Vállalkozóvá válás

Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Amikor vállalkozni kezdesz, első lépésként érdemes kidolgozni egy üzleti tervet - amely részletesen leírja az üzleti ötletedet és a pontos lépéseket annak megvalósítása érdekében.
Ebben meghatározod a célcsoportot, a termékeket vagy szolgáltatásokat – amit kínálsz nekik - az árazást, valamint ajánlott elvégezned legalább egy minimális piackutatást és a vállalkozás pénzügyeinek vázlatos megtervezését.

Meg kell határoznod, hogy milyen vállalkozási formát szeretnél választani. A leggyakoribbak jelenleg az egyéni vállalkozó és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), de vannak még egyéb aktív vállalkozási formák is. Cégalapításkor érdemes mindegyiknek az előnyeit és hátrányait is alaposan körüljárni – így tudsz jól választani!

A cégforma mellett – ezzel egyidejűleg - ellenőrizd, hogy a kiválasztott cégneved és márka védjegyeid elérhetőek-e, nem ütköznek esetleg más, már meglévő vállalkozásokkal vagy jogvédelem alatt álló védjegyekkel.

A cégbejegyzés jogi teendőivel fordulhatsz egy cégügyekre szakosodott szolgáltatóhoz vagy ügyvédi irodához, esetleg közjegyzőhöz, akik segítenek a szükséges dokumentumok előkészítésében és benyújtásában.
A cégbejegyzési eljárás során meg kell fizetned a szükséges illetéket és be kell jelenteni a vállalkozásodat az illetékes cégbíróságnál. Ezek után lehet adószámot igényelni a NAV-tól.

Szükséged lesz egy könyvelőre is - vagy könyvelő irodára - aki segít a vállalkozásod pénzügyeinek nyomon követésében, az adóbevallások elkészítésében és más könyvelési teendőkben.

Bizonyos tevékenységekhez - például vendéglátás, egészségügyi szolgáltatások vagy élelmiszeripari szolgáltatások - speciális engedélyek és engedélyeztetési eljárások szükségesek. Ellenőrizd az adott tevékenységhez kapcsolódó jogszabályokat és kérj tájékoztatást az illetékes hatóságtól.

Amennyiben tervezel alkalmazottakat foglalkoztatni a vállalkozás ügymenetében, úgy gondoskodnod kell a munkaügyi szabályok betartásáról, beleértve a munkaszerződések szakszerű megfogalmazásáról és betartatásáról, a bérszámfejtésről és a velük kapcsolatos adózási feladatok ellátásáról is!

Érdemes elolvasni még

Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

Mi az, amit a kapcsolt vállalkozásokról tudni érdemes?

A kapcsolt viszony megállapítása a vállalkozásoknál közel sem egyszerű feladat, a személyes kapcsolatokon túl vizsgálni szükséges az üzleti kapcsolatot is. Külső szemlélő akár két olyan vállalkozásról is hiheti, hogy kapcsolt, ami a törvény szerint nem az.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás árak

Székhelyszolgáltatás árak

Feltétlenül szükséges székhelyszolgáltatást igénybe venni? Megéri egyáltalán? Van székhelyszolgáltatás olcsón? Mennyibe kerülnek a székhelyszolgáltatás árak? A székhelyszolgáltatás budapesti árak magasabbak, mint a vidékiek? Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatják olvassa el cikkünket!

Tovább...
Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése

Cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése

A cégalapítás során kötelező székhely megjelölése. A székhely címét meg kell jelölni a létesítő okiratban, cégalapítás szerződésmintában. A cég székhely változás bejelentése és székhelyszolgáltatás bejelentése kötelező. A cég székhelye bejelenthető saját tulajdonú ingatlanba vagy igénybe vehető székhelyszolgáltatás is. Attól függően, hogy melyik lehetőséget választjuk eltérő bejelentési kötelezettségünk keletkezik.

Tovább...
Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Cégalapítás - gyakori kérdések és válaszok

Vállalkozás indítása előtt sok szempontot kell figyelembe venni. Nem elegendő azt tudni mit szeretnénk csinálni, hanem, hogy mindezt hogyan akarjuk megvalósítani. Ehhez kell megtalálni a vállalkozás megfelelő jogi formáját, és ki kell választani a számunkra vélhetően legkedvezőbb adózási módot.

Tovább...