Vállalkozói hitel feltételei

Vállalkozói hitel feltételei

A vállalkozói hitelfelvételnek számos oka lehet, nem csak az, hogy egy cég nehéz helyzetbe kerül, és a fennmaradásához, működéséhez elengedhetetlen a hitel. Az egyéb okok között megtalálható például a növekedés, bővülés finanszírozása; eszközök vagy gépek vásárlásának előfinanszírozása, és a pályázathoz kapcsolódó költségek előfinanszírozása is. A vállalkozói hitel feltételeivel érdemes tisztában lenni!

A vállalkozói hitelek leggyakoribb típusai: folyószámlahitel, forgóeszközhitel, beruházási hitel és projekthitel. A folyószámla rövid lejáratú és szabad felhasználású hitel. A forgóeszköz, beruházási és a projekthitel előre meghatározott célra fordítható, és jellemzően hosszabb lejáratú. Fentiek mellett vannak állami vagy EU által támogatott, időszakosan, vagy csak bizonyos ágazatok számára elérhető hitelek. Ilyen például a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak nyújtható Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön. Az ilyen hitelek feltételei mindig speciálisak, mi most a gyakori, folyamatosan rendelkezésre álló vállalkozói hitelek feltételeit gyűjtöttük össze az alábbiakban.

A vállalkozói hitel feltételei szigorúak, és bár pénzintézetenként és hiteltípusonként lehetnek eltérő részletek, vannak általános, egységes követelmények is. Fel kell készülni, hogy több szempontból is megvizsgálják a vállalkozásokat, ami időigényes folyamat. A bankok részéről természetesen érhető, hogy meg akarnak bizonyosodni arról, jó helyre adják a pénzüket. Egy cég jövőbeli sikerességéről pedig leginkább úgy tudnak hitelesen tájékozódni, hogy megvizsgálják a múltját.

A vállalkozói hitel feltételei között az alábbiakra érdemes figyelni, bár nem mindegyik konkrét kizáró ok minden esetben:

  • ne legyen a cég felszámolás, végrehajtás, csődeljárás alatt (a tulajdonosi körben se legyen felszámolás alatt álló másik cég)
  • ne legyen lejárt hiteltartozása
  • ne legyen köztartozása (a cégnek és a cég tulajdonosának sem)
  • nem lehet veszteséges; vagy folyamatosan, évek óta csökkenő árbevétele
  • legyen rendszeres számlaforgalma
  • legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezzen (vannak hitelek induló vállalkozások számára is, de a legtöbb céges hitel nem ez a típus)
  • ne legyen inkasszó a cég számláján
  • ne legyen a tulajdonosi vagy cégvezető körben a cégvezetéstől eltiltott személy
  • ne legyen a tulajdonosi arányban jelentős változás (bár ez nem kizáró ok, de további vizsgálatokra, egyéb szempontok figyelembevételére okot adó körülmény)

Ha a fentiek közül egyik sem igaz a cégére, már jó eséllyel pályázhat vállalkozói hitelre. Azonban prezentálni kell számos dokumentumot és adatot a hitelbírálathoz. A legtöbb pénzintézet és hiteltípus esetében be kell nyújtani főkönyvi kivonatot, eredménykimutatást, korábbi évek mérleg adatait és egy kidolgozott üzleti tervet is. Sok esetben vevőlistát és az üzleti partnerek listáját is. Továbbá adatokat arra vonatkozóan, hogy milyen vagyona van a cégnek, és mi a fő tevékenysége.

Bár a vállalkozói hitelek feltételei szigorúak, a hitelbírálathoz sok utánajárásra és időre van szükség a cég vezetőjétől vagy tulajdonosától, néha azonban a fejlődéshez elengedhetetlenek.

Forrás: bank360.hu, mfb.hu, bankmonitor.hu

Érdemes elolvasni még

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Kézbesítési megbízott feladata és felelőssége

Amióta hazánk belépett az Európai Unióba, a jogharmonizációnak és nyitott határoknak hála sokkal gördülékenyebbé vált egy külföldi személy számára, hogy Magyarországon vállalkozást alapítson, ezzel párhuzamosan pedig a nemzetközi üzleti kapcsolatok is nagymértékben fejlődtek az utóbbi évek során. Cégalapítás Magyarországon külföldi állampolgárnak is lehetséges, azonban ehhez szüksége lehet kézbesítési megbízottra.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

Tovább...
Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

2022. január 1-től jelentős változásokat tapasztalhattunk a fogyasztóvédelmi szabályokban, amik az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintették legfőképpen. Mire kell figyelni vállalkozóként, hogy eleget tegyünk az új rendelkezéseknek?

Tovább...