Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

Egyéni vállalkozó székhelye: hova érdemes bejelenteni?

A vállalkozói lét egyik fontos döntése a székhely megválasztása. Egy egyéni vállalkozó székhelye szerencsére akár saját tulajdonú ingatlan is lehet, azonban a döntés előtt érdemes elgondolkodni a további két népszerű megoldáson, a bérlésen, illetve a székhelyszolgáltatáson is.

Az alábbiakban ezeket a lehetőségeket fogjuk egy kicsit közelebbről is megvizsgálni. Valamint megmutatjuk azt, hogy melyik opció milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal rendelkezik a leendő vállalkozók számára.

Egyéni vállalkozó székhelye saját ingatlanban

Az egyéni vállalkozás székhelye saját ingatlanunkban, akár otthonunkban is lehet. Ez elsőre praktikus és hatékony döntésnek tűnhet – és habár valóban megvannak a maga előnyei –, érdemes tudni, hogy bizonyos hátrányokkal is járhat. Ennek kapcsán sok információt talál blogbejegyzéseink között.

Mivel egy vállalkozás székhelye a központi ügyintézés helye, így fontos, hogy ezen a címen munkaidőben valakinek mindig elérhetőnek kell lennie, rendelkezésre kell állnia. Ez nem csupán a hivatalos levelek átvétele miatt lényeges, de azért is, mert egy esetleges hatósági ellenőrzés során is erre a címre érkeznek az illetékesek. Ez azt jelenti, hogy habár saját otthonunk székhelyként történő bejelentése praktikusnak tűnhet, sok kényelmetlenséget is okozhat.

Egy saját tulajdonú iroda ezzel szemben sokkal kényelmesebb, viszont ennek fenntartása magas költségekkel járhat. A kezdő egyéni vállalkozók többsége pedig ezt jellemzően nem engedheti meg magának.

Mi a helyzet a bérelt ingatlannal?

Vállalkozásunk székhelye természetesen nemcsak saját tulajdonú, de bérelt iroda is lehet. Ebben az esetben azonban mindenképp szükség lesz a tulajdonostól egy olyan beleegyező nyilatkozatra, amelyben felhatalmaz minket arra, hogy székhelyként használhatjuk az adott ingatlant.

A bérelt ingatlanok esetében tehát a vállalkozó nem rendelkezik teljes körű szabadsággal az ingatlan átalakításában és használatában. Ebben az esetben arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy számolnunk kell a bérleti díjjal, valamint a fenntartással járó, egyéb költségekkel is. Éppen ezért a bérelt székhely kevésbé számít elterjedtnek a hazai egyéni vállalkozók körében.

Miért a székhelyszolgáltatás jelenti a legjobb megoldást?

Egy egyéni vállalkozó székhelyének megválasztása során úgy is dönthet, hogy szolgáltató céget választ. Ebben az esetben a vállalkozás székhelye a szolgáltató által fenntartott iroda, ahol a hivatalos levelek érkeztetése, iktatása, továbbítása is történik. Blogunkon a székhelyszolgáltatással kapcsolatban több érdekes és informatív anyag is elérhető.

Ez a fajta szolgáltatás tehát rengeteg előnnyel rendelkezik, hiszen nemcsak az otthonra bejelentett székhellyel járó kellemetlenségektől kíméli meg a vállalkozókat, de az adminisztrációval és hatósági ellenőrzésekkel járó terheket is képes levenni a vállukról. Arról nem is beszélve, hogy a székhelyszolgáltatás általában kedvezőbb áron elérhető, mint a saját vagy bérelt ingatlanok fenntartása, bizonyos településeken pedig az éves iparűzési adót is megspórolhatjuk általa.

Amennyiben úgy érzi, hogy további kérdései lennének, forduljon hozzánk bizalommal. Kollégáink elérhetőségeink bármelyikén készséggel állnak rendelkezésre és segítenek abban, hogy megtalálja a vállalkozása számára tökéletes megoldást. Legyen szó akár budapesti, akár vidéki székhelyről.

  • Budapesti irodák

    Székhelyszolgáltatás országos lefedettséggel, az aktuális törvényi előírásoknak maximálisan megfelelve. Válasszon minket és tudja megbízható helyen cége székhelyét.

    Tovább...
  • Vidéki irodák

    Országosan 9 ügyvéddel állunk ügyfeleink rendelkezésére. Cégalapítás, módosítás, adásvétel során ingyenes tanácsadással várjuk ügyfeleinket.

    Tovább...

Népszerű ajánlataink

  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    71.800 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA NINCS MÉG CÉGE!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA NINCS MÉG VÁLLALKOZÁSA!

    Cégalapítás + Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    97.780 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1/2 év előfizetéssel

    45.880 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM
  • HA VAN MÁR CÉGE!

    Székhelyszolgáltatás 1 év

    HA VAN MÁR VÁLLALKOZÁSA!

    Székhelyszolgáltatás 1 év előfizetéssel

    69.640 FT+ ÁFA

    MEGRENDELEM

Érdemes elolvasni még

Hasznos információ cég eladáshoz

Hasznos információ cég eladáshoz

A cég adásvétel nagy körültekintést és szaktudást igényel. Még a vételár megállapításához is számos tényező figyelembe vétele szükséges, így a végösszeg sokszor nem egyértelműen meghatározható.

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

Megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása

A MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből kiderül, hogy a jelenlegi vállalkozások körülbelül 33%-a foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalót, ami által részt vesz a rehabilitációs foglalkoztatásban. Milyen pozitív hozamai lehetnek a vállalatok szempontjából, amennyiben megváltozott munkaképességű személyt foglalkoztatnak?

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Székhelyszolgáltatás szerződés minta

Egyéni és társas vállalkozások alapításánál is kötelező székhely megjelölése. Ha valaki nem szeretne a székhellyel összefüggésben lévő kötelezettségek ellátásával bajlódni, igénybe vehet székhelyszolgáltatást. A székhelyszolgáltatási szerződés minta aláírásától hatályos a határozatlan időre kötött, székhelyszolgáltatás nyújtására irányuló megbízási jogviszony. De vajon mit is tartalmaz a székhelyszolgáltatás szerződés minta?

További bejegyzések...