Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

A változtatás magában foglalja, hogy mikro- és kisvállalkozások mutatóit, habár eddig cégenként külön kellett összegezni, most már csoportszinten kell értékelni. Ez azt jelenti, hogy most az egész cégcsoport adatait összegezni kell, így azok a cégek is, melyek külön-külön mikro- vagy kisvállalkozás kategóriába esnek, cégcsoport szintjén elérhetik a középvállalkozás méreteit, mely már köteles innovációs járulék befizetésére.

A KKV törvény szerint mikro-vállalkozásnak minősül egy cég, amennyiben maximum 10 fő dolgozik nála, és éves nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a 2 millió eurónak megfelelő forintot. Kisvállalkozások közé tartoznak azok a cégek, melyekben a foglalkoztatottak száma kevesebb 50 főnél és éves nettó árbevételük vagy mérlegfőösszegük maximum 10 millió eurónak megfelelő forint. Amennyiben az adott cég vagy cégcsoport, bármelyik kitétel szerint nagyobb értékeket produkál, mint ami a kisvállalkozások felső határa, már középvállalkozásnak tekintendő.

Most április 23. a határidő, amikortól már a különböző partner- és kapcsolódó vállalkozások adatait együttesen kell értékelni. Partnervállalkozásnak számít az a cég, amelyben az adott cégnek egyedül vagy kapcsolt vállalkozásaival együtt a tulajdoni aránya vagy szavazati aránya legalább 25%-os, de nem haladja meg az 50%-ot. Kapcsolt vagy kapcsolódó vállalkozásnak pedig azt nevezzük, amelyben az adott cégnek többségi szavazati aránya vagy többségi tulajdona van, vagy amelynek a vizsgált cégben van többségi szavazati aránya vagy többségi tulajdona. Továbbá a kapcsolódó vállalkozások csoportjába tartozik az is, amikor az egyik vállalkozás illetékes a másik vállalkozás tisztségviselőinekvagy felügyelőinek nagy részének megválasztásában vagy visszahívásában.

Az előző 2 évi éves beszámoló alapján számolható ki, hogy ettől az évtől melyik vállalkozás köteles innovációs járulék befizetésére.

Forrás: piacesprofit.hu, 5percado.hu

Érdemes elolvasni még

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Nőként nem mindig egyszerű érvényesülni a vállalkozások világában, hiszen javarészt a férfiak dominálnak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, viszont egyre inkább növekszik a nők szerepe a gazdasági életben. Május 22-ig van lehetőség pályázni egy nőket segítő programba, melynek segítségével lehetséges a vállalkozás indítása önerő nélkül is!

Tovább...
Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Tovább...
Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Egyéni vállalkozás alapítása, indítása

Viszonylag egyszerű, gyors és költséghatékony egy egyéni vállalkozás alapítása, indítása. Akár online, ügyfélkapun keresztül is intézhető. Olvassa el cikkünkben, kinek ajánlott ez a vállalkozási forma, mik az előnyei és hátrányai!

Tovább...
Cégalapítás tanácsadás

Cégalapítás tanácsadás

Fél órás, ingyenes cégalapítási tanácsadás szolgáltatással várjuk ügyfeleinket országszerte 20 irodánkban. Jöjjön el hozzánk, hogy ne érjék váratlan meglepetések, és gyorsan, zökkenőmentesen letudhassa a cégalapítást!

Tovább...