Vállalkozás szüneteltetés: hogyan csináljuk helyesen?

Vállalkozás szüneteltetés: hogyan csináljuk helyesen?

A vállalkozás szüneteltetés sok esetben jó döntés lehet, ha vállalkozóként átmeneti nehézségekkel vagy kihívásokkal nézünk szembe. Ez a megoldás lehetőséget nyújt arra, hogy megőrizzük a cégünket és annak értékeit, miközben átgondolhatjuk a jövőbeli lépéseinket anélkül, hogy az adóterhek és az adminisztrációs feladatok miatt kellene aggódnunk.

De mikor érdemes ezt a megoldást választani, és hogyan tudjuk szabályosan és hatékonyan véghez vinni? Ebben a bejegyzésben bemutatjuk az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Vállalkozás szüneteltetés: mikor lehet rá szükség?

A szüneteltetést bárki kezdeményezheti, akinek van élő, működő egyéni vállalkozása, amelyben pénzkereső tevékenységet folytat. Erre több okból is szükségünk lehet, melyek közül a legjellemzőbb általában az anyagi nehézség. Előfordulhat, hogy egy időben csökken a piaci kereslet és visszaesik a bevétel. Ezekben a szituációkban megeshet, hogy nem látjuk azonnal a lehetőséget a helyzet megoldására, a szüneteltetés pedig segíthet elkerülni a tartós veszteségeket.

Előfordulhat továbbá, hogy egészségügyi problémák, családi okok vagy egyéb események hátráltatják a működést, vagy egyszerűen csak szükség van a vállalkozás stratégiájának átgondolására vagy újratervezésére. Ezekben az esetekben szintén jó döntés, ha egyéni vállalkozásunkat egy időre szüneteltetjük.

Miért jobb a szüneteltetés, mint a megszüntetés?

A vállalkozásalapítás témakörével blogunkon már többször foglalkoztunk. A szüneteltetés ellenben rugalmasabb megoldást kínál, és számos előnnyel járhat.

Egyrészt megőrizhetjük az adószámot, a cégformát és az addig elért eredményeinkről sem kell lemondanunk, átmenetileg azonban nem kell fenntartanunk a vállalkozásunk napi működését. Ez azt jelenti, hogy sem az adminisztrációval, sem pedig az adóterhekkel nem kell törődnünk.

Mi kell ahhoz, hogy szüneteltethessünk egy vállalkozást?

Mint ahogyan a vállalkozás megalapítása, úgy a szüneteltetése is bejelentésköteles. Ez történhet online, a Webes Ügysegéd felületén keresztül, vagy telefonon a NAV Infóvonalán.

A Webes Ügysegéden történő elektronikus ügyintézéshez nem szükségesek iratok, meg kell adni viszont az adószámot, valamint a vállalkozás és a cégvezető adatait. A szüneteltetés bejelentése díj- és illetékmentes.

Mit érdemes tudni a szüneteltetésről?

Fontos tudni, hogy a szüneteltetés alatt az egyéni vállalkozók mentesülnek a társadalombiztosítási járulékok és az iparűzési adó fizetése alól, de a már esedékes tartozásokat nem lehet elkerülni. Oda kell figyelni továbbá arra, hogy egy egyéni vállalkozás maximum 3 évig szüneteltethető. Ezután az idő után a vállalkozást újra kell indítani vagy véglegesen meg kell szüntetni.

Ezenfelül a szüneteltetés nem mentesít a fennálló szerződésekből eredő kötelezettségek alól. Az ügyfelekkel, beszállítókkal fennálló megállapodásokat kezelni kell, és ha szükséges, módosítani vagy megszüntetni azokat. Lényeges továbbá, hogy ha a hónap közepén kezdődik a vállalkozás szüneteltetése, akkor arra a hónapra még ki kell fizetni a NAV felé járó illetékeket, és a tételes adót.

Amennyiben további kérdései lennének a vállalkozásalapítással és az ehhez kapcsolódó témákban, keresse fel Cégcsoportunk bármelyik irodáját. Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Jön a Data Act, a GDPR továbbgondolása!

Új adatvédelmi törvény került benyújtásra, mely szélesebb körben biztosítaná az adatok innovatív célokra való felhasználását, illetve a fogyasztók nagyobb bepillantását adataik felhasználásába.

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

Miért érdemes jó könyvelőt választani?

A jó könyvelő olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek hozzájárulnak egy vállalkozás gördülékeny működéséhez. Az adóbevallás pontos és időben történő elkészítésén kívül még számos ügyben segít.

Gyors cégalapítás

Gyors cégalapítás

Ha valamilyen üzleti tevékenység végzéséhez szeretnénk céget alapítani, fontos szempont lehet, hogy a cégalapítás mennyi időt vesz igénybe. Az üzleti lehetőségekre gyakran igen gyorsan kell reagálni, különben megelőznek minket. Érdemes körbenézni hol végezhetünk cégalapítást gyorsan, esetleg van-e lehetőség azonnali cégalapításra.

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Megújul a Széchenyi Kártya Program

Augusztustól igényelhető a Széchenyi Kártya Program Max, aminek köszönhetően ismét segítséghez juthatnak a kis- és középvállalkozások. A program különböző hiteltermékeket biztosít.

További bejegyzések...