Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Székhely otthon vagy székhelyszolgáltatón keresztül

Cégalapításkor kötelező kijelölni egy székhelyet és a központi ügyintézés helyét. Székhelynek választható a vállalkozó otthona, egy olyan ingatlan, ami a cég tulajdonában van, vagy annak használati jogával él. Természetesen mindegyik verziónak megvan a maga előnye és hátránya.

A székhely a cég bejegyzett irodája, tehát az a hely, ahol az adminisztratív jellegű tevékenységek folynak. A központi ügyintézés helye pedig a cég irányításának, ügyintézésének, döntéshozatalnak a helye. Amennyiben ennek a kettőnek a címe nem egyezik meg, azt a létesítő okiratban és a cégjegyzékben is fel kell tüntetni.

Törvényi szabályozás alapján a cég székhelye, telephelye, fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonában áll vagy amelynek használatára a cég jogosult. (A telephely a székhelytől eltérő, tartós, önállósult üzemi letelepedéssel járó hely, mely a társasági szerződésben, alapító okiratban és az alapszabályban is rögzítve van. A fióktelep a székhelytől eltérő településen lévő telephely.)

Székhelyként a saját lakás is bejelenthető, ám az rengeteg gonddal járhat. A székhelyen állandóan jelen kell lennie egy olyan személynek, aki jogosult a cég leveleinek átvételére. Át nem vett levél kellemetlen következményekkel járhat, például az adóhatóság felfüggesztheti a cég adószámát. Illetve bírósági eljárás vagy fizetésképtelenség esetén a végrehajtó a lakásnál fog megjelenni és a lakásban lévő vagyontárgyakat fogja lefoglalni.

Amennyiben ezt szeretnénk elkerülni, és más saját tulajdonú ingatlan nem áll rendelkezésünkre, érdemes székhelyszolgáltatót igénybe venni. Ez egy (nem határozott idejű) szerződés aláírásával lehetséges, amelyet a megbízó cég köt meg a székhelyszolgáltatást biztosító céggel, aminek értelmében a szolgáltató irodájának használati jogát megkapja bizonyos keretek között.

Hatósági ellenőrzésre felkészülve a következők betartására érdemes figyelni:

  • a székhelyként megjelölt épület homlokzatára ki kell helyezni a megbízó cég cégtábláját.
  • a székhelyen megtalálhatónak kell lennie az érvényes szerződésnek, amely megmutatja, hogy a cégvezető milyen jogcímen tüntette fel az adott helyszínt székhelyként, továbbá a társasági szerződés és cégbejegyzési végzés másolatának.
  • a székhelynek rendelkeznie kell a cégvezető címével és telefonszámával, illetve a cég iratmegőrzési címével.
  • a székhelynek pontos dokumentációt kell vezetnie a hivatalos levelek átvételéről és a cégvezetőnek való továbbításáról.
  • a cég a székhelyszolgáltatóval kötött szerződésben köteles feltüntetni azokat az iratokat, amelyeket az adott székhelyen kíván őrizni és rendelkezésre tartani.
  • a cég iratai közül a hatósági engedélyeket, cégiratokat, a számviteli törvény szerinti beszámolóját és az adóhatóság felé történő adatbejelentési kötelezettségeivel kapcsolatos iratait köteles a székhelyen tárolni.

Érdemes elolvasni még

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Tovább...
Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

Tovább...