Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

A változtatás magában foglalja, hogy mikro- és kisvállalkozások mutatóit, habár eddig cégenként külön kellett összegezni, most már csoportszinten kell értékelni. Ez azt jelenti, hogy most az egész cégcsoport adatait összegezni kell, így azok a cégek is, melyek külön-külön mikro- vagy kisvállalkozás kategóriába esnek, cégcsoport szintjén elérhetik a középvállalkozás méreteit, mely már köteles innovációs járulék befizetésére.

A KKV törvény szerint mikro-vállalkozásnak minősül egy cég, amennyiben maximum 10 fő dolgozik nála, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurónak megfelelő forintot. Kisvállalkozások közé tartoznak azok a cégek, melyekben a foglalkoztatottak száma kevesebb 50 főnél és éves nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük maximum 10 millió eurónak megfelelő forint. Amennyiben az adott cég vagy cégcsoport, bármelyik kitétel szerint nagyobb értékeket produkál, mint ami a kisvállalkozások felső határa, már középvállalkozásnak tekintendő.

Most április 23. a határidő, amikortól már a különböző partner- és kapcsolódó vállalkozások adatait együttesen kell értékelni. Partnervállalkozásnak számít az a cég, amelyben az adott cégnek egyedül vagy kapcsolt vállalkozásaival együtt a tulajdoni aránya vagy szavazati aránya legalább 25%-os, de nem haladja meg az 50%-ot. Kapcsolt vagy kapcsolódó vállalkozásnak pedig azt nevezzük, amelyben az adott cégnek többségi szavazati aránya vagy többségi tulajdona van, vagy amelynek a vizsgált cégben van többségi szavazati aránya vagy többségi tulajdona. Továbbá a kapcsolódó vállalkozások csoportjába tartozik az is, amikor az egyik vállalkozás illetékes a másik vállalkozás tisztségviselőinekvagy felügyelőinek nagy részének megválasztásában vagy visszahívásában.

Az előző 2 évi éves beszámoló alapján számolható ki, hogy ettől az évtől melyik vállalkozás köteles innovációs járulék befizetésére.

Forrás: piacesprofit.hu, 5percado.hu

Érdemes elolvasni még

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Saját vállalkozás indítása a NAV segítségével

Hogyan kell céget alapítani? Hogyan lehet vállalkozást indítani egyszerűen, a legkevesebb hibával? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a cégalapítás támogatására hozta létre Mentor Programját, melynek során saját cég alapítása után nyújtanak segítséget vállalkozó szellemű cégtulajdonosoknak.

Tovább...
Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Tovább...
Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése

Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése

A cégalapítás során kötelező székhely megjelölése. A székhely címét meg kell jelölni a létesítő okiratban, cégalapítás szerződésmintában. A cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése kötelező. A cég székhelye bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás is. Attól függően, hogy melyik lehetőséget választjuk eltérő bejelentési kötelezettségünk keletkezik.

Tovább...
Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...