Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

Társas vállalkozás fogalma: mit jelent és kinek lehet előnyös megoldás?

A társas vállalkozás fogalma általában nem ismeretlen azok számára, akik az üzleti életben tevékenykednek. Az egyéni vállalkozással szemben eme vállalkozási forma lényege, hogy a tulajdonosok közösen vállalják a kockázatokat és osztoznak a nyereségen.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, hogy melyek a legfontosabb dolgok, amelyeket tudni érdemes a társas vállalkozás megalapítása előtt. Valamint kifejtjük azt is, hogy milyen esetekben jelent jó döntést gazdasági társaságban gondolkodni, ha szeretnénk, hogy az üzlet hosszú távon is jövedelmező legyen.

Társas vállalkozás fogalma: a legfontosabb tudnivalók

A társas vállalkozás fogalma egyszerűen meghatározható dolog, mellyel részleteiben korábbi blogbejegyzéseinkben is foglalkoztunk. Lényegében azonban egy olyan gazdasági egységre utal, amelyet egy egyéni vállalkozással ellentétben több személy közösen alapít és működtet annak érdekében, hogy együttes erővel érjék el a kitűzött rövid és hosszú távú üzleti célokat.

A szoros együttműködés és a közös felelősségvállalás tehát minden esetben az ilyen jellegű vállalkozások alapvető jellemzői közé tartoznak. A társas vállalkozások különböző formákban létezhetnek, melyeket a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.) szabályoz.

A társas vállalkozás különböző típusai

A társas vállalkozások típusai a következők lehetnek:

  • betéti társaság (bt.)
  • közkereseti társaság (kkt.)
  • korlátolt felelősségű társaság (kft.)
  • részvénytársaság (rt.)


A betéti társaság egy olyan vállalkozási forma, amely megalapításához legalább egy beltag és egy kültag szükséges. A beltag teljes vagyonával felel a vállalkozás kötelezettségeiért, a kültag ezzel szemben csak a betétje mértékéig. Ezzel szemben a közkereseti társaság esetében minden tag korlátlanul, teljes vagyonával felel a társaság kötelezettségeiért. A döntéshozatal közös, ennek megfelelően minden tag egyenlő arányban részesül a nyereségből.

Korlátolt felelősségű társaság alapítása esetén a tagok felelőssége a befektetett tőkére korlátozódik. Éppen ezért ez a forma kedvelt a kis- és középvállalkozások körében, hiszen alacsonyabb anyagi kockázatot jelent a tulajdonosok számára. Végül a részvénytársaság a nagyobb vállalkozások esetében elterjedt vállalkozási forma. Ennek oka, hogy a részvényesek minden esetben felelősek a részvényeik mértékéig a vállalkozás kötelezettségeiért. Egy rt. lehet zárt (zrt.) vagy nyilvánosan működő (nyrt.) szervezet attól függően, hogy a részvényei nyilvánosan forgalmazhatók-e.

Kiknek lehet előnyös a társas vállalkozás?

A társas vállalkozás egy egyéni cég alapításával szemben több szempontból is előnyös lehet. Egyrészt azért, mert a tagok különböző erőforrásokat és szakértelmet hozhatnak a cégbe, ami a telített piacon is nagyban növelheti a siker esélyét. Másrészt a legtöbb társas vállalkozási formában a kockázatok és kötelezettségek megoszlanak a tagok között, így egyetlen személyre kevesebb teher hárul.

De természetesen nem szabad megfeledkezni a pénzügyi szempontokról sem. A több tag bevonásával ugyanis nagyobb tőke állhat rendelkezésre, ami lehetővé teszi a vállalkozás biztosabb növekedését és fejlesztését is.

Amennyiben szeretne többet tudni a témával kapcsolatban, látogasson el Cégcsoportunk valamelyik irodájába, vagy keressen minket elérhetőségünkön. Szakértő kollégáink Önnek is készséggel segítenek vállalkozásalapítással kapcsolatos kérdésekben és abban, hogy a siker érdekében megtalálja az ideális vállalkozási formát.

Érdemes elolvasni még

Nonprofit cégalapítás

Nonprofit cégalapítás

A gazdasági társaságok alapvető jellemvonása közé tartozik az, hogy gazdasági haszonszerzés céljára jönnek létre, azaz legfőbb céljuk a profit megszerzése. Nonprofit cégalapításról akkor beszélünk, amikor olyan gazdasági társaság jön létre, amelyeknek nem ez jelenti a legfőbb motivációt, hanem valamilyen más cél érdekében szerveződnek. A leggyakoribb ezek közül a nonprofit Kft. alapítása.

Tovább...
Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Tovább...
A vállalkozásindítás buktatói

A vállalkozásindítás buktatói

Az első 3-5 év a vállalkozások számára kritikus pont. A statisztikák kimutatják, hogy a kezdő vállalkozások közel 50%-a ekkor bukik el. Miből is adódhat ez? Összegyűjtöttünk 5 jellemző buktatót, amire érdemes figyelni kezdő vállalkozóként!

Tovább...