Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

A társas vállalkozás fogalma általában nem ismeretlen azok számára, akik az üzleti életben tevékenykednek. Az egyéni vállalkozással szemben eme vállalkozási forma lényege, hogy a tulajdonosok közösen vállalják a kockázatokat és osztoznak a nyereségen.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudni érdemes a társas vállalkozás megalapítása előtt. Valamint kifejtjük azt is, hogy milyen esetekben jelent jó döntést gazdasági társaságban gondolkodni, ha szeretnénk, hogy az üzlet hosszú távon is jövedelmező legyen.

Társas vállalkozás fogalma: a legfontosabb tudnivalók

A társas vállalkozás fogalma egyszerűen meghatározható dolog, mellyel részleteiben korábbi blogbejegyzéseinkben is foglalkoztunk. Lényegében azonban egy olyan gazdasági egységre utal, amelyet egy egyéni vállalkozással ellentétben több személy közösen alapít és működtet annak érdekében, hogy együttes erővel érjék el a kitűzött rövid és hosszú távú üzleti célokat.

A szoros együttműködés és a közös felelősségvállalás tehát minden esetben az ilyen jellegű vállalkozások alapvető jellemzői közé tartoznak. A társas vállalkozások különböző formákban létezhetnek, melyeket a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) szabályoz.

A társas vállalkozás különböző típusai

A társas vállalkozások típusai a következők lehetnek:

  • betéti társaság (bt.)
  • közkereseti társaság (kkt.)
  • korlátolt felelősségű társaság (kft.)
  • részvénytársaság (rt.)


A betéti társaság egy olyan vállalkozási forma, amely megalapításához legalább egy beltag és egy kültag szükséges. A beltag teljes vagyonával felel a vállalkozás kötelezettségeiért, a kültag ezzel szemben csak a betétje mértékéig. Ezzel szemben a közkereseti társaság esetében minden tag korlátlanul, teljes vagyonával felel a társaság kötelezettségeiért. A döntéshozatal közös, ennek megfelelően minden tag egyenlő arányban részesül a nyereségből.

Korlátolt felelősségű társaság alapítása esetén a tagok felelőssége a befektetett tőkére korlátozódik. Éppen ezért ez a forma kedvelt a kis- és középvállalkozások körében, hiszen alacsonyabb anyagi kockázatot jelent a tulajdonosok számára. Végül a részvénytársaság a nagyobb vállalkozások esetében elterjedt vállalkozási forma. Ennek oka, hogy a részvényesek minden esetben felelősek a részvényeik mértékéig a vállalkozás kötelezettségeiért. Egy rt. lehet zárt (zrt.) vagy nyilvánosan működő (nyrt.) szervezet attól függően, hogy a részvényei nyilvánosan forgalmazhatók-e.

Kiknek lehet előnyös a társas vállalkozás?

A társas vállalkozás egy egyéni cég alapításával szemben több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt azért, mert a tagok különböző erőforrásokat és szakértelmet hozhatnak a cégbe, ami a telített piacon is nagyban növelheti a siker esélyét. Másrészt a legtöbb társas vállalkozási formában a kockázatok és kötelezettségek megoszlanak a tagok között, így egyetlen személyre kevesebb teher hárul.

De természetesen nem szabad megfeledkezni a pénzügyi szempontokról sem. A több tag bevonásával ugyanis nagyobb tőke állhat rendelkezésre, ami lehetővé teszi a vállalkozás biztosabb növekedését és fejlesztését is.

Amennyiben szeretne többet tudni a témával kapcsolatban, látogasson el Cégcsoportunk valamelyik irodájába, vagy keressen minket elérhetőségünkön. Szakértő kollégáink Önnek is készséggel segítenek vállalkozásalapítással kapcsolatos kérdésekben és abban, hogy a siker érdekében megtalálja az ideális vállalkozási formát.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Kkv-támogatási program indul a háború hatásaitól szenvedőknek

Az Európai Bizottság már korábban elfogadott válságkerete után most jóváhagyta a magyar kis- és középvállalkozásokat támogató, 90 milliárd forint keretösszegű programot. A támogatási intézkedés célja az, hogy az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gazdasági zavart csökkentse és enyhítse a likviditási hiányt a magyar kormány.

Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Humorral a vásárlókért

Humorral a vásárlókért

A humor, mint eszköz, nem csak a magánéletben lehet hasznos, hanem a cégek életében is, hiszen a vásárlók szívesen választják azokat a vállatokat, akik bátran használják a humort kommunikációjukban.

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Hatalmas támogatás a vállalkozást indító nők számára

Nőként nem mindig egyszerű érvényesülni a vállalkozások világában, hiszen javarészt a férfiak dominálnak. Nehéz megtalálni az egyensúlyt a karrier és a család között, viszont egyre inkább növekszik a nők szerepe a gazdasági életben. Május 22-ig van lehetőség pályázni egy nőket segítő programba, melynek segítségével lehetséges a vállalkozás indítása önerő nélkül is!

További bejegyzések...