Egyéni cég alapítása

Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Egyéni cég alapítása egyéni vállalkozásból lehetséges. Az egyéni cég cégnyilvántartásba való bejegyzéssel jön létre, az egyéni vállalkozási forma megszűnésével. Fontos, hogy nem átalakulásról van szó jogi értelemben, hanem alapításról. Az újonnan alapított egyéni cégnek ezért nincs jogelődje, nem felel az egyéni vállalkozó esetleges kötelezettségeiért, de annak jogosultságai sem illetik meg.

Az egyéni cég nagy előnye az egyéni vállalkozással szemben, hogy tulajdonosa / alapítója nem feltétlenül felel korlátlanul a teljes vagyonával a céggel szemben támasztott követelések esetén a partnerek és az adóhatóság felé. További előnye, hogy könnyebben alakítható más céggé.

Egyéni cég alapítására kizárólag egy természetes személynek van lehetősége. Tagja is csak egy személy lehet (néhány törvényben meghatározott extrém eset kivételével). Ezzel együtt egy természetes személy csak egyetlen egyéni céget alapíthat. Az alapításhoz céges bankszámla elengedhetetlen (szemben az egyéni vállalkozási formával, ahol akár a saját magán számla is használható). A tevékenységét éppen szüneteltető egyéni vállalkozás nem válhat egyéni céggé, csak aktív. Egyéni cég indításához alapító okiratra van szükség, amelyet ügyvédnek kell ellenjegyeznie vagy közjegyzőnek hitelesítenie, az alapítónak pedig alá kell írnia.

Az egyéni vállalkozás alapításához is elengedhetetlen részletek mellett (pl.: székhely megadása, tevékenység meghatározása stb.) egyéni cég alapításakor még a cég jegyzett tőkéjét is meg kell határozni, plusz az osztalékfizetésre vonatozó döntés is szükséges, és a felelősségvállalás módjának rögzítése. Tulajdonosként ugyanis lehetőség van korlátlan vagy korlátolt felelősséget vállalni. Korlátolt felelősség választása esetén kfc. rövidítés, korlátlan felelősség esetén pedig ec. rövidítés lesz feltűntetve a cég nevében.

Egyéni cég alapítása során meghatározott jegyzett tőke bármekkora összeg lehet. Ha meghaladja a 200. 000 forintot, készpénz mellett apportból is állhat. Mind a pénzbeli, mind a nem pénzbeli hozzájárulást a cég számára elérhetővé kell tenni.

Érdemes elolvasni még

Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Tovább...
Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...
Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...
Munka és egészség

Munka és egészség

Egészségük állapota nagyban befolyásolja a mindennapi életünket és az általános életminőségünket. Miért fontos az egészséges munkakörnyezet a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt?

Tovább...