Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Vállalkozás székhely módosítás: így lehet egyszerű és gördülékeny folyamat

Ha cégünk székhelye valamilyen okból megváltozik, a vállalkozás székhely módosítás olyan lépés, amely elkerülhetetlen. Sok vállalkozó nincs tisztában azonban, hogy hogyan zajlik ez a folyamat és hogyan bonyolítható le a legegyszerűbb módon. Éppen ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyeket nem szabad figyelmen kívül hagyni abban az esetben, ha vállalkozásunk székhelye megváltozna.

Vállalkozás székhely módosítás: miért fontos a bejelentés?

A vállalkozás székhely módosítás olyan feladat, amely természetesen együtt jár némi bürokratikus bosszúsággal, azonban semmiképp sem szabad megfeledkeznünk róla. Ennek oka, hogy székhellyel minden vállalkozásnak kötelezően rendelkeznie kell. Amennyiben ez nem egy saját ingatlan, cégünk igénybe vehet székhelyszolgáltatást is.

A lényeg, hogy az illetékes hatóságok felé lejelentett címen munkaidőben mindig rendelkezésre álljon valaki, aki fogadja a hivatalos leveleket, elvégzi azok adminisztrációját. Ha pedig szükséges, a hatósági ellenőrzések és egyéb intézkedések lebonyolítását is lehetővé teszi.

Éppen ezért, ha a vállalkozásunk székhelye megváltozik, abban az esetben az ezzel járó bejelentést a lehető leghamarabb meg kell tennünk. Ellenkező esetben a működésünk törvénytelenné válik.

Mit jelent pontosan a székhely fogalma?

A tapasztalatok szerint sok vállalkozó összekeveri a telephely és a székhely fogalmát. Fontos azonban tudni, hogy a két dolog teljesen eltérő. A telephely az, ahol a cég által megjelölt fő tevékenységi kör alapján az üzleti, szolgáltatási és termelőtevékenység történik. Ez azonos lehet a székhellyel, azonban nem feltétel. Egy cég akár több telephellyel is rendelkezhet.

A törvények szerint székhelynek minősül a külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe, a külföldiek közvetlen kereskedelmi képviselete, valamint az európai gazdasági egyesülés telephelye is. Vállalkozásunk székhelye pedig saját vagy bérelt ingatlan is lehet. Utóbbinál egyáltalán nem ritka, hogy felmerül a költözés szükségessége. Ilyen esetekben lesz fontos teendő a vállalkozás székhely módosítás.

Hogyan módosítható egy vállalkozás székhelye?

Egyéni vállalkozók esetében a székhelymódosítás alapvetően egyszerű feladat. Ilyenkor nincs más dolgunk, mint a változást bejelenteni az illetékes önkormányzat felé. Gazdasági társaságok esetében ez azonban már egy bonyolultabb folyamat. Ilyen szituációkban a folyamat cégeljárás keretében zajlik, melyhez jogi képviselő közreműködésére is szükség van.

A székhelyváltozással kapcsolatos ügyintézés során a jogi képviselő feladata a tulajdonosi számlahatározat előjegyzése és a változásbejegyzési kérelem benyújtása az illetékes cégbíróság felé. Emellett a friss ingatlantulajdoni lapra vagy az ingatlan tulajdonosától származó, használatra vonatkozó hozzájárulási nyilatkozatra is szükség lesz.

Szeretné elkerülni a költözéssel járó, adminisztratív huzavonát?

Abban az esetben, ha vállalkozása székhelyeként bérelt ingatlant vagy épp saját otthonát szeretné megjelölni, jó ötlet lehet inkább a székhelyszolgáltatás lehetősége mellett dönteni. Az általunk kínált székhelyszolgáltatással és cégmódosítással, valamint cégalapítással kapcsolatos szolgáltatásaink segítenek kényelmesebbé, hatékonyabbá és biztonságosabbá tenni vállalkozása működését.

Amennyiben bármilyen kérdése lenne ezekkel kapcsolatban, keressen minket bátran ide kattintva elérhetőségeink valamelyikén.

 

 

Érdemes elolvasni még

Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Tovább...
Fiatalok szja mentessége

Fiatalok szja mentessége

Az elmúlt évben meghozott változások után a személyi jövedelemadó (szja) mentesség körét jövőre kiterjesztik a 25 év alatti munkavállalókra is. Az intézkedés a gazdaság-újraindítási akcióterv része és nem titkolt célja, hogy segítse a fiatalok önállósodását és családalapítását.

Tovább...
Kft. alapítás feltételei és menete

Kft. alapítás feltételei és menete

A Kft. az egyik legnépszerűbb cégforma, többek között azért, mert a tagok anyagi felelőssége nem teljeskörű. A Kft. többféle lehet, de akár egyszemélyes, akár többszemélyes, az alapítás minden esetben bizonyos feltételekhez van kötve.

Tovább...