Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Amikor vállalkozni kezdesz, első lépésként érdemes kidolgozni egy üzleti tervet - amely részletesen leírja az üzleti ötletedet és a pontos lépéseket annak megvalósítása érdekében.
Ebben meghatározod a célcsoportot, a termékeket vagy szolgáltatásokat – amit kínálsz nekik - az árazást, valamint ajánlott elvégezned legalább egy minimális piackutatást és a vállalkozás pénzügyeinek vázlatos megtervezését.

Meg kell határoznod, hogy milyen vállalkozási formát szeretnél választani. A leggyakoribbak jelenleg az egyéni vállalkozó és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), de vannak még egyéb aktív vállalkozási formák is. Cégalapításkor érdemes mindegyiknek az előnyeit és hátrányait is alaposan körüljárni – így tudsz jól választani!

A cégforma mellett – ezzel egyidejűleg - ellenőrizd, hogy a kiválasztott cégneved és márka védjegyeid elérhetőek-e, nem ütköznek esetleg más, már meglévő vállalkozásokkal vagy jogvédelem alatt álló védjegyekkel.

A cégbejegyzés jogi teendőivel fordulhatsz egy cégügyekre szakosodott szolgáltatóhoz vagy ügyvédi irodához, esetleg közjegyzőhöz, akik segítenek a szükséges dokumentumok előkészítésében és benyújtásában.
A cégbejegyzési eljárás során meg kell fizetned a szükséges illetéket és be kell jelenteni a vállalkozásodat az illetékes cégbíróságnál. Ezek után lehet adószámot igényelni a NAV-tól.

Szükséged lesz egy könyvelőre is - vagy könyvelő irodára - aki segít a vállalkozásod pénzügyeinek nyomon követésében, az adóbevallások elkészítésében és más könyvelési teendőkben.

Bizonyos tevékenységekhez - például vendéglátás, egészségügyi szolgáltatások vagy élelmiszeripari szolgáltatások - speciális engedélyek és engedélyeztetési eljárások szükségesek. Ellenőrizd az adott tevékenységhez kapcsolódó jogszabályokat és kérj tájékoztatást az illetékes hatóságtól.

Amennyiben tervezel alkalmazottakat foglalkoztatni a vállalkozás ügymenetében, úgy gondoskodnod kell a munkaügyi szabályok betartásáról, beleértve a munkaszerződések szakszerű megfogalmazásáról és betartatásáról, a bérszámfejtésről és a velük kapcsolatos adózási feladatok ellátásáról is!

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

Gazdasági társaságok alapítása: a 3 legfontosabb tudnivaló

A gazdasági társaságok alapítása sokak számára jelenthet kihívást, különösen a jogi és adminisztratív feladatoknak köszönhetően. Abban az esetben azonban, ha tudatosan és felkészülten vágunk neki a feladatnak, könnyedén leküzdhetjük ezeket.

Ebben az írásunkban megmutatjuk, mit is jelent pontosan, ha gazdasági társaságot szeretnénk létrehozni. És természetesen hozunk néhány fontos tudnivalót, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni azelőtt, hogy belevágnánk a cégalapításba.

Betéti társaság alapítása

Betéti társaság alapítása

A leggyakrabban választott cégformák egyike a betéti társaság, közismertebb nevén a Bt. Népszerűsége abban rejlik, hogy ez a cégforma minimális törzstőkével, akár tízezer forinttal is megalapítható. Másik előnye, hogy alapítása történhet szerződésmintával, ezáltal a cég bejegyzése egy egyszerűsített cégbejegyzési eljárásban lefolytatható. Ha úgy dönt, hogy betéti társaság alapításába kezd, a továbbiakban részletesen megismerheti az eljárás menetét, feltételeket és a cégforma egyéb jellemzőit, amelyeket mindenképpen érdemes szem előtt tartania.

Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

További bejegyzések...