató vállalkozás bevonása, aki amellett, hogy biztosítja a vállalkozás székhelyének a bejelentéséhez szükséges feltételeket, gondoskodik a vállalkozás részére érkező küldemények átvételéről és azok továbbításáról. Kellemetlen következményekkel járhat olyan szolgáltató igénybe vétele, aki nem felel meg a székhelyszolgáltatás feltételeinek. Érdemes erre figyelni!

Tovább...
Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...
Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Tovább...