Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

Változtak a fogyasztóvédelmi szabályozások

2022. január 1-től jelentős változásokat tapasztalhattunk a fogyasztóvédelmi szabályokban, amik az áruk adásvételét és a digitális szolgáltatások nyújtását érintették legfőképpen. Mire kell figyelni vállalkozóként, hogy eleget tegyünk az új rendelkezéseknek?

Az új fogyasztóvédelmi szabályokat tartalmazó 373/2021. (VI.30.) Kormányrendeletet június végén hirdették ki, így a vállalkozásoknak fél évük állt rendelkezésre felkészülni ezekre. A hatálybalépést követően megkötött szerződésekre szükséges alkalmazni az új rendelkezéseket, abban az esetben, ha azok a digitális tartalom szolgáltatás, digitális szolgáltatás nyújtása vagy az áruk adásvétele körébe tartoznak. A szabályok elsősorban a fogyasztók jogait szélesíti ki.

Az eddig megszokott 6 hónapos hibás teljesítési védelem 1 évre tolódik ki. Ez azt jelenti, hogy egy az áru teljesítésének időpontjától számított egy évig ellenkező bizonyításig vélelmezni kell, hogy a hiba már az áru teljesítésének időpontjában is jelen volt. Ez a vásárlóknak kedvez, hiszen a vállalkozóra hárul a bizonyítási teher, kivéve abban az esetben, ha a vélelem az áru természetével vagy a hiba jellegével összeférhetetlen. A vállalkozás csak abban az esetben állhat el a jótállástól, ha bizonyítja, hogy az áru teljesítését követő ok miatt következett be a hiba.

A kellékszavatossági igényekre vonatkozó szabályok is bővülnek.
Jogosult lesz a fogyasztó az arányos árleszállításra vagy az adásvétel megszüntetésére:

  • amennyiben a vállalkozás a javítást vagy a cserét nem végezte el, vagy a költségviselési kötelezettségét nem teljesítette az áru visszavételére vonatkozólag
  • amennyiben ismételt hiba lépett fel
  • amennyiben a teljesítés hibájának mértéke ezt szükségessé teszi
  • amennyiben a vállalkozás az áru szerződésszerűvé tételét nem vállalta, vagy egyértelmű, hogy nem fogja észszerű határidőn belül vagy a fogyasztónak okozott jelentős érdeksérelem nélkül szerződésszerűvé tenni azt

Abban az esetben, ha a fogyasztó az adásvétel megszüntetésére vonatkozó jogát gyakorolja, a vállalkozásnak kötelessége megtéríteni a visszaküldés költségét, illetve a termék vételárát.

Az új szabályzatban kitérnek a digitális termékekre és szolgáltatásokra, továbbá azt is meghatározzák, mikor minősül egy áru digitális elemeket tartalmazónak. Ide sorolják, például a játékkonzolokat, de a mobilapplikációkat is. A rendelet a kivételeket is meghatározza (például egészségügyi ellátásra irányuló szerződések), ezért mindenképp érdemes a termékeket és szolgáltatásokat ennek alapján átvizsgálni, majd amennyiben szükséges, alkalmazni az új szabályokat.

Abban az esetben, ha az áru vagy a szolgáltatás digitálisnak minősül, az alábbiak vonatkoznak rá:

  • az ésszerűen elvárt tartozékokat biztosítani kell, főleg abban az esetben, ha azt a hirdetésekben, esetleg a címkén megjelenítették
  • a szükséges frissítéseket biztosítani kell

Szolgáltatások esetében a jogszabály meghatározza mikor minősül a digitális szolgáltatás teljesítettnek, illetve mi a szolgáltatás nyújtásának a folyamata. Szintén érvényes a rendelet, ami szerint hibás teljesítés felmerülésekor a vállalkozón van a bizonyítási teher.

Az új fogyasztóvédelmi szabályok tehát a jótállási időt növelik a fogyasztónak kedvezően, illetve erősítik a fogyasztói jogokat a digitális termékekre és szolgáltatásokra vonatkozólag is. Ezek a jogszabály-változások a vállalkozásokat a minőségi termék- és szolgáltatásnyújtásra ösztönzik.

Forrás: net.jogtar.hu, menedzserpraxis.hu, pbkik.hu, ado.hu

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Székhelyszolgáltatás feltételei

Székhelyszolgáltatás feltételei

Egy induló vállalkozás esetén bizony hatalmas segítséget jelenthet egy székhelyszolgáltató vállalkozás bevonása, aki amellett, hogy biztosítja a vállalkozás székhelyének a bejelentéséhez szükséges feltételeket, gondoskodik a vállalkozás részére érkező küldemények átvételéről és azok továbbításáról. Kellemetlen következményekkel járhat olyan szolgáltató igénybe vétele, aki nem felel meg a székhelyszolgáltatás feltételeinek. Érdemes erre figyelni!

Munka és egészség

Munka és egészség

Egészségük állapota nagyban befolyásolja a mindennapi életünket és az általános életminőségünket. Miért fontos az egészséges munkakörnyezet a munkavállalók és a vállalkozások számára egyaránt?

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni. Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

További bejegyzések...