Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

A székhely a cég bejegyzett irodája, tehát az a hely, ahol az adminisztratív jellegű tevékenységek folynak. A központi ügyintézés helye pedig a cég irányításának, ügyintézésének, döntéshozatalnak a helye. Amennyiben ennek a kettőnek a címe nem egyezik meg, azt a létesítő okiratban és a cégjegyzékben is fel kell tüntetni.

Törvényi szabályozás alapján a cég székhelye, telephelye, fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában áll vagy amelynek használatára a cég jogosult. (A telephely a székhelytől eltérő, tartós, önállósult üzemi letelepedéssel járó hely, mely a társasági szerződésben, alapító okiratban és az alapszabályban is rögzítve van. A fióktelep a székhelytől eltérő településen lévő telephely.)

Székhelyként a saját lakás is bejelenthető, ám az rengeteg gonddal járhat. A székhelyen állandóan jelen kell lennie egy olyan személynek, aki jogosult a cég leveleinek átvételére. Át nem vett levél kellemetlen következményekkel járhat, például az adóhatóság felfüggesztheti a cég adószámát. Illetve bírósági eljárás vagy fizetésképtelenség esetén a végrehajtó a lakásnál fog megjelenni és a lakásban lévő vagyontárgyakat fogja lefoglalni.

Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, és más saját tulajdonú ingatlan nem áll rendelkezésünkre, érdemes székhelyszolgáltatót igénybe venni. Ez egy (nem határozott idejű) szerződés aláírásával lehetséges, amelyet a megbízó cég köt meg a székhelyszolgáltatást biztosító céggel, aminek értelmében a szolgáltató irodájának használati jogát megkapja bizonyos keretek között.

Hatósági ellenőrzésre felkészülve a következők betartására érdemes figyelni:

  • a székhelyként megjelölt épület homlokzatára ki kell helyezni a megbízó cég cégtábláját.
  • a székhelyen megtalálhatónak kell lennie az érvényes szerződésnek, amely megmutatja, hogy a cégvezető milyen jogcímen tüntette fel az adott helyszínt székhelyként, továbbá a társasági szerződés és cégbejegyzési végzés másolatának.
  • a székhelynek rendelkeznie kell a cégvezető címével és telefonszámával, illetve a cég iratmegőrzési címével.
  • a székhelynek pontos dokumentációt kell vezetnie a hivatalos levelek átvételéről és a cégvezetőnek való továbbításáról.
  • a cég a székhelyszolgáltatóval kötött szerződésben köteles feltüntetni azokat az iratokat, amelyeket az adott székhelyen kíván őrizni és rendelkezésre tartani.
  • a cég iratai közül a hatósági engedélyeket, cégiratokat, a számviteli törvény szerinti beszámolóját és az adóhatóság felé történő adatbejelentési kötelezettségeivel kapcsolatos iratait köteles a székhelyen tárolni.
  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás Pest megye területén

Székhelyszolgáltatás Pest megye területén

Pest megyei székhelyszolgáltatás és a vidéki székhelyszolgáltatás különböző előnyökkel járhat. Székhelyszolgáltatás Pest megyében akkor is igénybe vehető, ha a cégtulajdonosok nem itt laknak. A LOGOSZ segítségével székhelyszolgáltatást a fővárosban és környékén 13 irodában vehet igénybe egyszerűen és gyorsan.

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni. Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Nőként nem mindig egyszerű érvényesülni a vállalkozások világában, hiszen javarészt a férfiak dominálnak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, viszont egyre inkább növekszik a nők szerepe a gazdasági életben. Május 22-ig van lehetőség pályázni egy nőket segítő programba, melynek segítségével lehetséges a vállalkozás indítása önerő nélkül is!

Mikor kötelező a telephely egy vállalkozás számára?

Mikor kötelező a telephely egy vállalkozás számára?

A kezdő vállalkozók és cégvezetők fejében sokszor felmerül a kérdés, hogy mikor kötelező a telephely. Ez ugyanis nem olyan nyilvánvaló, mint a székhely esete. Míg utóbbival ugyanis minden vállalkozásnak rendelkeznie kell, addig előbbi nem minden esetben kötelező.

Ebben a bejegyzésben ismertetjük a székhely és a telephely közötti lényeges különbségeket, illetve azt, hogy mikor kell egy vállalkozásnak saját telephelyet létesítenie és fenntartania.

További bejegyzések...