A cégnév minimum két részből áll: vezérszó és cégforma, de tartalmazhat ezen kívül még plusz szavakat. A vezérszó mindenképpen a cégnév első helyén áll. A vezérszó akár idegennyelvű kifejezés, mozaikszó vagy rövidítés is lehet, azonban csak latin betűkkel lehet kiírni. A cégnévnek ezen kívül tartalmaznia kell a cégformát is. A rövidített cégnév kizárólag a vezérszóból és a cégforma rövidítéséből (pl. Bt., Kft. stb.) áll.

A vezérszó és a cégforma mellett több szó is szerepelhet a cégnévben, ezek viszont kizárólag magyar szavak lehetnek, a magyar helyesírás szabályainak megfelelő írásmóddal írva. Nagyon gyakran szerepel a cégnévben a tevékenységre utaló szó, kifejezés. Ha a tulajdonos szeretne ilyen kifejezést beletenni a cégnévbe, fontos, hogy csak a főtevékenységre, vagy legjellemzőbb tevékenységre utaló szavak választhatóak. Önkényuralmi politikai rendszerrel kapcsolatba hozható szó nem szerepelhet a cégnévben. A vállalkozás nevében az „állami” vagy „nemzeti” kifejezések csak akkor lehetnek benne, ha a vállalkozásban az állam a tulajdonos, vagy többségi befolyással rendelkezik. Fontos még megjegyezni, hogy híres, történelmi személy neve csak akkor használható cégnévként, ha a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) külön engedélyezi.

Ha minden eddig említett szempontnak megfelel a kitalált cégnév, még akkor is érdemes a cégalapítást cégnév ellenőrzése után elvégezni, hiszen a cégbíróság akkor is visszadobja a kérelmet, ha a cégnév túlságosan hasonlít, vagy egyenesen megegyezik egy már bejegyzett cég nevével. A gyakorlat szerint minden cégnévnek legalább 3 karakterrel el kell térnie már bejegyzett cégek nevétől, de a számok, kötőjel és szóköz nem számít megkülönböztető karakternek.

A cégnév választás szabályai annak megfelelően vannak kialakítva, hogy a név végül megfeleljen 3 alapvető elvnek. A cégnévnek főleg a cégforma és tevékenységre utaló szavak tekintetében tükröznie kell a valóságot, tehát a cég valós cégformáját és a végezni kívánt tevékenységet, ez a cégvalódiság elve. A választott névnek egyértelműen meg kell jelölnie, azonosítania az adott céget a többi között, ez a cégkizárólagosság elve. Továbbá a cégszabatosság elve, mely szerint a vállalkozás neve csak magyar szavakat tartalmazhat, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelően.

Munkatársaink cégalapítás, cégnév ellenőrzés és székhelyszolgáltatás területén is megbízható segítséget nyújtanak országszerte. Ingyenes cégalapítási tanácsadás keretein belül szívesen elvégzik a cégnév ellenőrzését is. Forduljon bátran kollégáinkhoz!