Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

A vállalkozói lét egyik fontos döntése a székhely megválasztása. Egy egyéni vállalkozó székhelye szerencsére akár saját tulajdonú ingatlan is lehet, azonban a döntés előtt érdemes elgondolkodni a további két népszerű megoldáson, a bérlésen, illetve a székhelyszolgáltatáson is.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket fogjuk egy kicsit közelebbről is megvizsgálni. Valamint megmutatjuk azt, hogy melyik opció milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkezik a leendő vállalkozók számára.

Egyéni vállalkozó székhelye saját ingatlanban

Az egyéni vállalkozás székhelye saját ingatlanunkban, akár otthonunkban is lehet. Ez elsőre praktikus és hatékony döntésnek tűnhet – és habár valóban megvannak a maga előnyei –, érdemes tudni, hogy bizonyos hátrányokkal is járhat. Ennek kapcsán sok információt talál blogbejegyzéseink között.

Mivel egy vállalkozás székhelye a központi ügyintézés helye, így fontos, hogy ezen a címen munkaidőben valakinek mindig elérhetőnek kell lennie, rendelkezésre kell állnia. Ez nem csupán a hivatalos levelek átvétele miatt lényeges, de azért is, mert egy esetleges hatósági ellenőrzés során is erre a címre érkeznek az illetékesek. Ez azt jelenti, hogy habár saját otthonunk székhelyként történő bejelentése praktikusnak tűnhet, sok kényelmetlenséget is okozhat.

Egy saját tulajdonú iroda ezzel szemben sokkal kényelmesebb, viszont ennek fenntartása magas költségekkel járhat. A kezdő egyéni vállalkozók többsége pedig ezt jellemzően nem engedheti meg magának.

Mi a helyzet a bérelt ingatlannal?

Vállalkozásunk székhelye természetesen nemcsak saját tulajdonú, de bérelt iroda is lehet. Ebben az esetben azonban mindenképp szükség lesz a tulajdonostól egy olyan beleegyező nyilatkozatra, amelyben felhatalmaz minket arra, hogy székhelyként használhatjuk az adott ingatlant.

A bérelt ingatlanok esetében tehát a vállalkozó nem rendelkezik teljes körű szabadsággal az ingatlan átalakításában és használatában. Ebben az esetben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy számolnunk kell a bérleti díjjal, valamint a fenntartással járó, egyéb költségekkel is. Éppen ezért a bérelt székhely kevésbé számít elterjedtnek a hazai egyéni vállalkozók körében.

Miért a székhelyszolgáltatás jelenti a legjobb megoldást?

Egy egyéni vállalkozó székhelyének megválasztása során úgy is dönthet, hogy szolgáltató céget választ. Ebben az esetben a vállalkozás székhelye a szolgáltató által fenntartott iroda, ahol a hivatalos levelek érkeztetése, iktatása, továbbítása is történik. Blogunkon a székhelyszolgáltatással kapcsolatban több érdekes és informatív anyag is elérhető.

Ez a fajta szolgáltatás tehát rengeteg előnnyel rendelkezik, hiszen nemcsak az otthonra bejelentett székhellyel járó kellemetlenségektől kíméli meg a vállalkozókat, de az adminisztrációval és hatósági ellenőrzésekkel járó terheket is képes levenni a vállukról. Arról nem is beszélve, hogy a székhelyszolgáltatás általában kedvezőbb áron elérhető, mint a saját vagy bérelt ingatlanok fenntartása, bizonyos településeken pedig az éves iparűzési adót is megspórolhatjuk általa.

Amennyiben úgy érzi, hogy további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal. Kollégáink elérhetőségeink bármelyikén készséggel állnak rendelkezésre és segítenek abban, hogy megtalálja a vállalkozása számára tökéletes megoldást. Legyen szó akár budapesti, akár vidéki székhelyről.

Érdemes elolvasni még

Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

Székhelyszolgáltatás IPA mentes településen

A hazai szabályozás lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak, hogy saját körben határozzanak a beszedett iparűzési adó (IPA) mértékéről. A vállalkozásoknak az iparűzési adó tehát megspórolható azon területeken, ahol az IPA 0%, ezeket nevezzük belföldi adóparadicsomoknak. Az IPA mentes székhelyszolgáltatás egyre népszerűbb napjainkban.

Tovább...
Vállalkozás az alapoktól: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

Vállalkozás az alapoktól: hogyan vágjunk neki a feladatnak?

Egy saját vállalkozás az alkalmazotti lét után egészen új terep. Rengeteg lehetőséget tartogat, azonban érdemes tudni, hogy megannyi buktatót is. Különösen abban az esetben, ha nem a megfelelő felkészültséggel vágunk neki. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, melyek azoknak is segíthetnek az indulásban, akik korábban még nem próbálták ki magukat az üzleti élet ezen területén.

Tovább...
Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Külföldi cégalapítás? Lehetséges!

Magyar állampolgároknak lehetősége van külföldi cégalapításra is, ha valamilyen okból nem itthon szeretnének vállalkozásba kezdeni. A külföldi cégalapítás bizonyos hátrányok mellett sok előnnyel járhat, ha a vállalkozó körültekintően választ helyszínt és cégformát.

Tovább...
Cég megszűnésének módjai

Cég megszűnésének módjai

Gazdasági társaságok több okból megszűnhetnek vagy (jogutódlással) átalakulhatnak. Mind a két esetben számos elintézni való akad, amire oda kell figyelni.

Tovább...