Vállalkozás indítása lépésről lépésre: az ötlettől a megvalósításig

Vállalkozás indítása lépésről lépésre: az ötlettől a megvalósításig

Egy vállalkozás indítása lépésről lépésre sokak számára nagy kihívásnak tűnhet, mégis egyszerűbb lehet, mint gondolnánk. Ehhez azonban szükség van a megfelelő tervezésre és előkészítésre, hogy vállalkozásunk sikeresen induljon és hosszú távon is működőképes maradjon.

Ebben a bejegyzésben elmondjuk azt, hogy mit érdemes tudni a folyamatról, és megnézzük a legfontosabb dolgokat, amelyeket vállalkozás indítása előtt érdemes lehet megfontolni.

Vállalkozás indítása lépésről lépésre: hogyan kezdjünk neki?

A vállalkozás indítása lépésről lépésre egy folyamat, melynek végig kell járnunk a lépcsőfokait. Annak érdekében azonban, hogy sikeresek legyünk, az első lépést még nem feltétlenül a jogi és adminisztrációs feltételeknek való megfelelés jelenti. A legfontosabb dolog, hogy határozott célokkal álljunk neki a feladatnak és pontosan tudjuk, mit is szeretnénk elérni.

Egy jó ötlet persze önmagában nem elég. Szükség lesz egy részletes üzleti terv kidolgozására és némi kutatásra is, ami rávilágít arra, hogy mennyire piacképes az ötletünk. Ha azonban mindezt tisztán látjuk, sokkal könnyebben dönthetünk például a vállalkozás jogi formáját illetően.

Egyéni vállalkozás vagy gazdasági társaság?

A blogunkon már több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy mennyi minden múlik azon, hogy milyen vállalkozási formát választunk. Egy egyéni vállalkozás alapítása jó döntés, ha kevésbé bonyolult tevékenységet szeretnénk végezni, amely nem igényel jelentős tőkét és viszonylag kevés kockázattal jár. Ez a forma egyszerűbb és gyorsabb bejegyzési folyamatot kínál, valamint az adminisztratív teher is kevesebb. Ráadásul az adózási szabályok is kedvezőbbek lehetnek kisebb jövedelem esetén.

Gazdasági társaság alapítása akkor lehet jó döntés, ha a vállalkozás nagyobb méretű, több tőkét igényel, és magasabb kockázattal jár. A gazdasági társaságoknak általában könnyebben szavaznak bizalmat a piacon, ami segítheti a partnerekkel és befektetőkkel történő együttműködést, valamint a nagyobb volumenű projektek megvalósítását.

Hol legyen a székhely?

Hol legyen a vállalkozás székhelye? Ez szintén egy fontos kérdés már az alapítás előtt. A megfelelő székhelytől sok minden függhet, így érdemes jól átgondolni, hogy hogyan döntünk. Választhatunk saját tulajdonú ingatlant (akár otthonunkat is), bérelt ingatlant, vagy dönthetünk székhelyszolgáltatás mellett.

Az esetek többségében az utóbbi jelenti a legjobb megoldást, hiszen a bejelentett székhely mellett az ezzel járó adminisztrációs feladatok és egyéb teendők miatt sem kell aggódnunk. A szolgáltató átveszi hivatalos leveleinket, majd továbbítja őket számunkra, illetve egy esetleges hatósági ellenőrzés esetén is rendelkezésre áll.

Adminisztrációs teendők az induláshoz

Ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, elérkezett a vállalkozásalapítás ideje. Egy egyéni vállalkozás esetén ez egyszerű feladat, hiszen online is bejelentkezhetünk az Ügyfélkapun keresztül a Webes Ügysegéd szolgáltatás segítségével. Itt egyszerűen ki kell tölteni az egyéni vállalkozói tevékenység bejelentésére szolgáló űrlapot.

Gazdasági társaság esetén már más a helyzet, hiszen ebben az esetben jogi szempontból jártas személy segítségére is szükségünk lesz a cégbíróságnál történő bejelentéshez.

Ha Ön úgy érzi, segítségre van szüksége, keressen fel minket elérhetőségeink bármelyikén, vagy látogasson el Cégcsoportunk valamelyik irodájába, ahol kollégáink készséggel állnak rendelkezésére minden cégalapítást és székhelyszolgáltatást illető kérdésben.

 • Budapesti irodák

  Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

  Tovább...
 • Vidéki irodák

  Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

  Tovább...

Népszerű ajánlataink

 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  71.800 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA NINCS MÉG CÉGE!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

  Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  97.780 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

  45.880 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM
 • HA VAN MÁR CÉGE!

  Székhelyszolgáltatás 1 év

  HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

  Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

  69.640 FT+ ÁFA

  MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

A gazdasági társaságok alapítása sokak számára jelenthet kihívást, különösen a jogi és adminisztratív feladatoknak köszönhetően. Abban az esetben azonban, ha tudatosan és felkészülten vágunk neki a feladatnak, könnyedén leküzdhetjük ezeket.

Ebben az írásunkban megmutatjuk, mit is jelent pontosan, ha gazdasági társaságot szeretnénk létrehozni. És természetesen hozunk néhány fontos tudnivalót, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azelőtt, hogy belevágnánk a cégalapításba.

Egyéni vállalkozás költségei

Egyéni vállalkozás költségei

Akár munkahelyünk mellett, másodállásként vállalkozunk, akár teljes egészében egyéni vállalkozói tevékenységre váltjuk addigi alkalmazotti munkakörünket, általánosságban elmondható: a vállalkozói lét számtalan előnnyel bír, így érdemes belevágni. Természetesen mielőtt megtennénk, fontos tájékozódni a feltételekről, az ügyintézés menetéről - és persze a költségekről. Mai cikkünkben az egyéni vállalkozás költségeinek összefoglalásában nyújtunk segítséget.

További bejegyzések...