Cégalapítás egyetlen nap alatt: valóban lehetséges?

Cégalapítás egyetlen nap alatt: valóban lehetséges?

A cégalapítás olyan dolog, amelyre sok leendő vállalkozó megrettenve tekint. Hosszadalmas és bonyolult folyamatnak tűnhet, amely sok papírmunkával és rengeteg időbefektetéssel jár. Pedig manapság az egész procedúra gyorsan és egyszerűen, akár egyetlen nap alatt is elvégezhető.

Cégalapítás pillanatok alatt: amikor fontos a gyorsaság

Cégalapítás szempontjából a gyorsaság több szempontból is fontos tényező lehet. Ilyen például, ha egy spontán felmerülő piaci lehetőségre gyorsan kell reagálnunk. A sikeres üzletet tekintve pedig egyetlen nap is számíthat.

De előfordulhat az is, hogy a hosszadalmas papírmunkától szeretnénk megkímélni magunkat. Az egyszerűsített cégalapítás ebben az esetben is nagy segítség, hiszen ilyenkor a jogi képviselő elektronikusan nyújtja be a sablon iratmintákat, jelentősen lerövidítve az alapítással járó bürokratikus folyamatokat.

Ha pedig szeretnénk, a megbízható szolgáltatóknál a cégalapítás olyan, egyéb szolgáltatásokkal is összevonható, mint a szakértői könyvelés vagy a legális működés szempontjából elengedhetetlen székhely biztosítása.

Milyen gyors valójában a gyorsított cégalapítás?

A cégalapítás alapvetően körülményes folyamat. Számos különböző hivatalt és szakembert érint, éppen ezért általában 2-3 napot, vagy akár egy hetet is igénybe vehet. Jó hír azonban, hogy ha felkészültek vagyunk, nem lehetetlen, hogy akár egyetlen nap alatt megalapítsuk saját cégünket.

Fontos tudni, hogy cégbejegyzési kérelem kizárólag ügyvéd általi ellenjegyzéssel adható be. Ha a cégalapításhoz elengedhetetlen alapvető döntéseket már meghoztuk – beleértve a cégforma, az adózási forma, a cégnév, az ügyvezető személyének és a tevékenységi körnek meghatározását – a szükséges papírok kitöltése már gyorsan elvégezhető. Ebben az esetben az ügyvéd a gyorsított eljárás esetében még aznap képes ellenjegyezni és beadni a cégalapítással kapcsolatos kérelmünket.

Hogyan zajlik a folyamat?

A gyorsított cégalapítás folyamata egy olyan eljárás, amelyhez a segítséget egy törvényileg meghatározott szerződésminta biztosítja. Ennek kitöltéséhez fontos, hogy már kéznél legyenek a szükséges adatok, és határozott véleménnyel rendelkezzünk az olyan, fentebb már említett kérdésekben, mint a cégforma vagy az adózási forma kiválasztása.

A szerződésminta kitöltése után már nincs más teendő, mint aláírni a cégiratokat, és beadni azokat a cégbíróságra. Fontos tudni, hogy a cég tényleges bejegyzésének ideje már a cégbíróságon múlik, amely általában 1 munkanap alatt hoz döntést az elfogadásról vagy elutasításról.

Abban az esetben, ha a dokumentumokat hiánytalanul benyújtottuk, és az általunk választott cégnév is szabad (ezt az interneten könnyen ellenőrizhetjük), a folyamat végbemenetelének általában már nincs akadálya.

Mi történik, ha elutasítják a kérelmet?

Amennyiben a cégalapítási kérelmet a cégbíróság valamilyen okból kifolyólag elutasítja, abban az esetben az egy alkalommal illeték újbóli megfizetése nélkül ismét beadható. A bíróság a javításra, hiányzó dokumentumok pótlására 8 napot biztosít.

Amennyiben úgy gondolja, hogy a cégalapítással kapcsolatban további információra és segítségre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot. Szakértő kollégáink készséggel állnak rendelkezésére, és segítenek a cégalapítást és egyéb, kapcsolódó szolgáltatásokat illető kérdéseinek megválaszolásában.

Érdemes elolvasni még

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására.

Ahogy egy vállalkozás fejlődik és növekszik, gyakran szükség lehet a székhely változtatására. Ebben az esetben a székhelyváltozás bejelentése olyan feladat, amiről egy esetleges költözés során egyetlen vállalkozásnak sem szabad megfeledkezni. Az új székhely bejelentése számos szempontból fontos. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyeket érdemes figyelembe venni, ha szeretnénk megváltoztatni vállalkozásunk székhelyét.

Tovább...
A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A távmunkának vége?! Hogyan tovább?

A kormány a 2021. évi 82. számú Magyar Közlönyben megjelent rendeletben május 10.-től visszavonta a gazdaság szereplőinek arra való felkérését, hogy a vírushelyzet megfékezése miatt törekedjenek az otthoni munkavégzésre. A kormány tehát szívesen venné a munkavállalók visszatérését az irodákba, de vajon, hogy állnak ezzel a munkáltatók és a foglalkoztatottak?

Tovább...
Tudnivalók a cégmódosításról

Tudnivalók a cégmódosításról

Vannak esetek, amikor a vállalkozásnak cégmódosításra van szüksége, ugyanis alapvető adatai változnak meg. Érdemes tisztában lenni a vállalkozásoknak a cégmódosítás alapjaival, mikor is szükséges és mi lesz a menete, milyen költségekkel fog járni?

Tovább...
Korlátolt felelősségű társaság alapítása

Korlátolt felelősségű társaság alapítása

A hatályos polgári jogi kódex a korlátolt felelősségű társaságot olyan gazdasági társaságként definiálja, amely előre meghatározott összegű törzsbetétekből álló törzstőkével alakul, és amelynél a tag kötelezettsége a társasággal szemben törzsbetétének szolgáltatására és a társasági szerződésben megállapított egyéb vagyoni értékű szolgáltatásra terjed ki. Továbbá egyértelműen kijelenti, hogy a társaság kötelezettségeiért főszabály szerint a tag nem köteles helytállni.

Tovább...