Innovációs járulék változásai 2019-től


Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

A változtatás magában foglalja, hogy mikro- és kisvállalkozások mutatóit, habár eddig cégenként külön kellett összegezni, most már csoportszinten kell értékelni. Ez azt jelenti, hogy most az egész cégcsoport adatait összegezni kell, így azok a cégek is, melyek külön-külön mikro- vagy kisvállalkozás kategóriába esnek, cégcsoport szintjén elérhetik a középvállalkozás méreteit, mely már köteles innovációs járulék befizetésére.

A KKV törvény szerint mikro-vállalkozásnak minősül egy cég, amennyiben maximum 10 fő dolgozik nála, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurónak megfelelő forintot. Kisvállalkozások közé tartoznak azok a cégek, melyekben a foglalkoztatottak száma kevesebb 50 főnél és éves nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük maximum 10 millió eurónak megfelelő forint. Amennyiben az adott cég vagy cégcsoport, bármelyik kitétel szerint nagyobb értékeket produkál, mint ami a kisvállalkozások felső határa, már középvállalkozásnak tekintendő.

Most április 23. a határidő, amikortól már a különböző partner- és kapcsolódó vállalkozások adatait együttesen kell értékelni. Partnervállalkozásnak számít az a cég, amelyben az adott cégnek egyedül vagy kapcsolt vállalkozásaival együtt a tulajdoni aránya vagy szavazati aránya legalább 25%-os, de nem haladja meg az 50%-ot. Kapcsolt vagy kapcsolódó vállalkozásnak pedig azt nevezzük, amelyben az adott cégnek többségi szavazati aránya vagy többségi tulajdona van, vagy amelynek a vizsgált cégben van többségi szavazati aránya vagy többségi tulajdona. Továbbá a kapcsolódó vállalkozások csoportjába tartozik az is, amikor az egyik vállalkozás illetékes a másik vállalkozás tisztségviselőinekvagy felügyelőinek nagy részének megválasztásában vagy visszahívásában.

Az előző 2 évi éves beszámoló alapján számolható ki, hogy ettől az évtől melyik vállalkozás köteles innovációs járulék befizetésére.

Forrás: piacesprofit.hu, 5percado.hu

Érdemes elolvasni még

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...
Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Kifizetődő tiszta energiára váltani?

Klímavédelem szempontjából szerencsés megújuló, vagyis tiszta energia használata, ami először nagy befektetésnek tűnhet, viszont hosszútávon mindenképp kifizetődő. Miért és hogyan érdemes csökkenteni az energiafogyasztást és a elhasznált energia mennyiségét?

Tovább...