Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

A cégnév minimum két részből áll: vezérszó és cégforma, de tartalmazhat ezen kívül még plusz szavakat. A vezérszó mindenképpen a cégnév első helyén áll. A vezérszó akár idegennyelvű kifejezés, mozaikszó vagy rövidítés is lehet, azonban csak latin betűkkel lehet kiírni. A cégnévnek ezen kívül tartalmaznia kell a cégformát is. A rövidített cégnév kizárólag a vezérszóból és a cégforma rövidítéséből (pl. Bt., Kft. stb.) áll.

A vezérszó és a cégforma mellett több szó is szerepelhet a cégnévben, ezek viszont kizárólag magyar szavak lehetnek, a magyar helyesírás szabályainak megfelelő írásmóddal írva. Nagyon gyakran szerepel a cégnévben a tevékenységre utaló szó, kifejezés. Ha a tulajdonos szeretne ilyen kifejezést beletenni a cégnévbe, fontos, hogy csak a főtevékenységre, vagy legjellemzőbb tevékenységre utaló szavak választhatóak. Önkényuralmi politikai rendszerrel kapcsolatba hozható szó nem szerepelhet a cégnévben. A vállalkozás nevében az „állami” vagy „nemzeti” kifejezések csak akkor lehetnek benne, ha a vállalkozásban az állam a tulajdonos, vagy többségi befolyással rendelkezik. Fontos még megjegyezni, hogy híres, történelmi személy neve csak akkor használható cégnévként, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külön engedélyezi.

Ha minden eddig említett szempontnak megfelel a kitalált cégnév, még akkor is érdemes a cégalapítást cégnév ellenőrzése után elvégezni, hiszen a cégbíróság akkor is visszadobja a kérelmet, ha a cégnév túlságosan hasonlít, vagy egyenesen megegyezik egy már bejegyzett cég nevével. A gyakorlat szerint minden cégnévnek legalább 3 karakterrel el kell térnie már bejegyzett cégek nevétől, de a számok, kötőjel és szóköz nem számít megkülönböztető karakternek.

A cégnév választás szabályai annak megfelelően vannak kialakítva, hogy a név végül megfeleljen 3 alapvető elvnek. A cégnévnek főleg a cégforma és tevékenységre utaló szavak tekintetében tükröznie kell a valóságot, tehát a cég valós cégformáját és a végezni kívánt tevékenységet, ez a cégvalódiság elve. A választott névnek egyértelműen meg kell jelölnie, azonosítania az adott céget a többi között, ez a cégkizárólagosság elve. Továbbá a cégszabatosság elve, mely szerint a vállalkozás neve csak magyar szavakat tartalmazhat, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően.

Munkatársaink cégalapítás, cégnév ellenőrzés és székhelyszolgáltatás területén is megbízható segítséget nyújtanak országszerte. Ingyenes cégalapítási tanácsadás keretein belül szívesen elvégzik a cégnév ellenőrzését is. Forduljon bátran kollégáinkhoz!

Érdemes elolvasni még

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

Tovább...
A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...
Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

Tovább...
Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Minden vállalkozásnak kötelező székhelyet megjelölnie az alapításkor. Sokan választják székhelyszolgáltatás igénybevételét, mert nem szeretnének vagy nincs is lehetőségük arra, hogy saját maguk tegyenek eleget ezen feladatoknak. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni székhelyszolgáltató kiválasztásánál?

Tovább...