Vállalkozóvá válás


Vállalkozóvá válás

A vállalkozóvá válásnak megvannak a lépései, de mik is ezek? Hogyan indíts el egy vállalkozást és milyen tényezőket vegyél figyelembe cégalapításkor?

Amikor vállalkozni kezdesz, első lépésként érdemes kidolgozni egy üzleti tervet - amely részletesen leírja az üzleti ötletedet és a pontos lépéseket annak megvalósítása érdekében.
Ebben meghatározod a célcsoportot, a termékeket vagy szolgáltatásokat – amit kínálsz nekik - az árazást, valamint ajánlott elvégezned legalább egy minimális piackutatást és a vállalkozás pénzügyeinek vázlatos megtervezését.

Meg kell határoznod, hogy milyen vállalkozási formát szeretnél választani. A leggyakoribbak jelenleg az egyéni vállalkozó és a korlátolt felelősségű társaság (Kft.), de vannak még egyéb aktív vállalkozási formák is. Cégalapításkor érdemes mindegyiknek az előnyeit és hátrányait is alaposan körüljárni – így tudsz jól választani!

A cégforma mellett – ezzel egyidejűleg - ellenőrizd, hogy a kiválasztott cégneved és márka védjegyeid elérhetőek-e, nem ütköznek esetleg más, már meglévő vállalkozásokkal vagy jogvédelem alatt álló védjegyekkel.

A cégbejegyzés jogi teendőivel fordulhatsz egy cégügyekre szakosodott szolgáltatóhoz vagy ügyvédi irodához, esetleg közjegyzőhöz, akik segítenek a szükséges dokumentumok előkészítésében és benyújtásában.
A cégbejegyzési eljárás során meg kell fizetned a szükséges illetéket és be kell jelenteni a vállalkozásodat az illetékes cégbíróságnál. Ezek után lehet adószámot igényelni a NAV-tól.

Szükséged lesz egy könyvelőre is - vagy könyvelő irodára - aki segít a vállalkozásod pénzügyeinek nyomon követésében, az adóbevallások elkészítésében és más könyvelési teendőkben.

Bizonyos tevékenységekhez - például vendéglátás, egészségügyi szolgáltatások vagy élelmiszeripari szolgáltatások - speciális engedélyek és engedélyeztetési eljárások szükségesek. Ellenőrizd az adott tevékenységhez kapcsolódó jogszabályokat és kérj tájékoztatást az illetékes hatóságtól.

Amennyiben tervezel alkalmazottakat foglalkoztatni a vállalkozás ügymenetében, úgy gondoskodnod kell a munkaügyi szabályok betartásáról, beleértve a munkaszerződések szakszerű megfogalmazásáról és betartatásáról, a bérszámfejtésről és a velük kapcsolatos adózási feladatok ellátásáról is!

Érdemes elolvasni még

Törzstőke emelés lehetőségei

Törzstőke emelés lehetőségei

Egy gazdasági társaság életében gyakoriak a pénzügyi helyzetet érintő változások. Jelen cikkünkben a korlátolt felelősségű társaság (Kft.) legfontosabb vagyoni elemének változása, a törzstőke emelés menete és lehetőségei kerülnek bemutatásra. A Kft. minimális törzstőkéje a jelenleg hatályos szabályozások szerint nem lehet kevesebb, mint 3 millió forint, ez alá az összeg alá nem is mehet a törzstőke. A Kft. minimális törzstőke összegének felemelésére azonban van jogi lehetőség.

Tovább...
A székhely és a központi ügyintézés helye

A székhely és a központi ügyintézés helye

Az esetek többségében a cég székhelye egyúttal az a hely is, ahol a cég fő működése zajlik. Azonban a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a társaság székhelye és a központi ügyintézés helye más legyen.

Tovább...
Székhelyszolgáltatás rendeletek

Székhelyszolgáltatás rendeletek

A székhelyszolgáltatás szabályairól több törvényi rendelet értekezik. A székhelyszolgáltatás feltételeinek maradéktalanul eleget tevő szolgáltatót nehéz találni. A LOGOSZ Cégcsoport országosan 20 irodában biztosít megbízható székhelyszolgáltatást. Tevékenységük végzése során kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az aktuális törvényi rendeleteknek megfeleljenek.

Tovább...
Cégalapítási láz 2021-ben!

Cégalapítási láz 2021-ben!

Hónapok óta csúcsokat dönt a cégalapítások száma hazánkban. A cégalapítás mellett az egyéni vállalkozás indítása is igen népszerű. A tavalyi sok éves mélyponthoz képest hatalmas a növekedés.

Tovább...