Egyéni cég alapítása

Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Egyéni cég alapítása egyéni vállalkozásból lehetséges. Az egyéni cég cégnyilvántartásba való bejegyzéssel jön létre, az egyéni vállalkozási forma megszűnésével. Fontos, hogy nem átalakulásról van szó jogi értelemben, hanem alapításról. Az újonnan alapított egyéni cégnek ezért nincs jogelődje, nem felel az egyéni vállalkozó esetleges kötelezettségeiért, de annak jogosultságai sem illetik meg.

Az egyéni cég nagy előnye az egyéni vállalkozással szemben, hogy tulajdonosa / alapítója nem feltétlenül felel korlátlanul a teljes vagyonával a céggel szemben támasztott követelések esetén a partnerek és az adóhatóság felé. További előnye, hogy könnyebben alakítható más céggé.

Egyéni cég alapítására kizárólag egy természetes személynek van lehetősége. Tagja is csak egy személy lehet (néhány törvényben meghatározott extrém eset kivételével). Ezzel együtt egy természetes személy csak egyetlen egyéni céget alapíthat. Az alapításhoz céges bankszámla elengedhetetlen (szemben az egyéni vállalkozási formával, ahol akár a saját magán számla is használható). A tevékenységét éppen szüneteltető egyéni vállalkozás nem válhat egyéni céggé, csak aktív. Egyéni cég indításához alapító okiratra van szükség, amelyet ügyvédnek kell ellenjegyeznie vagy közjegyzőnek hitelesítenie, az alapítónak pedig alá kell írnia.

Az egyéni vállalkozás alapításához is elengedhetetlen részletek mellett (pl.: székhely megadása, tevékenység meghatározása stb.) egyéni cég alapításakor még a cég jegyzett tőkéjét is meg kell határozni, plusz az osztalékfizetésre vonatozó döntés is szükséges, és a felelősségvállalás módjának rögzítése. Tulajdonosként ugyanis lehetőség van korlátlan vagy korlátolt felelősséget vállalni. Korlátolt felelősség választása esetén kfc. rövidítés, korlátlan felelősség esetén pedig ec. rövidítés lesz feltűntetve a cég nevében.

Egyéni cég alapítása során meghatározott jegyzett tőke bármekkora összeg lehet. Ha meghaladja a 200. 000 forintot, készpénz mellett apportból is állhat. Mind a pénzbeli, mind a nem pénzbeli hozzájárulást a cég számára elérhetővé kell tenni.

Érdemes elolvasni még

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Milyen székhelyszolgáltatást érdemes választani?

Minden vállalkozásnak kötelező székhelyet megjelölnie az alapításkor. Sokan választják székhelyszolgáltatás igénybevételét, mert nem szeretnének vagy nincs is lehetőségük arra, hogy saját maguk tegyenek eleget ezen feladatoknak. Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni székhelyszolgáltató kiválasztásánál?

Tovább...
Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Tovább...
Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Új fizetésképtelenségi eljárás indítható

Idén a csőd- és felszámolási eljárás indítása mellett új lehetőség is elérhető a fenyegető fizetésképtelenségbe jutott vállalkozásoknak. Ezen vállalkozások kezdeményezhetik reorganizációs eljárás indítását is, mely a fizetőképesség helyreállítását tűzi ki célul.

Tovább...
Cégalapítás egyetlen nap alatt: valóban lehetséges?

Cégalapítás egyetlen nap alatt: valóban lehetséges?

A cégalapítás olyan dolog, amelyre sok leendő vállalkozó megrettenve tekint. Hosszadalmas és bonyolult folyamatnak tűnhet, amely sok papírmunkával és rengeteg időbefektetéssel jár. Pedig manapság az egész procedúra gyorsan és egyszerűen, akár egyetlen nap alatt is elvégezhető.

Tovább...