Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

2022. január 1-től jelentős változásokat tapasztalhattunk a fogyasztóvédelmi szabályokban, amik az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintették legfőképpen. Mire kell figyelni vállalkozóként, hogy eleget tegyünk az új rendelkezéseknek?

Az új fogyasztóvédelmi szabályokat tartalmazó 373/2021. (VI.30.) Kormányrendeletet június végén hirdették ki, így a vállalkozásoknak fél évük állt rendelkezésre felkészülni ezekre. A hatálybalépést követően megkötött szerződésekre szükséges alkalmazni az új rendelkezéseket, abban az esetben, ha azok a digitális tartalom szolgáltatás, digitális szolgáltatás nyújtása vagy az áruk adásvétele körébe tartoznak. A szabályok elsősorban a fogyasztók jogait szélesíti ki.

Az eddig megszokott 6 hónapos hibás teljesítési védelem 1 évre tolódik ki. Ez azt jelenti, hogy egy az áru teljesítésének időpontjától számított egy évig ellenkező bizonyításig vélelmezni kell, hogy a hiba már az áru teljesítésének időpontjában is jelen volt. Ez a vásárlóknak kedvez, hiszen a vállalkozóra hárul a bizonyítási teher, kivéve abban az esetben, ha a vélelem az áru természetével vagy a hiba jellegével összeférhetetlen. A vállalkozás csak abban az esetben állhat el a jótállástól, ha bizonyítja, hogy az áru teljesítését követő ok miatt következett be a hiba.

A kellékszavatossági igényekre vonatkozó szabályok is bővülnek.
Jogosult lesz a fogyasztó az arányos árleszállításra vagy az adásvétel megszüntetésére:

  • amennyiben a vállalkozás a javítást vagy a cserét nem végezte el, vagy a költségviselési kötelezettségét nem teljesítette az áru visszavételére vonatkozólag
  • amennyiben ismételt hiba lépett fel
  • amennyiben a teljesítés hibájának mértéke ezt szükségessé teszi
  • amennyiben a vállalkozás az áru szerződésszerűvé tételét nem vállalta, vagy egyértelmű, hogy nem fogja észszerű határidőn belül vagy a fogyasztónak okozott jelentős érdeksérelem nélkül szerződésszerűvé tenni azt

Abban az esetben, ha a fogyasztó az adásvétel megszüntetésére vonatkozó jogát gyakorolja, a vállalkozásnak kötelessége megtéríteni a visszaküldés költségét, illetve a termék vételárát.

Az új szabályzatban kitérnek a digitális termékekre és szolgáltatásokra, továbbá azt is meghatározzák, mikor minősül egy áru digitális elemeket tartalmazónak. Ide sorolják, például a játékkonzolokat, de a mobilapplikációkat is. A rendelet a kivételeket is meghatározza (például egészségügyi ellátásra irányuló szerződések), ezért mindenképp érdemes a termékeket és szolgáltatásokat ennek alapján átvizsgálni, majd amennyiben szükséges, alkalmazni az új szabályokat.

Abban az esetben, ha az áru vagy a szolgáltatás digitálisnak minősül, az alábbiak vonatkoznak rá:

  • az ésszerűen elvárt tartozékokat biztosítani kell, főleg abban az esetben, ha azt a hirdetésekben, esetleg a címkén megjelenítették
  • a szükséges frissítéseket biztosítani kell

Szolgáltatások esetében a jogszabály meghatározza mikor minősül a digitális szolgáltatás teljesítettnek, illetve mi a szolgáltatás nyújtásának a folyamata. Szintén érvényes a rendelet, ami szerint hibás teljesítés felmerülésekor a vállalkozón van a bizonyítási teher.

Az új fogyasztóvédelmi szabályok tehát a jótállási időt növelik a fogyasztónak kedvezően, illetve erősítik a fogyasztói jogokat a digitális termékekre és szolgáltatásokra vonatkozólag is. Ezek a jogszabály-változások a vállalkozásokat a minőségi termék- és szolgáltatásnyújtásra ösztönzik.

Forrás: net.jogtar.hu, menedzserpraxis.hu, pbkik.hu, ado.hu

Érdemes elolvasni még

Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Tovább...
Innovációs járulék változásai 2019-től

Innovációs járulék változásai 2019-től

Tavalyi adócsomagban megfogalmazott változtatás miatt olyan vállalkozások lesznek kötelesek innovációs járulékot fizetni, akiknek eddig nem kellet. Egy kisebb módosítás miatt néhány cég, akár több millió forintos adóterhet is köteles lesz ettől az évtől kezdve kifizetni.

Tovább...
Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Magyar állampolgároknak lehetősége van külföldi cégalapításra is, ha valamilyen okból nem itthon szeretnének vállalkozásba kezdeni. A külföldi cégalapítás bizonyos hátrányok mellett sok előnnyel járhat, ha a vállalkozó körültekintően választ helyszínt és cégformát.

Tovább...