Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése


Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése

A cégalapítás során kötelező székhely megjelölése. A székhely címét meg kell jelölni a létesítő okiratban, cégalapítás szerződésmintában. A cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése kötelező. A cég székhelye bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás is. Attól függően, hogy melyik lehetőséget választjuk eltérő bejelentési kötelezettségünk keletkezik.

Cégalapítás során a cég székhely bejelentése a cégalapítási szerződésminta kitöltésével, a létesítő okiratban való feltüntetéssel történik, ha székhelycímként olyan ingatlan van megjelölve, melynek tulajdoni vagy használati jogával a cég rendelkezik. A cég székhely változás bejelentése kötelező, így ha alapítás után szeretnénk áthelyezni a székhelyet, akkor változásbejegyzési eljárás indításával kell eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek. A változásbejegyzés illetékköteles, mely összeget a cégbíróság felé kell befizetni. A változásbejegyzési illeték, egyszerűsített eljárásban Kft. és Bt. esetén 15.000 Ft., normál eljárásban a Kft. 40.000 Ft, Bt. pedig 20.000 Ft. Minden esetben hozzáadódik az összeghez egy 5.000 Ft.-os közzétételi díj is.

Az előbbiek mellett plusz bejelentési kötelezettség is keletkezik székhelyszolgáltatás igénybevétele esetén. A székhelyszolgáltatás bejelentése 2017 óta kötelező a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, a ’T101E, ’T201T űrlapok kitöltésével. Bejelentést akkor szükséges tenni, ha változás áll be a székhelyszolgáltatás igénybevételében, tehát szerződéses jogviszony jön létre, módosul vagy szűnik meg. Székhelyszolgáltatás szerződés határozatlan időre köthető. Határozott idejű székhelyszerződés csak abban az esetben lehetséges, ha a gazdasági társaság is határozott időre alakult. Határozott idejű székhelyszerződés esetén a jogviszony megszűntének időpontját is előre be kell jelenteni.

A gazdasági társaságoknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy a jogviszony megváltozását követően a NAV felé megtegyék a székhelyszolgáltatás bejelentését. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is igénybe vehető, azonban szemben a cégekkel, nekik a NAV-hoz való bejelentkezéssel egy időben kell megtenni a székhelyszolgáltatás bejelentését.

A cég székhely változás bejelentését ügyvéd segítségével lehet megtenni, hiszen mind a cégbejegyzési-, mind a változásbejegyzési eljárást ő indíthatja el. A székhelyszolgáltatás bejelentését nem ügyvéd végzi, azonban nem is a székhelyszolgáltató. A NAV felé történő bejelentési kötelezettségnek a cég könyvelője tesz eleget.

Érdemes elolvasni még

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Tovább...
IT biztonság jelentősége napjainkban

IT biztonság jelentősége napjainkban

Az IT biztonságra való odafigyelés nemcsak sok kellemetlenségtől óvhatja meg a cégeket, hanem sok pénzt is spórolhat a vállalkozásoknak. Érdemes növelni a biztonságot és edukálni a munkavállalókat!

Tovább...
Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...