Vállalkozás indítása lépésről lépésre: az ötlettől a megvalósításig

Vállalkozás indítása lépésről lépésre: az ötlettől a megvalósításig

Egy vállalkozás indítása lépésről lépésre sokak számára nagy kihívásnak tűnhet, mégis egyszerűbb lehet, mint gondolnánk. Ehhez azonban szükség van a megfelelő tervezésre és előkészítésre, hogy vállalkozásunk sikeresen induljon és hosszú távon is működőképes maradjon.

Ebben a bejegyzésben elmondjuk azt, hogy mit érdemes tudni a folyamatról, és megnézzük a legfontosabb dolgokat, amelyeket vállalkozás indítása előtt érdemes lehet megfontolni.

Vállalkozás indítása lépésről lépésre: hogyan kezdjünk neki?

A vállalkozás indítása lépésről lépésre egy folyamat, melynek végig kell járnunk a lépcsőfokait. Annak érdekében azonban, hogy sikeresek legyünk, az első lépést még nem feltétlenül a jogi és adminisztrációs feltételeknek való megfelelés jelenti. A legfontosabb dolog, hogy határozott célokkal álljunk neki a feladatnak és pontosan tudjuk, mit is szeretnénk elérni.

Egy jó ötlet persze önmagában nem elég. Szükség lesz egy részletes üzleti terv kidolgozására és némi kutatásra is, ami rávilágít arra, hogy mennyire piacképes az ötletünk. Ha azonban mindezt tisztán látjuk, sokkal könnyebben dönthetünk például a vállalkozás jogi formáját illetően.

Egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság?

A blogunkon már több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy mennyi minden múlik azon, hogy milyen vállalkozási formát választunk. Egy egyéni vállalkozás alapítása jó döntés, ha kevésbé bonyolult tevékenységet szeretnénk végezni, amely nem igényel jelentős tőkét és viszonylag kevés kockázattal jár. Ez a forma egyszerűbb és gyorsabb bejegyzési folyamatot kínál, valamint az adminisztratív teher is kevesebb. Ráadásul az adózási szabályok is kedvezőbbek lehetnek kisebb jövedelem esetén.

Gazdasági társaság alapítása akkor lehet jó döntés, ha a vállalkozás nagyobb méretű, több tőkét igényel, és magasabb kockázattal jár. A gazdasági társaságoknak általában könnyebben szavaznak bizalmat a piacon, ami segítheti a partnerekkel és befektetőkkel történő együttműködést, valamint a nagyobb volumenű projektek megvalósítását.

Hol legyen a székhely?

Hol legyen a vállalkozás székhelye? Ez szintén egy fontos kérdés már az alapítás előtt. A megfelelő székhelytől sok minden függhet, így érdemes jól átgondolni, hogy hogyan döntünk. Választhatunk saját tulajdonú ingatlant (akár otthonunkat is), bérelt ingatlant, vagy dönthetünk székhelyszolgáltatás mellett.

Az esetek többségében az utóbbi jelenti a legjobb megoldást, hiszen a bejelentett székhely mellett az ezzel járó adminisztrációs feladatok és egyéb teendők miatt sem kell aggódnunk. A szolgáltató átveszi hivatalos leveleinket, majd továbbítja őket számunkra, illetve egy esetleges hatósági ellenőrzés esetén is rendelkezésre áll.

Adminisztrációs teendők az induláshoz

Ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, elérkezett a vállalkozásalapítás ideje. Egy egyéni vállalkozás esetén ez egyszerű feladat, hiszen online is bejelentkezhetünk az Ügyfélkapun keresztül a Webes Ügysegéd szolgáltatás segítségével. Itt egyszerűen ki kell tölteni az egyéni vállalkozói tevékenység bejelentésére szolgáló űrlapot.

Gazdasági társaság esetén már más a helyzet, hiszen ebben az esetben jogi szempontból jártas személy segítségére is szükségünk lesz a cégbíróságnál történő bejelentéshez.

Ha Ön úgy érzi, segítségre van szüksége, keressen fel minket elérhetőségeink bármelyikén, vagy látogasson el Cégcsoportunk valamelyik irodájába, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére minden cégalapítást és székhelyszolgáltatást illető kérdésben.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Helyi iparűzési adó fogalma: minden amit a témában tudni érdemes

Helyi iparűzési adó fogalma: minden amit a témában tudni érdemes

A helyi iparűzési adó fogalma a legtöbb vállalkozó számára nem cseng ismeretlenül. Ez a közteher ugyanis jelentős hatással van a hazai vállalkozások működésére.

Ebben a cikkben bemutatjuk azokat az alapvető dolgokat amelyeket érdemes tudni az iparűzési adó mibenlétéről és megmutatjuk azt hogy hogyan csökkentheti egy vállalkozás akár nulla forintra az ezzel járó éves költségeket.

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Cégalapítás illeték

Cégalapítás illeték

Cégalapítás esetén számolnunk kell számos adminisztratív jellegű költséggel, mint például az ügyvédi munkadíj, a könyvelő honoráriuma, és az ügyintézés kapcsán felmerülő egyéb díjak. Jelen cikkben a cégalapítás illeték összegéről szeretnénk nyújtani egy általános összefoglalót, amely hasznos lehet az indulási költségek előzetes meghatározása során.

További bejegyzések...