Egyéni cég alapítása


Egyéni cég alapítása

Mik az egyéni cég előnyei az egyéni vállalkozással szemben, hogyan alapítható, és milyen lépések elengedhetetlenek az indításához? Olvassa el a részleteket cikkünkben!

Egyéni cég alapítása egyéni vállalkozásból lehetséges. Az egyéni cég cégnyilvántartásba való bejegyzéssel jön létre, az egyéni vállalkozási forma megszűnésével. Fontos, hogy nem átalakulásról van szó jogi értelemben, hanem alapításról. Az újonnan alapított egyéni cégnek ezért nincs jogelődje, nem felel az egyéni vállalkozó esetleges kötelezettségeiért, de annak jogosultságai sem illetik meg.

Az egyéni cég nagy előnye az egyéni vállalkozással szemben, hogy tulajdonosa / alapítója nem feltétlenül felel korlátlanul a teljes vagyonával a céggel szemben támasztott követelések esetén a partnerek és az adóhatóság felé. További előnye, hogy könnyebben alakítható más céggé.

Egyéni cég alapítására kizárólag egy természetes személynek van lehetősége. Tagja is csak egy személy lehet (néhány törvényben meghatározott extrém eset kivételével). Ezzel együtt egy természetes személy csak egyetlen egyéni céget alapíthat. Az alapításhoz céges bankszámla elengedhetetlen (szemben az egyéni vállalkozási formával, ahol akár a saját magán számla is használható). A tevékenységét éppen szüneteltető egyéni vállalkozás nem válhat egyéni céggé, csak aktív. Egyéni cég indításához alapító okiratra van szükség, amelyet ügyvédnek kell ellenjegyeznie vagy közjegyzőnek hitelesítenie, az alapítónak pedig alá kell írnia.

Az egyéni vállalkozás alapításához is elengedhetetlen részletek mellett (pl.: székhely megadása, tevékenység meghatározása stb.) egyéni cég alapításakor még a cég jegyzett tőkéjét is meg kell határozni, plusz az osztalékfizetésre vonatozó döntés is szükséges, és a felelősségvállalás módjának rögzítése. Tulajdonosként ugyanis lehetőség van korlátlan vagy korlátolt felelősséget vállalni. Korlátolt felelősség választása esetén kfc. rövidítés, korlátlan felelősség esetén pedig ec. rövidítés lesz feltűntetve a cég nevében.

Egyéni cég alapítása során meghatározott jegyzett tőke bármekkora összeg lehet. Ha meghaladja a 200. 000 forintot, készpénz mellett apportból is állhat. Mind a pénzbeli, mind a nem pénzbeli hozzájárulást a cég számára elérhetővé kell tenni.

Érdemes elolvasni még

Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

Mit jelent és miért jó a székhelyszolgáltatás?

A magyar törvények alapján egy vállalkozás nem működhet székhely nélkül, a székhelyszolgáltatók ebben nyújtanak segítséget. De mi is az a székhely és a székhelyszolgáltatás? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie és milyen esetekben lehet hasznos a vállalkozók számára?

Tovább...
Munkaerő felvétel lépései

Munkaerő felvétel lépései

A cégek növekedése, változása és fluktuáció során előállhat olyan helyzet, amikor új munkavállalót kell felvenni egy-egy feladat elvégzésére, pozíció betöltésére. Hogyan zajlik a munkaerő felvétel? Mire kell figyelni? Mi a HR feladata?

Tovább...
Jön a cégkapu

Jön a cégkapu

2018. január 1.-től a cégek és az adóhatóság közötti kapcsolattartás egyik legfontosabb eszköze lesz a cégkapu, melyre 2017. augusztus 31-ig kötelező regisztrálni. Mit lehet tudni a cégkapuról?

Tovább...
Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Tovább...