Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott


Cégalapítás cégnév ellenőrzés után ajánlott

Ha nem megfelelő cégnévvel adjuk be cégalapítási kérelmünket a cégbíróság elutasíthatja a cég bejegyzését. A cégnévnek meg kell felelnie néhány előírásnak, hogy elfogadják, így a cégalapítás cégnév ellenőrzését követően javasolt csupán.

A cégnév minimum két részből áll: vezérszó és cégforma, de tartalmazhat ezen kívül még plusz szavakat. A vezérszó mindenképpen a cégnév első helyén áll. A vezérszó akár idegennyelvű kifejezés, mozaikszó vagy rövidítés is lehet, azonban csak latin betűkkel lehet kiírni. A cégnévnek ezen kívül tartalmaznia kell a cégformát is. A rövidített cégnév kizárólag a vezérszóból és a cégforma rövidítéséből (pl. Bt., Kft. stb.) áll.

A vezérszó és a cégforma mellett több szó is szerepelhet a cégnévben, ezek viszont kizárólag magyar szavak lehetnek, a magyar helyesírás szabályainak megfelelő írásmóddal írva. Nagyon gyakran szerepel a cégnévben a tevékenységre utaló szó, kifejezés. Ha a tulajdonos szeretne ilyen kifejezést beletenni a cégnévbe, fontos, hogy csak a főtevékenységre, vagy legjellemzőbb tevékenységre utaló szavak választhatóak. Önkényuralmi politikai rendszerrel kapcsolatba hozható szó nem szerepelhet a cégnévben. A vállalkozás nevében az „állami” vagy „nemzeti” kifejezések csak akkor lehetnek benne, ha a vállalkozásban az állam a tulajdonos, vagy többségi befolyással rendelkezik. Fontos még megjegyezni, hogy híres, történelmi személy neve csak akkor használható cégnévként, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külön engedélyezi.

Ha minden eddig említett szempontnak megfelel a kitalált cégnév, még akkor is érdemes a cégalapítást cégnév ellenőrzése után elvégezni, hiszen a cégbíróság akkor is visszadobja a kérelmet, ha a cégnév túlságosan hasonlít, vagy egyenesen megegyezik egy már bejegyzett cég nevével. A gyakorlat szerint minden cégnévnek legalább 3 karakterrel el kell térnie már bejegyzett cégek nevétől, de a számok, kötőjel és szóköz nem számít megkülönböztető karakternek.

A cégnév választás szabályai annak megfelelően vannak kialakítva, hogy a név végül megfeleljen 3 alapvető elvnek. A cégnévnek főleg a cégforma és tevékenységre utaló szavak tekintetében tükröznie kell a valóságot, tehát a cég valós cégformáját és a végezni kívánt tevékenységet, ez a cégvalódiság elve. A választott névnek egyértelműen meg kell jelölnie, azonosítania az adott céget a többi között, ez a cégkizárólagosság elve. Továbbá a cégszabatosság elve, mely szerint a vállalkozás neve csak magyar szavakat tartalmazhat, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően.

Munkatársaink cégalapítás, cégnév ellenőrzés és székhelyszolgáltatás területén is megbízható segítséget nyújtanak országszerte. Ingyenes cégalapítási tanácsadás keretein belül szívesen elvégzik a cégnév ellenőrzését is. Forduljon bátran kollégáinkhoz!

Érdemes elolvasni még

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Milyen vállalkozást érdemes indítani 2020-ban?

Az Opten céginformációs statisztikája alapján Magyarországon évről évre közel 30 ezer új vállalkozás kerül bejegyzésre. A jelenlegi koronavírus járvány miatt kialakult gazdasági válság következtében sok magánszemély új vállalkozás indítása mellett döntött. A statisztika szerint idén márciusban közel 2400 cégalapítást regisztráltak. Cikkünkben részletezzük, hogy a koronavírusra való tekintettel most milyen vállalkozást érdemes indítani.

Tovább...
Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...
Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Tovább...
Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...